NAIROBI Enää värikkäät muovipussit eivät tanssi ilmassa tuulisella säällä.
Muovipussit olivat ennen osa jokapäiväistä elämää lähes kaikille kenialaisille. Kuukausittain käytettiin 24 miljoonaa muovipussia, ja se näkyi ympäristössä.
Viemärit tulvivat sateella, koska pussit juuttuivat niihin. Jopa joka kolmannen teurastetun lehmän vatsasta löytyi muovipusseja, ja rannikon ja Victorianjärven kalastajat saivat verkkoihinsa saaliiksi joskus enemmän muovia kuin kalaa.
Jotain piti tehdä, ja nopeasti, tajusi Kenian ympäristöviranomaisen pääjohtaja Geoffrey Wahungu.
Lopputuloksena Keniassa säädettiin maailman tiukin muovipussit kieltävä laki. Muovipussien valmistamisesta, myymisestä tai hallussapidosta voi saada enintään neljä vuotta vankeutta tai jopa yli 30 000 euron sakot.
– Jotkin maat ehkä mieltävät kiellon todella ankaraksi, mutta kuten meillä sanotaan: vain kengän käyttäjä tietää, mistä kenkä puristaa. Muovi oli Kenialle todella iso ongelma, Wahungu sanoo.
Muovipussikielto astui voimaan elokuun loppupuolella 2017 muutaman kuukauden siirtymäkauden jälkeen.
Kenia yritti aiemmin jo kahdesti kieltää muovipussit, mutta tuloksetta. Kieltoon ja koviin rangaistuksiin piti turvautua, koska mikään muu ei toiminut, muovipussikiellosta lakiesityksen laatinut Wahungu sanoo.
Lentävät vessat historiaan
Kiellon vaikutuksen näkee omin silmin, sanoo nairobilainen mobiilirahayrittäjä Nancy Imali.
– Alussa muovipussikielto ärsytti minua. Mutta huomasin pian hyvät puolet. Enää minua ei yhtään haittaa kantaa omaa kassiani ruokakauppaan. Kielto on todella hyvä juttu, hän sanoo.
Ohuita muovipusseja sai ennen ilmaiseksi kaupoista, nyt ne on korvattu ohuilla kangaskasseilla. Ne ovat kuitenkin paljon kalliimpia, ja kaupat perivät nykyään pienen maksun pusseista.
Nancy Imali kertoo olevansa ylpeä muovipussikiellosta. Kenia voi Ruandan tapaan niittää mainetta puhtaana maana. Ruandassa muovipussit ovat olleet kiellettyjä jo vuodesta 2006.
Etenkin köyhillä alueilla kielto on vaikuttanut paljon. Slummialueilla käytettiin ennen muovipusseja vessoina, koska kodeissa käymälöitä ei ole. Lentäviksi vessoiksi kutsutut ulosteella täytetyt muovipussit saastuttivat ympäristöä ja aiheuttivat hajuhaittoja.
Muovipussikielto on nyt antanut nostetta julkisten käymälöiden pyörittäjille, kertoo brittilehti the Guardian.
Muovipussivalmistaja haastoi oikeuteen
Kiellon läpiajaminen ei ollut helppoa. Muovipussien valmistajat valittivat, että kymmeniätuhansia työpaikkoja häviää muoviteollisuudesta kiellon takia. Nyt valmistajat valittavat, että kieltoa sovelletaan epäreilusti.
Yksi ongelma on, että ei ole täysin selvää, mitkä kaikki muovilaadut ovat kiellettyjä. Kieltoa on tulkittu laajasti koskemaan myös erilaisia pakkausmuoveja. Yksi valmistajista haastoi Kenian oikeuteen maaliskuussa, mutta hävisi ensimmäisen oikeudenkäynnin.
– Olimme kymmenen vuotta kärsivällisiä ja odotimme. Valmistajat lupasivat, että saavat kierrätyksen toimimaan. Eivät saaneet, Wahungu sanoo.
Geoffrey Wahungun mukaan muovipussikielto on toiminut yli odotusten, mutta kaikki eivät ole Nancy Imalin tapaan ylpeitä kiellosta.
Edith Odhiambo paistaa litteitä chapati-leipiä tienlaidassa pääkaupunki Nairobissa. Myytävänä on myös ranskalaisia perunoita ja kananmunia sekä kachumbaria eli itäafrikkalaista chili-tomaatti-sipulisalaattia.
Odhiambo myi ennen leivät ja ranskalaiset muovipusseissa. Nyt hän on vaihtanut paljon kalliimpiin paperipusseihin. Hän kannattaa muovipussikieltoa periaatteessa, mutta se on iskenyt häneen kovaa.
– Myyn pienituloisille, enkä voi nostaa hintoja pussien takia, koska silloin kukaan ei enää osta tuotteitani. Chapatit myyn edelleen samaan hintaan, mutta ranskalaisia perunoita olen joutunut myymään kalliimmalla. Ennen pyysin niistä 50–70 shillinkiä, nyt otan niistä jopa 100 shillinkiä (80 senttiä), hän sanoo.
Hän toivoisi, että hallitus toisi muovipussien tilalle ympäristöystävällisiä, mutta yhtä halpoja vaihtoehtoja.
Jotkut katumyyjät käyttävät edelleen pieniä muovipusseja, mutta sakkojen uhalla. Edith Odhiambo kertoo kuulleensa monesta, joka on saanut sakkoja.
– Itse en voi sitä riskiä ottaa. Jos saisin 10 000 shillingin sakot, joutuisin vankilaan, koska en pystyisi niitä maksamaan.
Summa vastaa noin 80:tä euroa, ja on pienyrittäjälle valtava määrä rahaa.
