Hyppää sisältöön

Opiskelija, houkutteleeko opiskelija-asunnon vuokraaminen kesäksi? Airbnb:n pyörittäminen ei yleensä ole sallittua

Pääkaupunkiseudulla opiskelija-asuntojen vuokraaminen eteenpäin on varsin yleistä. Majoituspalvelubisneksen pyörittäminen ei kuitenkaan ole sallittua valtion tukemissa opiskelija-asunnoissa. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Opiskelija-asunnon vuokraaminen kesäksi houkuttelee monia pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Jos esimerkiksi kesätyöt löytyvät toiselta paikkakunnalta, voi edessä olla kahden asunnon vuokran maksaminen.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin mukaan moni harkitseekin asuntonsa laittamista vuokralle tai Airbnb:hen.

– Meille tulee aika paljon aiheesta kyselyjä juuri keväisin, kun opiskelijat ovat muuttamassa toiselle paikkakunnalle vaikka työharjoitteluun tai kesätöihin, sanoo Hoasin asiakkuusjohtaja Riitta Pulkka.

Hoas arvioi, että säätiön asunnoista arviolta 200–300 on jatkuvasti jälleenvuokrattuna. Jälleenvuokraamisessa näkyy yleensä piikki aina lukukausien alussa ja lopussa.

– Jälleenvuokraamisella voi vähän helpottaa kesän vuokrakustannuksia. Siitä saatava vuokratulo on kuitenkin veronalaista tuloa, joten se voi teettää opiskelijalle hieman ylimääräistä paperityötä, sanoo Pulkka.

Hoasin asunnot on tarkoitettu pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on tällä hetkellä 9 400 ja niissä asuuu noin 18 500 opiskelijaa.

Kesän korvalla Hoasin puhelin soikin usein siitä syystä, että opiskelijat kyselevät ohjeita asunnon jälleenvuokraamiseen. Hoas kokosi kuusi vinkkiä, mikä on sallittua ja mikä ei.

1. Selvitä ensi oma tilanteesi

Aloita vuokralaisen etsiminen vasta, kun oma tilanteesi on selvinnyt. Varmista, että sinulla on tiedossa varmistunut kesätyöpaikka ja väliaikainen asunto, ennen kuin lähdet etsimään itsellesi vuokralaista.

2. Airbnb:n kautta vuokraaminen ei ole sallittua

Suurin osa opiskelija-asuntoja vuokraavista tahoista sallii jälleenvuokrauksen. Majoituspalvelubisneksen pyörittäminen Airbnb:n tai muun palvelun kautta ei kuitenkaan ole sallittua, koska valtion tukemalla opiskelija-asunnolla ei saa tehdä voittoa.

Esimerkiksi Hoas on yleishyödyllinen säätiö, jonka asunnot ovat ARA-rahoitteisia.

– ARA ja monien vuokranantajien tulkinnan mukaan huoneenvuokralaki ei anna oikeutta Airbnb:n kaltaiseen vuokraukseen. Yksiselitteisesti sitä ei ole laissa kielletty, mutta yleensä vuokraukseen vaadittavat ehdot eivät tällaisessa majoitustoiminnassa täyty. Siksi monet vuokranantajat ovat kieltäneet tämän kokonaan, selventää ARAn valvontapäällikkö Sami Turunen.

Lain mukaan ARA-asunnosta ei voi pyytää enemmän vuokraa, kuin mitä siitä itse maksaa. Jos asunnon vuokraa kalustettuna, voi vuokralaisen käyttöön jäävistä kalusteista kuitenkin periä kohtuullista lisävuokraa.

3. Varmista vuokralaisesi luotettavuus

Opiskelija-asunnon saa jälleenvuokrata periaatteessa kenelle tahansa ja myös henkilölle, joka ei ole itse opiskelija. Vuokralaisia voi etsiä esimerkiksi Facebookin tai netin asunnonvälityssivustojen kautta.

– Kannustan ehdottomasti opiskelijoita tapaamaan alivuokralaisen ennen vuokrasopimuksen solimista ja varmistumaan tämän luotettavuudesta, sanoo Pulkka.

Sovi potentiaalisen vuokralaisen kanssa treffit ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista, niin voit varmistua asuntosi tulevan asukkaan luotettavuudesta.

4. Tee kirjallinen vuokrasopimus

Jälleenvuokraussopimuksessa pitää olla kaikkien vuokraajien ja vuokralaisten tiedot ja allekirjoitukset. Monet opiskelija-asuntoja vuokraavat tahot tarjoavat asukkaidensa käyttöön valmiita vuokrasopimuspohjia.

5. Vastuu asunnosta säilyy päävuokralaisella

Vastuu asunnosta säilyy jälleenvuokrauksenkin jälkeen sinulla. Jos vuokralaisesi esimerkiksi hukkaa avaimen tai hajottaa asunnossa jotain, lasku lankeaa sinun maksettavaksesi.

Sovi jo etukäteen vuokralaisesi kanssa, kuinka tällaisissa tilanteissa toimitaan. Huolehdi, että vuokralaisellasi on voimassa oleva kotivakuutus.

6. Ilmoita vuokralaisesta vuokranantajalle, kämppiksille ja Kelaan

Ilmoita vuokrauksesta vuokranantajallesi vähintään kuukautta ennen vuokrasuhteen alkua.

– Joskus on käynyt niin, että vuokralainen ei ole ilmoittanut jälleenvuokrauksesta meille. Silloin meidän on vaikea päästää kesäasukasta sisään, jos hän vaikka unohtaa avaimet asunnon sisälle, sanoo Pulkka.

Jos asut jaetussa asunnossa tai kaveriasunnossa, juttele vuokrausaikeista myös kämppistesi kanssa.

Jälleenvuokrauksesta saatava vuokratulo on veronalaista tuloa, joka vaikuttaa myös saamasi asumislisän määrään. Ilmoita tilapäisen vuokralaisen ottamisesta Kelaan, ja muista huomioida asia myös veroilmoituksessasi.

Suosittelemme sinulle