Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Minetit tyytyväisiä MM-hopeaan: "Pisteet olivat paremmat kuin kuukausi sitten"

Tampereen Sisun Mineteille MM-hopea tuntui realistiselta saavutukselta.

Minetit
Minetit (arkistokuva.) Kuva: Lehtikuva
Yle Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Joukkuevoimistelun kevätkautta hallinnut venäläisjoukkue Madonna vei kirkkaimman mitalin Budapestin MM-kisoissa. Venäläisten vahva suoritusrutiini ja omaperäinen koreografia toi joukkueelle korkeimmat pisteet sekä alku- että loppukilpailussa.

Kuukausi sitten Euroopan mestaruuden voittanut Madonna otti näin myös MM-tittelin pistein 39.100. Hopeaa otti Tampereen Sisua edustava Minetit, joka keräsi yhteispisteet 38, 950. Kolmanneksi tuli Venäjän Expressia pistein 38.850.

Hopea oli realistinen suoritus

Hopealle sijoittunut Minetit oli alkukilpailun jälkeen venäläisiä vain 0,5 pistettä jäljessä, mutta finaalissa eroa tuli lisää, vaikka tamperelaisoukkue ylsikin kahteen ehjään suoritukseen.

- Joukkue teki molempina päivinä hyvät ehjät suoritukset. Alkukilpailussa oli parempi energia, tänään suorituksen alku näytti minun silmiini hieman tahmealta ja löysältä, mutta katsomosta saadun palautteen mukaan tytöt vaikuttivat vapautuneilta. Pisteet olivat paremmat kuin kuukausi sitten ja eri voittajiin jäi pienemmäksi kuin EM-kilpailuissa, joten olemme hopeaan tyytyväisiä, sanoi Minettien valmentaja Teija Kukkala.

- Me saatiin aivan huippufiilis näihin suorituksiin ja me pystyttiin välittämään se asenne tuomaristolle ja katsomoon. Oli hienoa päästä näyttämään osaamista yhdessä joukkueen kanssa, se oli paras juttu koko kilpailussa, iloitsi hopeasta joukkueenkapteeni Ella Ratilainen.

Myös Kukkalan valmentajakollega Titta Heikkilä oli samoilla linjoilla joukkueen tason suhteen. Hopea oli näissä kisoissa realistinen saavutus.

- Olen erityisen tyytyväinen siihen stabiliteettiin, millä joukkue suorittaa koko kilpailun vaikeimman koreografian. Heillä on fysiikka ja henkinen puoli huippuluokkaa, eivätkä he murru tiukassa paikassa. Olemme harjoittelleet koko kevään noin 9 kertaa viikossa 3-4 tunnin ajan. Treenejä on tehty positiivisella fiiliksellä ja joukkueen urheilijat saavat voimaa toisistaan. Se näkyy kilpailuissa.

OVO Team nousi finaalissa neljänneksi.

Finaalien toinen suomalaisjoukkue, Olarin Voimistelijoiden OVO Team paransi sijoitustaan ja nousi neljänneksi, jättäen taakseen Japanin. OVOn pisteet 38,000 ja sijoitus oli ensimmäistä kertaa aikuisten sarjassa kilpailleelle joukkueelle suuri ilon aihe.

- Saimme tehtyä kaksi hyvää suoritusta ja nyt on todella hyvä fiilis. Joukkue on ollut yhdessä vasta puoli vuotta, mutta jo ensimmäisen harjoitusviikon jälkeen tuntui siltä, että ollaan tunnettu pitkään ja tulemme hyvin toimeen. Tällä joukkueella jatketaan ensi kaudella eteenpäin, totesi OVO Teamin kapteeni Aurora Kapanen.

Joukkuevoimistelun kaksi suurta määräävät lajin tahdin

Joukkuevoimistelun maailmanmestaruuksista on kilpailtu lajin historiassa 19 kertaa. Suomi on voittanut mestaruuden kymmenen kertaa, Viro kahdesti ja Venäjä seitsemän kertaa. Suomi ja Venäjä hallitsevat lajia ja määrävät sen suunnan. Heikkilä uskoo, että lajissa vaaditaan jatkossa yhä enemmän voimaa.

- Kaikki joukkueet pyrkivät tekemään yhä enemmän huomattavasti vaikeampia nostoja ja se vaatii urheilijoilta ihan erilaisia voima-ominaisuuksia kuin aiemmilla kausilla. Tähän mekin olemme yrittäneet tarttua ja teemme töitä, jotta koreografioiden vaikeusaste kasvaa. Taiteellisuus ja omaperäisyys on yksi iso osa pisteitä.

Minettien koreografina on ollut jo useamman kauden ajan Antton Laine, joka on lajin suurimpia nimiä. Venäjän ja Suomen rinnalle lajin kärkeen ei ole odotettavissa lähivuosina muita maita mutta lajin kasvun kannalta uudet maat ilahduttavat myös kärkijoukkueita.

- Taso nousee koko ajan ja tulee entistä kovempia joukkueita. On hienoa huomata, että mukaan tulee myös uusia maita. Toivottavasti laji kasvaa entisestään, Ratilanen toivoo.

Tänään Minetitien joukkue juhlii Budapestissä MM-hopeaansa ja jää sitten kolmeksi viikoksi lomalle. Heinäkuussa aloiteaan jo harjoitukset seuraava kautta ja uusia kilpailuja varten.

Minna Perovuo

Lue lisää:

Mineteille hopeaa joukkuevoimistelun MM-kisoissa

Tampereen Sisun Minetit tavoittelee joukkuevoimistelun maailmanmestaruutta Budapestissa

Suomella kovat tavoitteet joukkuevoimistelun MM-kisoihin – Minetit haluaa uusia maailmanmestaruuden

Suosittelemme