Hyppää sisältöön

Dumbo kääntyy tummanpuhuvaksi Tim Burton -fantasiaksi – Disney jatkaa klassikkoanimaatioidensa kierrättämistä

Burtonin Saksikäsi Edward- sekä Jali ja Suklaatehdas -elokuvien maailmat vihjaavat, miltä sirkusnorsu Dumbon tarina tulee näyttämään.

Dumbo -elokuva
Uudessa, näytellyssä Dumbo-elokuvassa entisen sirkustähden lapset pitävät huolta suurikorvaisesta norsunpoikasesta. Kuva: Disney Enterprises
Päivi Puukka

Heinäkasasta kuoriutuu kyyry harmaa hahmo. Suuret korvat paljastuvat viimeiseksi. Dumbo on herännyt henkiin.

Disney on julkaissut trailerin tulevasta elokuvastaan Dumbo. Vuonna 1941 ensi-iltansa saaneen animaatioklassikon on kääntänyt elävän elämän kielelle ohjaaja Tim Burton. Katso traileri tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Disney jatkaa Dumbolla sarjaansa, jossa se muuttaa klassisia animaatioelokuviaan näytellyiksi versioiksi. Elävien näyttelijöiden tähdittämänä on tehty jo Viidakkokirja, 101 Dalmatialaista, Prinsessa Ruusunen (Pahatar), Tuhkimo sekä Kaunotar ja hirviö.

Kaunotar ja hirviö
Emma Watsonin kaunotarta pidettiin raikkaana ja toiminnallisena. Bill Condonin ohjaama Kaunotar ja hirviö on toistaiseksi Disney-yhtiöiden eniten tuottanut elokuva. Kuva: Disney Enterprises

Tuttujen tarinoiden imu on todistetusti valtava. Vuonna 2017 ensi-iltaan tullut näytelty Kaunotar ja hirviö on kautta aikojen eniten tuottanut Disney-elokuva.

Pääroolissa ihminen, ei sirkusnorsu

Dumbon tarinaa on tulevaan elokuvaan muutettu paljon. Pääroolissa on vaikeasti toteutettavien sirkuseläinten sijaan ihminen. Colin Farrellin näyttelemä entinen sirkustähti palaa sodasta. Hän saa sirkustirehtööriltä tehtävän pitää huolta elefantille syntyneestä isokorvaisesta poikasesta. Pikkufantti saa Danny DeViton tulkitseman tirehtöörin hermoromahduksen partaalle. Sirkusryhmällä menee muutenkin huonosti eikä suurikorvainen luonnonoikku täytä esiintyvän norsun vaatimuksia.

Lopulta Dumbo menestyy ja nostaa sirkuksen jaloilleen. Pian ryhmä saa kimppuunsa viihdejätti Dreamlandin ja sen rahanahneen johtajan, jota esittää Michael Keaton.

Dumbo -elokuva
Dumbo-elokuvassa yhdistetään eläviä näyttelijöitä ja animoituja hahmoja. Tässä Dumbo-norsu valmiina lentoon. Kuva: Disney Enterprises

Tarinan sävy on trailerin perusteella haikea ja tummanpuhuva. Ohjaaja Tim Burton liikkuu osaamisalueensa ytimessä. Seikkailullisista fantasiaelokuvistaan tunnettu ohjaaja on päässyt maalailemaan nuhjuisen sirkuksen kuvastoa ja lopulta Dreamlandin pimeitä puolia.

Burton on tehnyt kiehtovia fantasiaelokuvia, joista osa on suunnattu lapsille ja nuorille kuten Jali ja suklaatehdas (2005) sekä Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille (2016). Ohjaajan yhä tunnetuin elokuva on niin ikään fantasia, Saksikäsi Edward (1990).

Tim Burton
Tim Burton on ohjannut useita tummanpuhuvia fantasiaelokuvia, joista osa on suunnattu lapsille ja nuorille. Kuva: Carlos Tischler / AOP

Tim Burton kertoi Ylen haastattelussa vuonna 2016, että hänet leimattiin lapsena kummalliseksi, vaikka hän itse tunsi itsensä tavalliseksi. Siksi hän lähestyy kummallisuuksia tavallisuuden kautta. Jos Dumbo ei olekaan tavallinen, sitä ovat Farrellin esittämän hahmon lapset, jotka auttavat isäänsä kouluttamaan norsunpoikaa.

Disney on tekemässä lisää näyteltyjä versioita menestysanimaatioistaan. Kuvausvaiheessa on Nalle Puh -elokuva Christopher Robin (Risto Reipas) ja tulevina vuosina näemme, kuinka Leijonakuningas, Mulan, Miekka kivessä ja Aladdin näytellään.

Dumbo -animaatio
Piirroselokuvan Dumbo lentää korvillaan. Elokuva sai Oscar-palkinnon vuonna 1941. Kuva: AOP

Alkuperäinen Dumbo tunnetaan erityisesti musiikistaan. Animaatio-Dumbo sai vuonna 1941 Oscar-palkinnon parhaasta originaalimusiikista. Uudessa Dumbossa äidin kehtolaulun laulaa norjalainen laulaja-lauluntekijä Aurora.

Nyt voi alkaa odottaa, tuoko maaliskuussa 2019 ensi-iltansa saava uusio-Dumbo Oscarin ohjaaja Tim Burtonille. Hän ei ole palkintoa vielä pokannut.

Suosittelemme sinulle