Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suomalaisnainen sai tiettävästi toisena länsimaisena naisena ajokortin Saudi-Arabiassa – bloggari Ylelle: Ajolupa alkaa juhannusviikonloppuna

Saudi-Arabia on hiljattain sallinut naisten autolla ajamisen osana maan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin suunnitelmia nykyaikaistaa maata.

Saudi-Arabiassa ajokortin saaneen suomalaisnaisen (oik.) kuva ystävineen Instagram-kuvapalvelussa.
Saudi-Arabiassa ajokortin saaneen suomalaisnaisen (oik.) kuva ystävineen Instagram-kuvapalvelussa. Kuva: Kuva: @blueabaya
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabiassa asuva suomalaisnainen Laura Alho on ensimmäisiä länsimaalaisia naisia, joka on saanut saudiarabialaisen ajokortin.

Alho kävi ystävänsä kanssa suorittamassa ajoluvan viimeisen osan keskiviikkona. Ajokortin saaminen oli monimutkainen prosessi, jossa oli monta osaa.

– Piti kirjautua erilaisiin hakemusjärjestelmiin ja kääntää suomalainen ajokortti arabiaksi, kertoo Alho Ylelle Saudi-Arabian pääkaupungista Riadista puhelimessa.

Ajokorttiin tarvitsi myös antaa verikoe, sormenjälki ja käydä näöntarkastuksessa tietyssä paikassa. Verikoe oli sitä varten, jotta veriryhmä tulisi selville.

Alhon mukaan hän oli ajokoekonttorinsa toinen länsimaalainen nainen, joka sai ajoluvan. Ensimmäinen länsimaalainen nainen oli Alhon ystävä.

– Näimme muutaman saudinaisen ennen meitä, ja jälkeemme tuli yksi libanonilainen nainen. Virkailijat sanoivat, että olemme ensimmäisiä länsimaalaisia.

Ajokokeen erikoisuutena kävelevä mies

Ajokokeen suorittamisessa oli yksi erikoisuus. Saudi-Arabiassa tuntemattomat mies ja nainen eivät saa olla saman auton kyydissä ja kaikki ajokoetoimiston virkailijat olivat miehiä.

– Ajokokeen tarkastajan piti kävellä koko kokeen ajan auton vierellä, kertoo Alho. Hän ei kuitenkaan ole varma, onko tarkastaja myös miesten ajokokeessa auton ulkopuolella.

Alho sanoo olevansa tyytyväinen koejärjestelyihin ja tarkastaja oli ollut kovin kannustava kokeessa, jossa piti ajaa parkkialueella kahdeksikkoa, peruuttaa ja parkkeerata taskuun.

Saudiarabialainen ajokoe, jossa virkailija seisoi auton ulkopuolella.
Saudiarabialainen ajokoe, jossa virkailija seisoi auton ulkopuolella. Kuva: Laura Alho / @blueabaya

Virkailija oli myös huumorintajuinen, sillä hän oli huijannut aluksi naisia, että vain toinen heistä oli läpäissyt kokeen.

– Kunnes hän paljasti, että kyllä molemmat ovat päässeet läpi.

Koska Saudi-Arabiassa on parhaillaan myös ramadan-paasto, Alho jännitti ajokokeen merkkitötteröiden pystyssä pysymisen lisäksi virkailijan jaksamista auringonpaahteessa.

Ajokortin sai heti mukaansa ajolupatoimistolta, ja siinä on sama kuva kuin virallisissa dokumenteissä. Osalla on kuvassa huivi ja osalla ei.

– Osa ei halua näyttää kasvokuvaa mielellään julkisesti tai peittävät sen väliaikaisesti tarralla.

Satoja kyselyitä naisilta

Alho pitää suosittua matkablogia Saudi-Arabiassa. Hän laittoikin sosiaalisen median tililleen kuvan suoritetusta ajokortista.

– Minulle on satoja kyselyitä naisilta siitä, miten ajokortin voi hankkia, kertoo Alho.

