Koko EU on siirtymässä vähitellen Suomen saavuttamalle digitalisaation tasolle.
Unioniin on saatu viime yön neuvotteluissa digi-EU:n rakentamiseen tarvittavat pelisäännöt. Unionin jäsenmaiden ja parlamentin sopimassa laajassa paketissa on tarkoitus rakentaa vähintään 4G-matkapuhelinverkon tasoinen yhteys esimerkiksi jokaiseen kouluun ja muihin julkisiin rakennuksiin.
Suunnitelmien mukaan kaikilla olisi vuoteen 2025 mennessä käytössä vähintään siirtonopeudeltaan 100 Mbit/s verkko. Myös 5G-verkko olisi käytössä kaikissa kaupungeissa.
Komission arvion mukaan paketin tavoitteet vaativat satojen miljardien eurojen investoinnit laajakaistaverkkoihin. Paketissa operaattoreille taataan vähintään 20 vuoden sopimus käyttää nykyistä nopeampaa 5G-verkon taajuutta.
EU-hintakatolla ei isoa vaikutusta Suomessa
Suomi on rakentamassa EU:n etunenässä uutta monin verroin nopeampaa 5G-verkkoa ja täyttää jo nyt muun muassa paketissa vuodelle 2020 asetetun välitavoitteen 5G-verkosta.
EU:n sisällä laajakaistakattavuudessa on suuria eroja. Viime vuonna noin 15 prosentilla unionin kansalaisista oli käytössä Suomessa tavallinen 100 megan verkko.
Uusimman EU-arvion mukaan Suomi yhdessä Tanskan, Ruotsin ja Hollannin kanssa on muita unionin maita selvästi edellä digitaalisen palveluiden kehityksessä.
Parlamentaarikko Mia-Petra Kumpula Natri (sd.) oli mukana viime yön neuvotteluissa oman ryhmänsä edustajana.
Sopimuksen mukaan kotimaasta toiseen EU-maahan suunnatuille puheluille ja tekstiviesteille tulee hintakatto.
– Roaming-sääntelyn avulla ihmiset ovat voineet soittaa, lähettää viestejä ja käyttää dataa ulkomailla lähes kotimaan hinnoin. Mutta Suomesta Ruotsiin soitettu puhelu on voinut maksaa moninkertaisesti Ruotsista Suomeen lomamatkalla soitettuun puheluun nähden, Kumpula-Natri sanoo tiedotteessa.
EU-puheluiden verottomaksi maksimihinnaksi tulee 0,19 euroa minuutilta ja tekstiviestin 0,06 euroa per viesti. Uudet hinnat on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden alusta.
Hintakatolla ei todennäköisesti ole laajemmin vaikutusta suomalaisiin kuluttajiin. Suomesta toiseen EU-maahan soitettava puhelu on hinnoiteltu jo useimpiin liittymämaksuihin. Suomalaiset operaattorit ovat hakeneet lisämaksua pelkästään yleistyvän datan käyttöön unionin sisällä.
Sopimus vaatii vielä jäsenmaiden ja EU-parlamentin täysistunnon lopullisen hyväksynnän.
Lue myös:
Suomi osaa digitaalisuuden, mutta Norja ja Yhdysvallat vielä paremmin