Hyppää sisältöön

Tutkimusjärjestö: Syyrialaiskylää pommitettiin ensin sariinilla ja seuraavana päivänä kloorilla

Samansuuntaisia tuloksia on saanut myös vapaaehtoinen tutkijaryhmä Bellingcat.

Kuva: SyriaCivilDef / Bellingcat

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on todennut, että Syyrian al-Lataminan kylässä käytettiin viime vuoden maaliskuussa kahtena peräkkäisenä päivänä kiellettyjä kemiallisia aseita.

Haman maakunnassa, Syyrian länsiosassa sijaitseva Al-Latamina oli tuolloin, kuten on edelleenkin, Syyrian kapinallisten hallussa. Kylään pudotettiin kemiallisia aineita sisältäviä ammuksia maaliskuun 24. ja 25. päivä.

OPCW on nyt saanut valmiiksi tutkimuksensa ja todennut, että 24. päivä kylään pudotettiin hermomyrkky sariinia ja seuraavana päivänä kloorikaasua.

OPCW käytti tutkimuksessaan silminnäkijähaastatteluita, epidemiologisia analyysejä ja ympäristöstä otettuja näytteitä.

Myrkkyammuksia kohdistettiin erityisesti al-Lataminan sairaalaan. Iskuissa kuoli kolme ihmistä ja yli kolmekymmentä sairastui myrkyistä. Tapahtumasta on oman raporttinsa laatinut myös vapaaehtoinen tutkijajärjestö Bellingcat (siirryt toiseen palveluun).

OPCW:n tehtävänä ei ole osoittaa, kuka oli syyllinen iskuihin. YK:n paikalla olevat tarkkailijat ovat jo syyttäneet Syyrian hallitusta.

Samalla alueella tehtiin 30. maaliskuuta vielä tuhoisampi isku kemiallisilla aseilla. OPCW ei käsittele tuon päivän tapahtumia nyt julkaistussa raportissaan (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle