Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Nuorten kahvilasta vietiin 6000 euron edestä tavaraa – viikon kuluttua varkaat palauttivat saaliin ja pyysivät anteeksi: "Eihän tällaista tapahdu"

Poliisi ei tilastoi tapauksia, joissa varas on tullut katumapäälle ja palauttanut saaliin. Harvinaista se kuitenkin on.

mankka, bassokitara, pelikonsoli ja niiden päällä A4-lappu
Kuva: Hannah Honkanen
Satu Krautsuk
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahvila Jaspiksen takahuoneessa sijaitseva työpöytä oli kaadettu maahan kumoon, ja iso pino toimistotavaraa lepäsi kekona lattialla. Varkaat olivat kiivenneet korkean, lukitun aidan yli ja tulleet sisään takapihan ikkunan kautta. Ikkuna oli jyrsitty sijoiltaan.

Hannah Honkanen katseli näkyä lamaantuneena. Vorot olivat onnistuneet vohkimaan noin 6000 euron edestä tavaraa, vaikka tiloihin murtautuminen on erittäin hankalaa.

– Mukaan olivat lähteneet melkein kaikki nuorten yhteiskäyttöön tarkoitetut laitteet. Pari tietokonetta, tabletti, pelikonsoli ohjaimineen ja peleineen, bassokitara, mankka ja laminointilaitteet. Limsakorit ja suklaapatukatkin olivat kelvanneet, Jaspista ylläpitävän Haminan seudun VIP-nuoret ry:n toiminnanjohtajana toimiva Honkanen kertoo.

Se oli reikäinen, ryppyinen paperi. Kyyneleet tulivat silmiin, kun luin sen.

Hannah Honkanen

Harmitusta lisäsi se, että nuorisoyhdistys oli hankkinut tavarat vuosien mittaan kovalla työllä. Osa laitteista oli yli kolme vuotta vanhoja, joten vakuutuskaan ei niitä välttämättä korvaisi. Rahaa uusien laitteiden hankintaan ei ollut.

Jaspis on haminalaisten nuorten keskuudessa suosittu ajanviettopaikka. Kahvilaan kokoontuu arki-iltaisin kymmeniä nuoria, jotka kuluttavat aikaa pelaten, jutellen ja musiikkia kuunnellen. Nyt lähes kaikki irtaimisto oli viety. Ajanvietteenä olisi lähinnä biljardipöytä.

nuoria kahvilassa
Jaspiksessa käy arki-iltaisin kymmeniä nuoria. Kuva: Hannah Honkanen

Tavarat vietiin toissa viikonloppuna. Honkasella ja kahvilan työntekijöillä oli pieni aavistus siitä, keitä varkaat olivat.

– Olemme Jaspiksessa tukeneet myös nuoria, joilla on ollut vaikeuksia elämässään. Kuullessaan tapauksesta he tuomitsivat teon. Heillä oli myös ajatus henkilöistä, jotka murron olisivat voineet tehdä. Saimme usealta taholta vihjeitä, ja ne kaikki johtivat samoille jäljille.

Poliisitutkinta alkoi, ja Honkanen kirjoitti tapauksesta Facebookin pieneen mutta aktiiviseen Hamina-ryhmään. Hän vetosi kirjoituksessaan varkaisiin ja toivoi, että he palauttaisivat nuorille tärkeät tavarat – vaikkapa nimettömästi. Tapaus sai Facebookissa paljon julkisuutta, kun ryhmän jäsenet alkoivat jakaa kirjoitusta.

"Anteeksi"

Perjantaiaamuna Jaspiksen työntekijöitä odotti yllätys. Takapihan ovelle oli ilmestynyt kolme jätesäkillistä tavaraa. Kun työntekijät kurkistivat säkkeihin sisään, niistä löytyivät lähes kaikki viikko sitten varastetut tavarat. Bassokitara, pelikonsoli, tietokoneet.

Varkaat olivat kiivenneet korkean lukitun portin ylitse painavien tavaroiden kanssa samalla tavalla kuin viedessään tavarat.

– Palautusten mukana oli iso lappu, jossa pyydettiin anteeksi ja pahoiteltiin sitäkin, että tabletti oli ehditty myydä. Se oli reikäinen, ryppyinen paperi. Kyyneleet tulivat silmiin, kun luin sen, Honkanen kertoo.

Viesti oli kirjoitettu A4:lle ja kuului seuraavasti: "Viisi henkilöä petti meidät ja myi tabletin. Maksamme senkin nimettömästi. Anteeksi."

Anteeksipyyntö paperilapulla
Kuva: Hannah Honkanen

Tabletin lisäksi lastista puuttuivat pelikonsolin ohjaimet, pelit, limsat ja suklaapatukat. Honkanen arvioi, että tavaraa saatiin takaisin noin 5000 euron edestä.

– Noin tuhat euroa jäätiin tappiolle, mutta suurin osa palautui. Olemme siitä hyvin iloisia.

Honkanen ilmoitti myös poliisille, että suurin osa tavaroista on palautettu.

– Poliisi oli aivan ihmeissään. Eihän tällaista tapahdu.

Poliisi ei tilastoi tapauksia, joissa varkaat ovat tulleet katumapäälle ja palauttaneet saaliin. Harvinaista se kuitenkin on. Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella ei ole Jaspiksen lisäksi tiedossaan omalta alueeltaan muita tapauksia.

Märkä pelikonsoli

Hannah Honkanen uskoo, että kahvilan omien nuorten toiminnalla oli suuri vaikutus tekijöihin.

– Olemme olleet niin paljon heidän tukenaan, että sieltä on tullut painetta tavaroiden palauttamiseen. He ovat vieneet tekijöille viestiä, että Jaspis olisi pitänyt jättää rauhaan.

Osa tavaroista oli löydettäessä hieman kosteita. Honkanen kuitenkin uskoo, että ne ovat toimintakunnossa. Suurin huoli on pelikonsolista, joka oli märkä.

– Aikomuksena on, että tavaroiden kunto tutkitaan heti, kun ehditään. Siihen en ihan luota, että varkaat palauttavat myös myydystä tabletista lupaamansa rahat. On se tietysti kavereiden välityksellä mahdollista.

Lähitulevaisuudessa tiloihin on tarkoitus asentaa hälytysjärjestelmä.

Suosittelemme sinulle