Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Rikosoikeuden professori Janitskinin oikeudenkäynnistä: "Sananvapaus on tärkeä arvo, mutta sille on myös tiettyjä oikeudellisia rajoituksia"

MV-sivuston perustajaa Ilja Janitskinia syytetään muun muassa törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Johanna Latvala,
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona Suomen oloissa harvinaislaatuinen oikeudenkäynti, jossa syytettynä on muun muassa MV-sivuston perustanut Ilja Janitskin.

Useita päiviä kestävässä oikeudenkäynnissä luettiin keskiviikkona syytteet törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lue tästä artikkelista, mitä tänään oikeudessa tapahtui.

TV 1:n Päivän kasvo -ohjelmassa Ylen oikeustoimittajan Päivi Happosen vieraana ollut rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio pitää Janitskinin oikeudenkäyntiä mielenkiintoisena, koska siinä katsotaan vihapuhetta täysin uudenlaisessa ympäristössä.

– Tässä on ollut aika uudenlainen mediatoimija, verkkojulkaisu, joka on toiminut aika toisella tavalla kuin meillä media yleensä toimii ja nyt se on johtanut syytteisiin, Nuotio sanoo.

"Tietysti rajat tulevat jossain vastaan"

Nuotion mukaan tapauksen takana on kysymys sananvapaudesta. Hän huomauttaa, että vaikka sananvapaus on tärkeä arvo, on sille myös tiettyjä oikeudellisia rajoituksia.

– Kaikenlainen viestintä saa sananvapauden suojaa tietyllä tavalla, mutta toisaalta meillä on tiettyjä oikeudellisia rajoituksia sille. Esimerkiksi tällaiset kiihottamispuheet ja -kirjoitukset eivät saakaan normaalia sananvapauden suojaa.

– Tämä on kauhean kiinnostavaa, koska sananvapauteen ja mediavapauteen liittyy monipuolisen viestinnän ja tiedonvälityksen arvostus. Laaja-alaista ja monipuolista asioiden käsittelyä arvostetaan, mutta tietysti rajat tulevat jossain vastaan ja nämä rikosoikeudelliset normit ovat yksi keino osoittaa niitä normeja.

Nuotio kuvailee MV-sivuston pyrkineen tarjoamaan täysin toisenlaisen vaihtoehdon muulle mediakentälle ja sen tuottaneen sisältöä, jota ei ole julkaistu muissa medioissa.

– Varmaan tämäntyyppisiäkin (MV-sivuston kaltaisia) medioita seurataan aika paljon ja ne saavat vaikutusta yhteiskunnassa, eli on hyvin tärkeä asia, että voimme tarkastella miltä tämä näyttää oikeudellisesti.

Suosittelemme