Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suomella kovat tavoitteet joukkuevoimistelun MM-kisoihin – Minetit haluaa uusia maailmanmestaruuden

Tulevan viikonlopun MM-kisoista on tulossa jälleen tiukka Suomi–Venäjä-maaottelu. Suomi lähtee hakemaan kisoista kahta MM-mitalia.

Minetit harjoittelee.
Kuva: Lehtikuva
Riikka Luukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen Sisun Minetit juhli viime keväänä joukkuevoimistelun maailmanmestaruutta kotikisoissa Helsingissä. Tulevana viikonloppuna joukkue on kovan paikan edessä, sillä se haluaa uusia mestaruuden Budapestin MM-kisoissa. MM-kisaviikonloppuun joukkue on valmistautunut kokeneen kapteenin Ella Ratilaisen mukaan kovalla työnteolla.

– Ollaan tehty tosi paljon töitä, entistä enemmän.

Kovalla työllä kapteeni Ratilainen tarkoittaa ennen kisoja pidettyjä treenaamisen piinaviikkoja, joilla on kiinnitetty erityisesti huomiota toistojen määrään suoritusvarmuuden saamiseksi.

– On ollut fyysisesti ja henkisesti tosi kovaa. Ollaan tehty tosi paljon toistoja, enemmän kun kaudella, ja se on kyllä tuntunut treenien jälkeen. Mutta siitä on tullut myös tosi hyvä fiilis, että nyt me tehdään kovaa töitä, että tää tulee riittämään.

Joukkue on myös hionut koreografi Antton Laineen kanssa viime elokuusta asti harjoiteltua Tuli-ohjelmaa.

– Ollaan tehty paljon töitä sen eteen, että saataisiin täysillä tekemistä sekä ilmettä, ja että kaikki yksityiskohdat olisivat ihan viimeisen päälle, Ratilainen kertoo.

Mestaruus vaatii virheetöntä suoritusta

Mestaruuden uusimiseksi töitä on tehtävä, sillä hallitseva Minetit lähtee Budapestin MM-kisoihin takamatkalta venäläisiin Madonnaan ja Expressiaan nähden. Kuukausi sitten Tallinnassa käydyissä EM-kilpailuissa Madonna vei mestaruuden selvällä erolla toiseksi tulleeseen Minetteihin. Kolmanneksi tullut Expressia jäi puolestaan Mineteistä vain 0,05 pisteen päähän.

Vielä EM-kisoissa Minetit sortui finaalissa virheisiin, joihin MM-kisoissa ei ole enää varaa. Minettien valmentajan Teija Kukkalan mukaan ainakin rutiinin pitäisi olla siinä kunnossa, ettei virheitä sen takia pitäisi tulla.

– Rutiini on jo hyvä, mutta sen pitää olla niin hyvä, ettei virheitä tule. Virheisiin ei ole varaa, sillä ei voittoa tule, vaan täydellisellä suorituksella.

Kukkalan mukaan MM-kisoista on odotettavissa edellisvuosien tapaan jälleen tiukka Suomi–Venäjä-maaottelu.

– Viime vuodet on tässä menty sillä 0,05 erolla. Puolin ja toisin on mennyt Suomelle ja Venäjälle näitä voittoja. Kyllä meillä on se kirkkain sieltä mahdollisuus ottaa, että eiköhän se ole Minettien vuoro seistä korkeimmalla korokkeella.

OVO Team harjoittelee.
Olarin Voimistelijoiden OVO Team on viime vuoden MM-kolmonen. Kuva: Lehtikuva

Tavoitteena kaksi MM-mitalia

Kaikkiaan Suomi lähettää kisoihin neljä joukkuetta. Minettien lisäksi kisakoneeseen nousevat Team Vantaa, Gloria sekä viime vuoden MM-kolmonen Olarin Voimistelijoiden OVO Team, joka lähtee matkaan hyvin nuorella, vasta tammikuusta asti yhdessä voimistelleella joukkueella.

– Koska kisat ovat osalle vasta ensimmäiset aikuisten MM-kisat ja joukkue on nuori, niin meillä ei ole ehkä niin paljon paineita tänä vuonna, pohtii kapteeni Aurora Kapanen.

Vaikka joukkueen katse ja tavoitteet ovatkin enemmän tulevissa vuosissa, lähtee joukkue puolustamaan viime vuoden pronssia.

– Pronssimitali on realistinen. Kyllä me niin paljon teemme töitä ja pyrimme onnistumaan, että olisi todella ihanaa, jos siitä työstä tulisi mitali. Täytyy kuitenkin muistaa, että vastassa on hyviä joukkueita ja ettei meillä ole vielä tällä kaudella yhtään mitalia, sanoo OVO Teamin valmentaja Anneli Laine-Näätänen.

Suosittelemme sinulle