Hyppää sisältöön

Kuopioon avataan kilpailurata droneharrastajille

Radalla voi lentää videolasien avulla ohjattavia droneja.

Kilpakäyttöön tarkoitettu drone, jossa on keulassa kamera.
Kuva: Kuopion Lennokkikerho Kihu
Keijo Salokangas

Kuopioon avataan Suomen ensimmäinen pysyvä droneharjoittelu- ja kisarata. Se sijaitsee Haminalahdessa Kuopion Lennokkikerhon Kihun lennokkikenttäalueella. Kerho on rakentanut radan yhdessä Suomen Ilmailuliiton kanssa.

Radalla lennetään kisadroneja, lennättäjällä olevien videolasien ja dronessa olevan kameran avulla. Pilotilla on videolasit päässään ja hän ohjaa dronea sen keulassa olevan kameran kautta.

Kyseessä ovat niin FPV- eli First Person view -dronet, jotka painavat muutamista kymmenistä grammoista noin yhteen kiloon saakka. Kilpailuissa lennetään rataa, joka muodostuu noin 1,5 metriä korkeista porteista, lipuista ja muista esteistä. Tehokkaimpien dronejen vauhti voi nousta yli sataan kilometriin tunnissa.

Haminalahden lennokkikenttäalue perustettiin yli kaksikymmentä vuotta sitten Silmäsuon maisemoidulle kaatopaikalle. Lennokkikenttäalue on virallinen lennokkien lennätyspaikka, jossa saa nousta 500 metrin korkeuteen. Alueella on kiitotie perinteisille radio-ohjatuille lennokeille ja paikka siimaohjatuille lennokeille.

Radan avajaisia vietetään 16. kesäkuuta, jolloin lennetään Suomen Ilmailuliiton Suomen Cup -osakilpailu. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Suosittelemme sinulle