Hyppää sisältöön

Oikeusasiamies: Migri unohti irakilaislapsen hädän – lasten etuun pitää kiinnittää erityistä huomiota

Oikeusasiamiehen ratkaisun mukaan viranomaisten tulkinta lapsen asemasta ja turvasta on liian heikko.

Turvapaikanhakijaperhe.
Kuvituskuva. Kuva: Heli Mälkiä / Yle
Kari Ikävalko

Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun mukaan Maahanmuuttoviraston pitää huomioida lasten asema paremmin turvapaikkapäätöksissä.

Lakien toimivuutta valvova oikeusasiamies moittii virastoa muutaman vuoden takaisen irakilaisperheen tapauksen johdosta. Maahanmuuttovirasto (Migri) ei myöntänyt perheen äidille turvapaikkaa, ja samalla perheen kaksi lasta erotettiin vanhemmistaan.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin selvitti tapauksen oikeusperustan omasta aloitteestaan ja päätyy siihen, että sekä Suomen että kansainvälisen lainsäädännön mukaan alle 18-vuotiaat lapset ovat viranomaisten erityissuojelun kohteina. Sakslinin mukaan suojelu koskee myös turvapaikanhakijan lapsia.

Lapsista pitää tehdä omat riittävät päätökset

Suojelu tarkoittaa Sakslinin mukaan sitä, että lapsen tilanne vaatii tapauskohtaista ja laajaa selvitystä. Irakilaisperheen tapauksessa Maahanmuuttovirasto ei tehnyt lapsista erillisiä käännytyspäätöksiä.

Selvityksessä ja siitä tehdyssä päätöksessä pitää Sakslinin mukaan huomioida turvapaikanhakijan erityinen tilanne ja alaikäisyys.

Maahanmuuttovirasto vetosi (siirryt toiseen palveluun) äidin käännytyspäätöksessä lapsen etuun. Viraston mukaan riittää, jos äiti ei täytä kansainvälisen suojelun perusteita.

Lapsen edun mukaista on viraston mukaan, että hänet palautetaan äidin mukana kotimaahansa. Virasto vetosi myös korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiin.

Oikeusasiamiehen mukaan viraston perusteet eivät ole riittävät. Lapsista tehtävä erillinen päätös täyttää Sakslinin mukaan sekä lain vaatimukset että ihmisarvoisen käsittelyn.

Irakilaisperheen tapauksessa perheen isä oli saanut aikaisemmin turvapaikan Suomesta ja perheen pieni, äidin käännytypäätöksen jälkeen syntynyt vauva, jäi isän luokse.

Tapaus herätti paljon huomiota. Muun muassa presidentti Tarja Halonen ihmetteli päätöstä.

Lue myös:

Migrin miniluvat nuorille herättävät huolta –"Voin asua kaksi vuotta rauhassa ja sen jälkeen pitää taas jännittää ja pelätä"

Suosittelemme sinulle