Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Politiikka astui mukaan huippu-urheiluun - Nike veti pelitossut pois jalkapallon MM-lopputurnausmaalta

Iranilla on ollut aina omat haasteensa ennen jalkapallon tasokasta MM-lopputurnausta, mutta tällä kertaa maa joutuu olemaan enemmän varpaillaan kuin aikaisemmin.

Iran on hionut kuvioitaan viime päivät Lokomotivin harjoituskeskuksessa.
Iran on hionut kuvioitaan viime päivät Lokomotivin harjoituskeskuksessa. Kuva: AOP
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump veti äskettäin Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta ja määräsi lisäksi Iranille rankat pakotteet.

Urheiluvälinejätti Nike reagoi vain muutama päivä ennen jalkapallon MM-kisojen alkua Irania koskeviin pakotteisiin ja veti sopimuksensa sekä tutut pelikengät äkisti pois iranilaisilta.

- Pakotteiden takia - yhdysvaltalaisena yhtiönä - emme voi toimittaa tällä kertaa kenkiä Iranin maajoukkueelle, todettiin Niken tiedotteessa NBC News mukaan.

Iranin valmentaja Carlos Queiroz oli tuohtunut kuultuaan ikävästä uutisesta.

- Urheilijat pelaavat ja harjoittelevat aina tutuilla, samoilla välineillä, eikä ole oikein heitä kohtaan, että ne otetaan pois käytöstä vain viikko ennen huipputärkeitä otteluita, sätti Queiroz.

Iran käytti neljä vuotta sitten Brasilian MM-turnauksessa vielä Niken pelikenkiä, vaikka maa oli silloinkin pakotteiden ympäröimä. Iranin leiristä todetaan, että Trumpin aikakaudella urheilumaailma on muuttunut entistä enemmän poliittiseksi areenaksi.

Iran kohtaa MM-avauksessaan Marokon tulevana perjantaina 15. päivä kesäkuuta. Samassa B-alkulohkossa pelaavat myös Portugali ja Espanja, jotka ovat lohkon suursuosikit.

Suosittelemme sinulle