Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Rikkaat rikastuvat – Katso, oletko ikätovereitasi köyhempi

Varallisuuserojen kasvua selittävät ennen kaikkea entistä suuremmat pääomatulot. Katso artikkelin lopussa olevasta koneesta, onko kotitaloutesi varallisuus tyypillinen ikäryhmääsi nähden.

Asuntonäyttö.
Keskivertosuomalaisten varat ovat asunnoissa, autoissa ja pankkitileillä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Teemo Tebest,
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuva suomalaisten omaisuudesta ja omistamisesta on Tilastokeskuksen tuoreiden varallisuuslukujen perusteella jotakuinkin tämä:

Kun kotitaloudet jaetaan kymmenyksiin varallisuuden mukaan, oma asunto on tärkein varallisuuslaji niistä yhdeksässä. Vain rikkaimmassa kymmenesosassa sijoitusten osuus varoista on suurin.

Anna Karismo, Yle / Lähde: Tilastokeskus
Kuva: Anna Karismo, Yle / Lähde: Tilastokeskus

Varakkaimpaan kymmenykseen kotitalous pääsee 485 000 euron nettovarallisuudella.

Keskivertosuomalaisten varat ovat asunnoissa, autoissa ja pankkitileillä, eivät sijoituksissa.

Rikkaat säästävät enemmän

Sijoitusrahastoja ja pörssiosakkeita omistaa noin 40 prosenttia kotitalouksista. Niiden arvo kotitaloutta kohti kasvoi kolmen vuoden takaisesta mittauksesta noin neljänneksellä vajaaseen 20 000 euroon.

Pitkällä aikavälillä suomalaisten sijoittaminen on lisääntynyt kuitenkin selvästi. Esimerkiksi 20 vuotta sitten kotitalouksilla oli omistuksia pörssissä ja rahastoissa keskimäärin vain 5 300 eurolla.

Varakkain kymmenys omistaa nyt 84 prosenttia pörssiosakkeista ja 62 prosenttia rahasto-osuuksista.

Koska rahoitusvarallisuuden arvo on noussut nopeimmin, rikkain kymmenes myös vauraustuu nopeimmin, kertoo Tilastokeskuksen tänään tiistaina julkaisema tilasto.

Kaikkein varakkaimmassa kymmenesosassa kotitalouksien varallisuuden mediaani oli 699 500 euroa. Mitä suurituloisemmasta kotitaloudesta on kyse, sitä enemmän se säästää.

Vähävaraisimmassa kymmenyksessä velat ylittivät varat, joten sekä nettovarallisuuden keskiarvo että mediaani ovat miinuksella.

Osa omaisuudesta on tilastoilta piilossa

Tampereen yliopiston varallisuutta tutkinut professorin Matti Tuomala huomauttaa, että olisi tärkeää tarkastella ryhmiä vielä yksityiskohtaisemmin. Nopeimmin mammonaa kerryttää nimittäin kaikkein rikkain prosentti kansalaisista.

Hänen mielestään on tärkeää muistaa myös, että Tilastokeskuksen luvuista puuttuu paljon omaisuutta.

– Osa on viranomaisten ja verottajan tietojen tavoittamattomissa. Se on kätketty esimerkiksi holding-yhtiöihin, eivätkä niistä saadut tulot näy tilastoissa, Tuomala sanoo.

Valitse itseäsi kiinnostava ikäryhmä

Tiedot ovat kotitalouksien keskiarvoja vuodelta 2016. Kotitalouden muodostavat kaikki ne henkilöt, jotka asuvat ja ruokailevat yhdessä tai jotka muuten käyttävät yhdessä tulojaan. Ikäryhmän määrittelee kotitalouden suurituloisin henkilö. Taulukko pitää sisällään vain osan tiedoista. Lähde: Tilastokeskus.

Lue myös: Varallisuuserot kasvavat – rikkain kymmenes omistaa liki puolet suomalaisten kaikesta omaisuudesta

Suosittelemme