Paikallisille naisille ajokortin hankkimista saattaa vaikeuttaa hinta, sillä ajokurssi on edelleen kalliimpi naisille kuin miehille. Ajokurssi maksaa noin 600 euroa, arvioi Alho.

– Minun moni saudikaverini on ollut kiinnostunut ajokortista, mutta osalla on epätietoisuutta hakuprosessista.

Hän aikoo tehdä päivityksen blogiinsa, jossa on ohjeet ajokortin saamiseksi. Lisäksi kun ajolupa alkaa 24. kesäkuuta, suunnitelmissa on lähteä ajelulle ystäviensä kanssa ja kuvata sen jollakin tavalla.

Myös kansainväliset uutistoimistot ovat olleet kiinnostuneita haastattelemaan naisia.

Hänen mukaansa osa naisista aikoo katsoa vähän aikaa, miten asiat sujuvat ja osa on täysin ajamista vastaan.

Saudi-Arabiassa on kampanjoitu viime aikoina aktiivisesti naisten autoilun sallimiseksi. Naiset saavat tarttua virallisesti auton rattiin kesäkuun 24. päivänä.

Ajolupa myös öisin?

Jatkossa naiset saavat ajaa täysin samoilla säännöillä kuin miehetkin. Ajokortin saa kun on täyttänyt 18 vuotta ja naisille on sallittu ajaa myös pimeän tulon jälkeen.

Alho arvelee, että osa naisista ei kuitenkaan heti lähde ajamaan esimerkiksi öisin, vaan ajamiseen tutustustaan ensin oman kodin lähettyvillä ja sitten vasta muualla.

– Osa perheistä saattaa rajoittaa nuorten naisten yksin ajamista öiseen aikaan, arvelee Alho.

Toisaalta hän kertoo, että tällä hetkellä paastoaika on siirtänyt yhteiskunnan toimimaan öiseen aikaan, sillä esimerkiksi kaupat ja lasten leikkipaikat aukeavat vasta kun aurinko on laskenut.

Tuo todellista vapautta

Alho arvelee, että naisten ajolupa on suuri edistysaskel Saudi-Arabiassa ja se on tullut jäädäkseen.

– Tyttäreni varmaan ajaisi jo heti ajokortin jos se olisi mahdollista, kertoo Alho. Alholla on kaksi pientä lasta, tytär ja poika saudiarabialaisen miehen kanssa.

Hän uskoo, että naisten ajaminen herättää aluksi ihmetystä, mutta siihen totutaan.

– Minulle tämä on helpotus, kun voin lähteä ajamaan mihin haluan, eikä mieheni tarvitse tulla mukaan vaan hän voi jäädä lepäämään sohvalle vapaapäivänä, nauraa Alho.

Hänen mukaansa kaikki spontaanius on ollut pois arjesta ilman ajokorttia, kun aina on pitänyt suunnitella miten pääsee paikasta toiseen.

Viime aikoina naiset ovat saaneet luvan ajaa autoa ja seksuaalisesta ahdistelusta on säädetty uusi laki.

Uudistusten taustalla on kuununprinssi Mohammed bin Salman, joka johtaa suurta uudistusta saudiyhteiskuntaan maan talouden vauhdittamiseksi. Tavoitteena on muun muassa saada suurempi osa naisista mukaan työelämään.

Lue myös:

Saudi-Arabia: Aktivistien pidätysten taustalla juonittelu kuningaskuntaa vastaan

Saudi-Arabia jatkaa uudistuksia askel askeleelta – ensi vuonna naiset pääsevät urheilustadioneille

Saudi-Arabia jatkaa modernisointia: seksuaalisesta ahdistelusta tulee laitonta

Saudi-Arabiassa asuva suomalainen Laura odottaa innolla pääsyä ratin taa – “Täällä sääntöjen tiukkuuteen vaikuttaa se, kuka olet”

Kuuntele Yle Areenasta Maailmanpolitiikan arkipäivää: Naiset rattiin, mutta mullistuuko Saudi-Arabia todella?

Suosittelemme sinulle