Hyppää sisältöön

Virkamiehet ja kesäteatteri riitelivät vuosia vain muutaman metrin tähden – lopulta väliin lyötiin suojakaide ja sopu syntyi

Seitsemän vuotta sitten virkamiehet lähettivät hausjärveläiselle kesäteatterille häätökirjeen. Seitsemän vuoden riitelyn jälkeen osapuolet sopivat tekevänsä tukevan aidan teatterikatsomon ja tien väliin.

Pitkä ja korkea suojakaide estää mahdollisten liikenneonnettomuuksien sattuessa sen etteivät autot päädy kesäteatterin katsomoon. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Hausjärvellä seitsemän vuoden taistelu virkamiesten ja kesäteatterin välillä on päättynyt. Riita ratkaistiin pystyttämällä suojakaide Miinun montun kesäteatterin ja valtion tien väliin.

Mutta miten tähän päädyttiin?

Miinan montun väki aikoo protestina ELY:n päätökselle köyttäytyä mittatilaustyönä tehdyn ja 70 000 euroa maksaneen katoksen keskustolppaan kiinni. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Kaikki alkoi kesäkuuussa 2011, kun kesäteatterin tuottaja Juhani Ahtinen luki Uudenmaan ely:stä lähetetyn kirjeen.

Siinä todettiin, ettei kesäteatterin suunnittelemasta laajennuksesta tule mitään. Päinvastoin, kesäteatteri pitäisi purkaa vuoden 2015 loppuun mennessä.

Lupia oli aikaisemmin myöntänyt Hämeen tielaitos. Lupa-asiat oli siirretty Uudenmaan ely-keskukselle Pasilaan. Ymmärrystä pienelle kylälle ja teatterille ei löytynyt.

– He katsoivat paikkaa Google Street Viewsta ja huomasivat, että ahaa, tämä on liian lähellä tiealuetta, Ahtiainen hymähtää.

– Silloin tuli itku. Meidän piti laajentaa, mutta tulikin purkupäätös.

Kesäteatteri oli aikoinaan rakennettu virkamiesten näkemyksen mukaan liian lähelle tietä ja risteysaluetta. Teatteri haluttiin pykäliin vedoten häätää pois.

Teatteria pyörittävän Nuorisoseura Silmun väki aloitti kuitenkin sitkeän taiston Miinan montun puolesta. Välillä käytiin maaoikeuttakin, joka kuitenkin hävittiin.

Kanta-Hämeessä jopa Maakuntaliitto asettui tukemaan kesäteatteria myöntämällä nuorisoseuralle Tahto-palkinnon vuonna 2015. Se oli tunnustus sitkeästä vastarinnasta.

Vihdoin osapuolet lähtivät yhdessä hakemaan ratkaisua vuodesta toiseen jatkuneelle väännölle.

Miinan montun väki ottaa uudet liikennemerkit esiin muutamaksi tunniksi ennen jokaista esitystä ja piilottaa ne sen jälkeen harmaiden levyjen alle. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Viime kesänä teatteriesityksiä saatiin pitää, kun nuorisoseura asensi ympäröiville teille tiukoista nopeusrajoituksista kertovat liikennemerkit.

Viime vuoden puolella saatiin valmiiksi myös elyn vaatima tiesuunnitelma. Siinä valtion omistamaa tiepohjaa kavennettiin. Näin Miinan monttu ei enää sijainnut valtion maalla, vaan tien vieressä kulkeva kaistale palautui takaisin yksityiselle maanomistajalle. Maanomistajan kanssa teatterilla on puolestaan toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus.

Viikko sitten, vähän ennen tämän kesän esityksen ensi-iltaa saatiin valmiiksi ely-keskuksen vaatima pitkä suojakaide.

– Liikennevirastoon on mennyt tieto tiesuunnittelmasta ja siitä, että kaide on tehty. Loppuvuodesta pitäisi tulla virallinen tieto, että saamme olla täällä hamaan tappiin asti, huokaa tuottaja Juhani Ahtinen Miinan montusta.

Uudenmaan elyn vaatima kaide on tuhdisti tehty. Se on 80 metriä pitkä, 1,2 metriä korkea, jossa tukitolpat ovat kahden metrin välein. Jos viereisellä tiellä kulkeva auto suistuisi jostain syystä kohti katsomoa, niin ajokin matka tyssäisi suojakaiteeseen.

Uudenmaan ELY:n mukaan tiealue ulottuu rinneliuskan pohjalle asti, eikä sillä ei voi lain mukaan vakituista teatteritoimintaa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Juuri valmistunut kaide on samalla muistomerkki seitsemän vuotta kestäneelle taistolle ja väännölle, jota Miinan monttua pyörittävä Nuorisoseura Silmu kävi viranomaisten kanssa.

– Kaide maksoi yhteensä 38 000 euroa, josta Silmun osuus on noin 10 000 euroa. Saimme Leader-rahoitusta tähän yli 70 prosenttia, kertoo tuottaja Juhani Ahtinen.

Nuorisoseuralaisten usko oikeuslaitokseen ja virkamiehiin on ollut pitkän aikaa koetuksella. Nyt tulevaisuuteen katsotaan kuitenkin vahvalla uskolla. 25 vuotta toiminut kesäteatteri uskaltaa kaiken tämän jälkeen taas investoida.

Katsomoon pitäisi lisätä istumapaikkoja ja penkkeihin saada selkänojat. Äänimies tarvitsisi oman pysyvän työkopin ja lavalle kaivattaisiin pysyviä valoja.

Viime kesänä Tankki täyteen- näytelmä keräsi 5 300 katsojaa ja nyt ensi-iltaan tullut Eila, Rampe ja palvattu onni lupaa menestystä tällekin kesälle.

Suosittelemme sinulle