Hyppää sisältöön

Saako uimapukukierroksen loppuminen USA:ssa mielen muuttumaan Suomessa? "Asiaa on palloteltu"

Ennen missit jopa kruunattiin uimapuvuissa.

Kauneuskilpailuissa on perinteisesti ollut mukana uimapukukierros, mutta joissain yhdysvaltalaisissa kisoissa siitä ollaan nyt haluttu luopua. Suomessa uimapukukierroksesta pidetään kiinni. Kuvassa Miss Suomi 1969 -kilpailut Turun linnassa. Kuva: Kalle Kultala
Jari Strömberg

Yhdysvalloissa Miss Amerikka -organisaatio on ilmoittanut, että uimapukukierros jää historiaan. MeToo-ajan hengessä amerikkalaiskilpailussa keskitytään jatkossa enemmän kilpailijoiden lahjakkuuteen, älykkyyteen ja ideoihin.

Suomen missikisoihin uimapuvuista luopuminen ei kuitenkaan tällä haavaa ole tulossa.

– Uimapukukierros on ollut Suomessa hyvin perinteinen, mutta on asiaa täälläkin palloteltu, kertoo Miss Suomi -kisoja (siirryt toiseen palveluun) järjestävän Finnartist Oy:n Sunneva Kantola.

– Toistaiseksi uimapukukierros meillä pysyy, mutta katsotaan, mihin suuntaan tässä kaikki mennään. Minun mielestäni se on ihan ok. Uimapuvut ovat aina kuuluneet tähän genreen, mutta katsotaan ja totta kai seurataan, mitä maailmalla tapahtuu.

Uimapuvun olennaisuudesta kertoo jotain jo se, että missikisojen ilmoittautumisohjeissa (siirryt toiseen palveluun) todetaan näin: "Kokovartalokuvassa asun tulisi mieluiten olla uimapuku".

– Suunta on mennyt vähän sinne päin, että enemmän tehdään kuvauksia kuin näytöksiä uimapuvuilla. Ihan samoin Miss Universumissa on uimapukukierros vähän muuttunut ja Miss Maailmassahan ei ole ollut uimapukukierrosta moneen vuoteen, Kantola taustoittaa.

Uimapuvusta puhetta ennenkin

Uimapuku on ollut myös suomalaisen missihistorian halki hieman poleeminen juttu. Alkuunsa uimapukukierros käytiin kovinkin häveliäissä puvuissa. On puhuttu naisellisuutta korostamisesta, niin sanotusta Marilyn Monroe -tyylistä. Näytteen voi katsoa Ylen Elävän arkiston missikatsauksesta vuodelta 1962.

Pikkuruiset bikinit tulivat kuvaan myöhemmin. Suomessa, missä missikisoja on järjestetty vuodesta 1931 lähtien, bikinit tulivat kisoihin mukaan 70-luvulla.

Vuonna 1975 ne taas poistuivat. Uusi häveliäisyys yhdistettiin mahdollisesti samana vuonna julistettuun YK:n kansainväliseen naistenvuoteen, kertoo Ilta-Sanomat missi-bikinien historiikissaan (siirryt toiseen palveluun). Uudelleen bikineissä esiinnyttiin vasta vuonna 2003.

Mainittakoon, että kaksiosaiset uima-asut sallittiin Miss Amerikka -kisoissa vasta 1997, kertoi The New York Times (siirryt toiseen palveluun) samana vuonna.

Bikinit vanha keksintö

Bikinit sen sijaan ovat jo melko iäkäs keksintö. Ne kehitti Louis Réard -niminen insinööri Pariisissa vuonna 1946.

Hän nimesi ne Marshallin saarilla sijaitsevan Bikinin atollin mukaan. Kaksiosaisen uima-asun saama huomio kun oli samaa luokkaa Bikinillä muutamaa päivää aiemmin tehdyn atomipommin koeräjäytyksen kanssa.

Bikinien nimen sotaisa historia käykin aika huonosti yksiin missikisojen kanssa – tuntuvathan missikandidaatit aika usein toivovan haastatteluissaan maailmanrauhaa.

Suosittelemme sinulle