Juuri elintarvikkeiden myyjille muovista luopuminen on ollut vaikeaa. Ympäristöviranomainen sulki vuoden alussa Burma-markkinat Nairobissa. Siellä myydään paljon lihaa, ja toimivien ja hygieenisten vaihtoehtojen löytäminen muovipusseille on ollut kauppiaille haastavaa.
Wahungun mukaan viranomaisia työllistävät nyt muovipussisalakuljettajat. Pusseja tuodaan rajojen yli naapurimaista, kuten Ugandasta, Tansaniasta ja Etiopiasta. Siksi pusseja näkyy edelleen jonkin verran katukuvassa. Ympäristöministeriö on kuitenkin tästä Wahungun kanssa eri mieltä ja kiistää, että salakuljetusta tapahtuu.
Helmikuussa viitisenkymmentä ihmistä pidätettiin ympäri maata tehdyissä tehoiskuissa muovipusseja yhä käyttäviä vastaan.
Rikollisjengit pyörittävät kaatopaikkoja
Muovipussiongelman poistuttua esille ovat nousseet muovipullot. Vuoden alussa kenialaismediat uutisoivat laajasti, että Wahungun johtama ympäristöviranomainen olisi kieltämässä muovipullot ennen huhtikuun loppua, ellei kierrätystä saada kuntoon.
Sitten uutisoitiin, että ympäristöministeriö olisi laittanut muovipullokiellolle kapuloita rattaisiin.
– Se oli uutisankka, Wahungu sanoo.
– Emme olleet kieltämässä pulloja. Mietimme sitä vaihtoehtoa, kun suunnittelimme muovipussikieltoa, mutta päätimme vielä odottaa, hän sanoo.
Hirveän kauaa hän ei kuitenkaan aio odottaa. Muovipulloista vain noin kymmenen prosenttia kierrätetään, koska lajittelua ei juurikaan ole. Siihen pitää Wahungun mukaan saada muutos, ja nopeasti.
Keniassa käytetään vuosittain noin 50 miljoonaa muovipulloa. Se kuulostaa paljolta, mutta vastaa kuitenkin vain reilua pulloa per kenialainen joka vuosi. Pieni osa ihmisistä siis käyttää suurimman osan pulloista.
– Muovipullot ovat rikkaiden etuoikeus. Limsapullon hinnalla voi saada köyhälle perheelle kokonaisen aterian, Wahungu sanoo.
Juuri Nairobin hienostoalueilla muovipullojen kierrättäminen toimiikin jotenkuten.
Kibera-slummin laidalla muovipullokasan keskellä istuu Jeremiah Mdongo. Hän kierrättää pulloja työkseen. Kaatopaikoille hän ei lähde niitä hakemaan, koska pullot ovat likaisia. Sitä paitsi kaatopaikkoja pyörittävät pääosin rikollisjengit.
Lasipurkit, metallipurkit, ruoantähteet ja muovipullot heitetään kotitalouksissa kaikki samaan pussiin, ja kaatopaikalla materiaalit, joilla on jotain arvoa, poimitaan talteen ja myydään eteenpäin tai kierrätetään.
– Se, että rikollisjengit käyttävät kaatopaikkoja piilopaikkoinaan, johtuu köyhyydestä. Jätteet ovat rahaa. Jos pystyisimme paremmin kierrättämään, voisimme saada nämä henkilöt laillisesti töihin, Wahungu sanoo.
Kaatopaikoille ja luontoon suurin osa pulloista päätyykin. Mutta Jeremiah Mdongo kiertää Nairobin hienostoalueet ja kerää sieltä pulloja talteen. Sitten hän myy ne eteenpäin tai takaisin valmistajille puolentoista sentin voitolla per kilo. Tuloilla ei rikastu, mutta sillä elää.
Jos muovipullot kiellettäisiin, hänen kaltaisensa ihmiset menettäisivät elantonsa.
– Se olisi paha isku. Meitä on monta, jotka elävät tällä, mitä sitten tekisimme? hän kysyy.
Mdongo asuu tienlaidassa pienessä hökkelissä, joka on täynnä muovijätettä. Mutta hänellä on katto pään päällä.
Mikromuovit ja muovipillit tähtäimessä
Suurin haaste Keniassa on saada ihmiset innostumaan kierrätyksestä ja saada kierrätys toimimaan. Muovipussikielto oli kuitenkin hyvä alku. Wahungun mukaan kenialaiset ymmärtävät nyt muovipussikiellon takia, että heidän pitää kantaa vastuuta myös muunlaisesta jätteestä.
Wahungu kertoo, että suunnitteilla on myös muovipillien ja muun kertakäyttömuovin kieltäminen. Myös mikromuovit ovat korkealla hänen listallaan. Mutta viranomaisten pitää myös kuunnella kenialaisten mielipidettä, hän sanoo. Yksi mikromuovilähde on esimerkiksi afrikkalaisten naisten laajasti käyttämät hiuslisäkkeet.
– Niitä emme voi lähteä kieltämään, hän sanoo.
Muovipullokielto olisi todella radikaali toimenpide, ja Wahungu toivookin, ettei siihen tarvitse ryhtyä. Keskusteluyhteys pullojen valmistajien kanssa on hyvä, joten toivoa paremmasta kierrätysjärjestelmästä on.
– Mutta tarvitsemme nopeasti muutoksia ihmisten asenteissa. Meillä on nyt pullojen valmistajien huomio. Mutta yhteistyön pitää toimia tietyssä määräajassa. Jos se ei toimi, emme voi kaihtaa muovipullokieltoa, hän sanoo.
Lisää aiheesta:
Iso osa suomalaisista haluaa kieltää myytävät muovikassit kokonaan
Keniassa muovipussin käytöstä voi saada neljä vuotta vankeutta – Viisi tapaa hillitä pussiongelmaa