Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Nooralotta Neziri ei tavoittele EM-rajaa – päämääränä on juosta paljon kovempaa

Pika-aitojen SE-nainen Nooralotta Neziri uskoo olevansa tänä kesänä ennätyskunnossa. Paavo Nurmen kisoissa hän tavoittelee vain kauden parasta aikaansa, sillä ennätysten aika on myöhemmin kesällä.

Neziri MM-halleissa 2018
Nooralotta Neziri Kuva: AOP
Petra Manner
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiistai-iltana Turussa käytävät Paavo Nurmen kisat ovat Nezirille kauden kolmas startti. Kahdessa edellisessä kisassa hän juossut saman ajan 13,26, mikä jää sekunnin sadasosan Berliinin EM-rajasta. Nezirin nimissä oleva Suomen ennätys kesältä 2016 on 12,81 – siis lähes puoli sekuntia parempi kuin tämän kesän noteeraukset. Niinpä EM-raja ei ole pika-aiturille minkäänlainen tavoite.

– Tavoite on juosta reilusti alle 13 sekuntia. Ei silloin tarvitse paljon EM-rajaa miettiä, Neziri hymähtää.

Tällaiset ajat vaativat kuitenkin vielä lisää kisastartteja, ja tavoite tiistain kisaan Turkuun on maltillinen.

– Jos on myötätuuli, niin ajan pitäisi painua sinne lähelle 13 sekuntia, Neziri arvioi.

– En minä silloin ennätyskesänäkään juossut alkukaudesta huippuaikoja. Sinne 13,30 pintaan meni silloinkin, kunnes sitten alkoi kulkea ja ajat painuivat 12,80 pintaan, aituri huomauttaa.

Periaatteessa mitään estettä ennätysjuoksulle ei nytkään ole. Monessa asiassa Neziri on jopa ennätyskesäänsä 2016 edellä.

– Fyysiset jutut ihan voimatasoista lähtien ovat menneet eteenpäin ja 150 metrin juoksussa on tullut ennätyksiä, Neziri kertoo kevään harjoituksistaan.

Aitajuoksussa on kuitenkin kyse myös henkimaailman asioista. Pienikin epävarmuus starttitelineissä näkyy välittömästi ajassa. Neziri vaihtoi lyhyeksi jääneen viime kauden jälkeen sekä valmentajaa että asuinpaikkaa, mikä on vienyt monessa asiassa eteenpäin, mutta jättänyt pienen epävarmuuden mentaalipuolella.

– Tässä on ollut niin paljon muutoksia, että joutuu vielä vähän hakemaan – en nyt sano itseäni – mutta ainakin kisafiilistä ja sitä, miten näissä isoissa kisoissa ollaan, Neziri kuvailee.

– Mutta perusitseluottamus on tosi kova ja uskon, että pystyn juoksemaan paljon kovempaa kuin aikaisempina kesinä.

Paavo Nurmi Games suorana TV2:ssa ja Areenassa tiistaina kello 18.50 alkaen. Kisoja seurataan myös Yle Puheen puolella.

Suosittelemme