Matkabloggaaja Anna-Katri Räihä tykkää matkustella maailmalla itsekseen. Hän kuulee kuitenkin usein kysymyksiä siitä, onko turvallista matkata yksin, ja miten ihmeessä nainen uskaltaa matkata yksin. "Soolomatkailevan" nuoren naisen rohkeutta ihaillaan.
– Jotkut ihmiset jopa kyseenalaistavat sen, voiko yksin matkustamisesta nauttia, kun ei voi jakaa kokemiaan asioita muille, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Räihä sanoo.
Räihä on matkustanut laskelmiensa mukaan 108 maassa ja yli 70 niistä yksin. Ensimmäinen kerta "soolomatkalla" tapahtui vuonna 2012 Thaimaahan. Se oli Räihälle aluksi jännittävä, mutta lopulta kotiin palatessa mieltä avartava kokemus.
– Kun oman pelkonsa ja jännityksen voittaa, se tunne on aivan mieletön. Tunsin ylittäneeni itseni ja maailma tuntui avartuneen ympärillä, Räihä kertoo.
Miksi matkalle kannattaisi sitten ylipäänsä lähteä yksin. Eikö olisi hauskempaa jakaa asioita?
Räihän mukaan parasta on vapaus: voi itse vapaasti valita, minne aikoo lähteä. Toiseksi, yksin matkatessa on enemmän läsnä hetkessä.
– Yksin ympäröivää maailmaa ja omia tuntemuksia tulee havainnoitua uudella tavalla. Silloin on avoimempi ja muiden silmissä varmasti helpommin lähestyttävä.
Turvallisuusuhkat mietityttävät – "Ei syytä huoleen"
Monet suomalaiset saattavat pohtia yksin matkatessaan omaa turvallisuuttaan. Väkivallan uhka saattaa mietityttää.
Räihä vakuuttaa, että syytä huoleen ei ole. Matkailijan riskit, kuten taskuvarkaus tai sairastuminen, ovat aivan samat riippumatta siitä, matkaako yksin vai ryhmässä.
– Toki naisen kannattaa kiinnittää ekstrahuomiota turvallisuuteensa. Ei kannata lähteä esimerkiksi turvattomalle alueelle yksin pimeällä liikkumaan.
Ensimmäistä kertaa yksin matkaaville Räihä suosittelee kohteeksi Euroopan maita tai Kaakkois-Aasiasta Thaimaata ja Indonesiaa.
Räihän mukaan omaa vaatetustaan kannattaa erityisesti naisten pohtia vieraissa kulttuureissa. Liian vähissä vaatteissa kulkeminen voi näyttäytyä paikallisille joissakin maissa epäkunnioittavana. Siksi kohdemaan kulttuuria kannattaa tutkia etukäteen.
Epämiellyttävää tai ei-toivottavaa huomiota Räihä kertoo saaneensa osaksensa reissuillaan "yllättävän vähän". Tällaisissa tilanteissa hän suosittelee tiukkaa mutta kuitenkin ystävällistä toimintaa.
– Kun sanoo "ei kiitos" ja poistuu paikalta, se toimii yleensä hyvin, hän sanoo.