Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Varallisuuserot kasvavat – rikkain kymmenes omistaa liki puolet suomalaisten kaikesta omaisuudesta

Pääomatulot kasaantuvat varakkaimmille. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Kruununhaan taloja
Kuva: AOP
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten tuloerot ovat pysyneet viime vuodet tasaisina, mutta varallisuudessa erot kasvavat.

Varakkain kymmenesosa suomalaisista kotitalouksista omisti vuonna 2016 noin 47 prosenttia kaikesta nettovarallisuudesta, käy ilmi Tilastokeskuksen tiistaina julkistamasta tilastosta.

Rikkaimpien omaisuus on kasvanut vuodesta 2013, jolloin he omistivat 45 prosenttia kaikesta varallisuudesta.

Viisi vähävaraisinta kymmenystä eli puolet kotitalouksista omistaa noin kuusi prosenttia nettovarallisuudesta.

Eläkeläiset ovat varakkaimpia

Varallisuuserot ovat suuremmat kuin tuloerot jo yksinkertaisesti siitä syystä, että vanhemmat ihmiset ovat kartuttaneet omaisuuttaan kauemmin kuin nuoret. Varakkaimpia ovatkin 65–74-vuotiaat.

Pääomatulot sen sijaan jakautuvat epätasaisemmin kuin muu omaisuus. Varallisuudessa vanha viisaus "raha tulee rahan luo" pitää paikkansa: rahoitusvarat eli osakkeet, rahasto-osuudet ja talletukset keskittyvät nettovaroiltaan rikkaimmille.

Osakkeiden hinnat ovat nousseet edellisestä kerrasta, kun Tilastokeskus julkaisi varallisuustilaston. Rahoitusvarallisuuden arvo on kasvanut 15 prosenttia vuodesta 2013.

Pörssiosakkeita ja sijoitusrahastoja oli 41 prosentilla kotitalouksista.

Asunto on suomalaisen suurin sijoitus

Samaan aikaan reaaliomaisuuden eli esimerkiksi asuntojen tai kesämökkien hinnat ovat polkeneet paikoillaan. Siksi keskivertosuomalaisen omaisuus ei ole kasvanut vaan pikemminkin hieman pienentynyt kolmessa vuodessa.

Suomalaisten kotitalouksien mediaaniomaisuus oli runsaat 107 000 vuonna 2016. Kolme vuotta aiemmin mediaani oli 110 000 euroa. Mediaani on suuruusjärjestykseen laitetuista luvuista keskimmäinen; puolella kotitalouksista oli siis varallisuutta enemmän kuin 107 000 euroa ja puolella vähemmän.

– Heikko asuntojen hintakehitys vaikuttaa mediaanivarallisuuden laskuun. Lisäksi on lievää kasvua asuntoveloissa, Tilastokeskuksen erikoistutkija Veli-Matti Törmälehto sanoo.

Asuntovelkojen määrä kasvoi noin 3,5 prosenttia vuodesta 2013 vuoteen 2016.

Asunto on yhä suomalaisten suurin sijoitus. Omassa asunnossa asuu kaksi kolmesta suomalaisesta.

Suosittelemme sinulle