Hyppää sisältöön

Tunnistatko kuvasta naamioitumisen mestarin? Kasveilla on odottamattomia konsteja vihollisten välttelyyn

Kiurunkannuksiin kuuluva kasvi vaihtaa lehtien väriä kasvupaikan mukaan.

Tummanharmaata kivikkoa, jossa harmaalehtinen kasvi erottuu hyvin heikosti.
Corydalis hemidicentra Kuva: Yang Niu
Anniina Wallius

Kasvi ei voi ottaa jalkoja alleen, kun sitä uhataan, mutta joillakin lajeilla on toinen eläinten kaltainen puolustautumistapa: ne osaavat naamioitua.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kasveilla on aktiivisia ja suorastaan ovelia keinoja muuttaa ulkonäköään vaikkapa kiven tai kuivan oksan kaltaiseksi. Nehän eivät kiinnosta syötävää etsiviä eläimiä.

Esimerkiksi jotkin rannikkokasvit erittävät tahmeaa ainetta, johon tarttuva hiekka saa ne sulautumaan elottomaan ympäristöön, kertoo brittiläisen Exeterin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) professori Martin Stephens.

Tutkijoiden mukaan kasvit osaavat myös sekoittaa pigmenttejä saadakseen lehtiinsä sopivan värin. Ongelmaksi voi tosin tulla se, että toisin kuin eläimillä, kasvien väripaletissa on lähinnä klorofylliä eli lehtivihreää. Muut värit voivat olla kasville jopa haitaksi, sillä klorofylli on välttämätöntä yhteyttämiseen.

Joillakin kasveilla väreistä syntyy maastopuku, epätasainen väritys, joka hämärtää niiden ääriviivat samalla tavoin kuin sotilaan maastopuvun kuviointi.

Kaakkois-Kiinan vuoristossa on juuri havaittu, että naamioitumistaitoja on kehittynyt yli 15 kasviperheelle.

Corydalis hemidicentra on milloin ruskea, milloin harmaa

Yksi naamioitumisen mestareista on Corydalis hemidicentra, kiurunkannuksiin kuuluva rantakivikon kasvi, jonka lehtien väri matkii kulloistakin kasvupaikkaa. Naamioitumistaitoja on myös muun muassa joillakin kaktuksilla ja mistelillä.

Corydalis hemidicentralla taidot ovat erityisen hienot, sanoo tutkimuksen johtaja Yang Niu kiinalaisesta Kunmingin kasvitieteellisestä instituutista.

Toistaiseksi on epäselvää, mihin Corydalis hemidicentran taidot perustuvat. Yang Niun mukaan ne saattavat olla hyvin pitkän evoluution tulosta, eli huonommin naamioituneet yksilöt on syöty pois jatkamasta sukua.

Eläinten naamioutumistutkimus, jota on tehty 150 vuoden ajan, on tarjonnut parhaita mahdollisia esimerkkejä evoluutiosta, Stephens sanoo.

Kasveilla vastaavaa tutkimusta on tehty varsin vähän. Stephensen mukaan se tarjoaa kiehtovan vertailumahdollisuuden eläinten evoluutioon.

Suosittelemme sinulle