Hyppää sisältöön

Laaja rokotustutkimus osoittaa: HPV-rokote pitäisi antaa myös pojille

HPV-infektion aiheuttamia syöpiä voitaisiin ehkäistä paremmin, jos pojatkin otettaisiin rokotusohjelman piiriin.

HPV-rokote annetaan tällä hetkellä ilmaiseksi 11-12-vuotiaille tytöille. Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevän HPV-rokotteen antaminen myös pojille synnyttää nopeasti olennaisesti paremman laumasuojan kuin pelkkä tyttöjen rokottaminen. Tampereen yliopiston tutkijaryhmä on selvittänyt asiaa 10 vuotta kestäneessä laajassa tutkimuksessa.

Jo poikien 20 prosentin ja tyttöjen 45 prosentin rokotuskattavuus synnyttää laumasuojan useimpia syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä vastaan. Pahinta syöpää aiheuttavaa HPV-tyyppiä vastaan laumasuoja saavutetaan, kun puolet ikäluokan tytöistä ja pojista on saanut rokotteen.

– Laumasuoja suojaa niitäkin, jotka eivät jostain syystä ota HPV-rokotusta. Tällaisia ovat esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, kertoo professori Matti Lehtinen.

– Koska he jättävät monesti myöhemmin myös joukkoseulonnat väliin, HPV:n aiheuttamia solumuutoksia ei havaita tarpeeksi varhaisessa vaiheessa.

Ilmainen rokote annetaan nyt vain tytöille

Suomessa löydetään vuosittain noin 150 kohdunkaulan syöpää ja 3 000 syövän esiastetta. HPV aiheuttaa myös muita syöpiä, muun muassa pään ja kaulan alueella.

Tampereen yliopistossa vuosina 2007 - 2009 toteutettuun rokotetutkimukseen kutsuttiin 80 000 nuorta, joista osallistui yli 32 000. Yli puolet ikäluokan tytöistä otti rokotuksen.

HPV-rokotus on kuulunut kansalliseen rokotusohjelmaan vuodesta 2013. Rokotteen voivat saada maksutta 11–12-vuotiaat tytöt. Vuonna 2016 rokotteen otti 70 prosenttia ikäluokan tytöistä. Poikia ei tällä hetkellä rokoteta.

Suosittelemme sinulle