Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean laatima julistus: Pohjois-Korea sitoutuu Korean niemimaan täydelliseen ydinaseriisuntaan

Singaporen tapaamisessa allekirjoitettu dokumentti on julistus rauhanaikeista, mutta sisältää niukasti konkreettisia kohtia.

Trump ja Kim allekirjoittivat julkilausuman
Minna Pärssinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin huipputapaamisen päätteeksi allekirjoittaman julistuksen sisältö on nyt julkistettu CNN:n sivuilla.

Tiedot perustuvat valokuvaan, jonka uutistoimisto AFP:n valokuvaaja otti allekirjoitustilaisuudessa, Trumpin asiaa koskevaa tiedotustilaisuutta odotetaan alkavaksi klo 11 Suomen aikaa.

Kim Jong-unin ja Donald Trumpin Singaporessa allekirjoittama sopimus.
Kim Jong-unin ja Donald Trumpin Singaporessa allekirjoittama sopimus. Kuva: Saul Loeb / AFP

Trump kehui asiakirjaa allekirjoitustilaisuudessa "hyvin tärkeäksi" ja "melko kattavaksi", ja Kim sanoi, että "maailma todistaa tärkeää muutosta". Dokumentti ei kuitenkaan sisällä kovinkaan konkreettisia kohtia, vaan on lähinnä julistus rauhanaikeista ja prosessin jatkamisesta.

Mitään kertaratkaisua Koreoiden rauhansopimuksesta ja ydinaseohjelman purkamisesta ei tosin odotettukaan.

"Korean niemimaan täysi ydinaseriisunta"

Julistuksessa osapuolet sitoutuvat uusien suhteiden luomiseen maidensa välillä "noudattaen kahden maan kansojen toiveita rauhaan ja vaurauteen".

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea yhdistävät ponnistelunsa "rakentaakseen kestävän ja vakaan rauhan hallinnon" Korean niemimaalla.

Pohjois-Korea sitoutuu työskentelemään kohti Korean niemimaan täydellistä ydinaseriisuntaa. Tällä Pohjois-Korea vahvistaa yhdessä Etelä-Korean kanssa 27. huhtikuuta antamansa Panmunjomin julistuksen.

Sen sijaan julistus ei mainitse "todistettavissa olevaa ja lopullista ydinaseriisuntaa", mikä olisi merkinnyt jo olemassaolevien aseiden valvottua purkamista ja tarkastuksia.

Trump sitoutuu takaamaan turvatakuut Pohjois-Korealla, mutta sopimus ei määrittele tarkemmin, millaiset.

Jatkoneuvotteluja mahdollisimman pian

Julistuksessa kerrotaan, että Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompea ja Pohjois-Korean neuvottelija järjestävät jatkoneuvotteluja mahdollisimman pian.

Korean sodan aikana 1950-53 kadonneiden jäänteet luvataan julistuksessa etsiä ja kotiuttaa. Arviolta liki neljän tuhannen taisteluissa kadonneen tai vankileireillä kuolleen amerikkalaissotilaan jäänteet ovat yhä Pohjois-Koreassa.

Suosittelemme sinulle