Hyppää sisältöön

Suomalaiset ovat mediaan luottavaa kansaa – "Meillä on hyvin äänekäs vähemmistö, joka Suomessakin lietsoo epäluottamusta"

Yle on Suomen luotetuin media, ilmenee Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin tekemästä tutkimuksesta. Kyselytutkimuksessa vertailtiin uutisten käyttöä 37 maassa.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Suomalaisilla on vahva luotto uutisiin, selviää uutisten käyttöä 37 maassa vertailevasta Digital News Report 2018 -kyselytutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun). Kaikista tutkimukseen osallistuneista maista Suomessa luotetaan uutisiin eniten, ja perinteisellä kotimaisella uutismedialla on vahva asema myös verkossa.

Suomalaiset pitävät valtavirran uutismediaa suhteellisen luotettavana, vaikka puolet vastaajista kertoi kohdanneensa viikon aikana eri tavoin huonoa, virheellistä tai harhaanjohtavaa journalismia.

Tosiasiassa kansalaiset kyllä kritisoivat mediaa, mutta luottavat siihen aivan eri lailla kuin muuhun verkossa leviävään informaatioon.

Elina Grundström, Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja

Harva vastaajista kertoi seuraavansa vastamediaa. Reilu puolet vastaajista tunsi ainakin jonkun luetelluista niin sanotuista vastamedioista nimeltä ja kahdeksan prosenttia kertoi seuranneensa jotain niistä viikon aikana.

Viime vuosina vastamedia on kritisoinut voimakkaasti perinteistä uutismediaa ja samalla on käyty keskustelua valeuutisista.

– Meillä on hyvin äänekäs vähemmistö, joka Suomessakin lietsoo epäluottamusta mediaan ja väittää, ettei mediaan luoteta. Tosiasiassa kansalaiset kyllä kritisoivat mediaa, mutta luottavat siihen aivan eri lailla kuin muuhun verkossa leviävään informaatioon, kommentoi Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström raportin tuloksia.

Verkko ei ole syrjäyttänyt perinteisiä jakelukanavia

Yhä useampi suomalainen on valmis maksamaan verkkouutisista. Neljä vuotta sitten 15 prosenttia suomalaisista kertoi voivansa maksaa verkkouutisista. Nyt 18 prosenttia vastaajista kertoi olevansa valmis maksamaan verkkouutisista.

Suomalaiset hakevat uutisensa yleensä suoraan uutismedian sivuilta sen sijaan, että löytäisivät ne sosiaalisen median tai jonkun muun kolmannen osapuolen kautta.

Vaikka verkko on vahvistanut asemiaan uutismediana, se ei ole syrjäyttänyt perinteisiä jakelukanavia eli printtilehtiä, radiota ja televisiota. Tosin uutisten tavoittavuus on laskenut hieman kaikilla jakelukanavilla.

Yle seuratuin radiossa ja televisiossa

Tutkimukseen (siirryt toiseen palveluun) vastanneet arvioivat Ylen Suomen luotetuimmaksi mediaksi. Yle sai vastaajilta luotettavuudesta noin kahdeksan pistettä asteikolla 0–10.

Yle oli seuratuin media radiossa ja televisiossa. 72 prosenttia vastaajista kertoi seuraavansa Ylen tv- ja radiouutisia viikottain.

Ylen verkkouutiset tavoittivat kolmanneksi eniten lukijoita. Vastaajista 36 prosenttia kertoi lukeneensa niitä viikottain.

Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report vertaa uutisten käyttöä 37 maassa. Tutkimus tehdään vuosittain, ja Suomi on ollut mukana vuodesta 2014. Tiedot perustuvat kyselyyn, johon kussakin maassa osallistuu noin 2000 vastaajaa.

Lisätty 14.6. klo 15.50: Tiedot Ylen osuudesta tutkimuksessa.

Suosittelemme sinulle