Hyppää sisältöön

Asiantuntija Trumpin ja Kimin huippukokouksen tuloksesta: Ympäripyöreä sopimus, joka ei suututa ketään

Tutkija Elina Sinkkonen arvioi, että edellytys Korean niemimaan ydinaseriisuntaan on Etelä-Korean ja Kiinan ottaminen mukaan neuvotteluihin.

Kim Jong-unin ja Donald Trumpin Singaporessa allekirjoittama sopimus. Kuva: Saul Loeb / AFP
Jaro Asikainen

Aasian turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt vanhempi tutkija Elina Sinkkonen pitää Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin allekirjoittamaa julkilausumaa odotetun ympäripyöreänä. Nykyisellään sopimus ei vielä riitä riisumaan Korean niemimaata ydinaseista.

– Sopimus on riittävän ympäripyöreä eikä siinä ole vielä konkreettisesti pahaa kenellekään. Tällaisenaan dokumentti ei kuitenkaan tarkoita vielä mitään, Sinkkonen sanoo.

Trumpin ja Kimin allekirjoittamassa dokumentissa mainitaan Yhdysvaltojen Pohjois-Korealle antamat turvatakuut, mutta ei eritellä, mitä niillä tarkoitetaan. Samalla Pohjois-Korea sitoutuu "täyteen ydinaseriisuntaan". Sen toteuttamistapaa ei avata tarkemmin.

– Arvioin jo etukäteen, että todennäköisesti tapaamisen tuloksena julkaistaan varsin yleisluontoinen julkilausuma, jossa ei mennä yksityiskohtiin minkään asian suhteen, Sinkkonen sanoo.

Toistaiseksi ei voida tietää, johtaako Trumpin ja Kimin tapaaminen ja sopimus konkreettisiin tuloksiin. Ainakaan se ei voi tapahtua kahdenvälisesti Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean toimesta.

– Ennen kuin voidaan päästä konkretiaan, täytyy järjestää uudestaan Etelä- ja Pohjois-Korean tapaaminen, jossa todennäköisesti myös Kiina haluaa olla mukana.

Sinkkonen muistuttaa, että myös Venäjä on Pohjois-Korean rajanaapuri.

Tapaaminen oli meriitti Kimille, riski Trumpille

Sinkkosen mukaan kahdenvälinen tapaaminen Yhdysvaltain presidentin kanssa oli Kimille iso meriitti, josta hän saa paljon materiaalia sisäpoliittiseen käyttöön.

– Neuvottelut suurten valtioiden johdon kanssa osoittavat Kimin olevan suuri johtaja. Se on ollut Pohjois-Korean tavoite kaiken aikaa. Kim tavallaan voitti jo siinä vaiheessa, kun tapaaminen Trumpin kanssa järjestyi, Sinkkonen sanoo.

Trumpille Singaporen kokous oli Sinkkosen mukaan iso riski. Pohjois-Korea on aikaisemminkin rikkonut lupauksiaan.

Jos Pohjois-Korea lipeää nyt sopimuksesta, tai tekee siitä Yhdysvalloille epämieluisia tulkintoja, näyttävät kättelykuvat Kimin kanssa erityisen huonoilta.

Trumpia tarkkaillaan lännessä hämmentyneenä toisestakin syystä. Samalla kun hän esiintyy julkisuudessa Kim Jong-unin kanssa hyvässä hengessä, suhteet länsiliittolaisiin ovat G7-kokouksen jäljiltä riitaisat.

– Moni kysyy, kenen ystävä Trump haluaa olla ja miksi? Miksi Pohjois-Korean diktaattori on nyt hänen mielestään meriitti, mutta länsivaltojen kanssa voi laittaa välit poikki, Sinkkonen sanoo.

Jos Trumpin ja Kimin välinen sopimus lopulta johtaa ydinaseriisuntaan, tapahtuu se Sinkkosen mukaan asteittain.

– Uskon osapuolten olevan tosissaan siinä vaiheessa, jos kansainväliset tarkkailijat on päästetty Pohjois-Koreaan tutkimaan ydinasetuotantolaitoksien alasajoa.

Lue myös:

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean laatima julistus: Pohjois-Korea sitoutuu Korean niemimaan täydelliseen ydinaseriisuntaan

Asiantuntija: Trumpin ja Kimin tapaaminen on jännittävä näytelmä ja pelkkää spektaakkelia

Näin Trumpin ja Kimin tapaaminen huomioitiin Pohjois-Korean mediassa – pohjoiskorealaiset seurasivat lähetystä Pjongjangin rautatieasemalla

Aiheesta muualla:

READ: Full text of Trump-Kim signed statement (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle