Hyppää sisältöön

Joutuiko pikkuinen pöllönpoikanen sittenkin metsätraktorin sijasta vain mediakohun kouriin? Poikasen selviytymisestä ei ole varmuutta

Pöllönpönttö on edelleen puussa.

Mediakohun keskelle joutunut pöllönpoikanen. Kuva: Jukka Tanner
Timo Keränen

Kyynelehtivät naamat olivat maanantaina somessa herkässä kun lintujen rengastaja Jukka Tannerin kuva yksinäisestä pöllönpoikasesta kannonnokassa alkoi levitä ensin Facebookissa ja sitten median vauhdittamana kuin tuli kuivalla raiskiolla.

Myös Yle uutisoi tiistaina Riihimäellä tehdystä avohakkuusta. Metsäkone oli uutisen mukaan pistänyt puut matalaksi ja samalla tuhonnut pöllönpesän. Poikanen oli kuitenkin selvinnyt rytäkästä kuin ihmeen kaupalla.

Maanomistajan edustaja Jukka Neppius on eri mieltä tapahtumien traagisuudesta. Hänen mukaansa pöllönpöntön sijainti on tiedetty jo pitkään eikä se nytkään ollut vaarassa.

Neppius kertoo, että metsäpalstan kaataminen siirtyi sateiden vuoksi viime syksystä tähän kevääseen. Koska pöntössä havaittiin eloa, hakkuualueen rajaa siirrettiin pesän suojelemiseksi kauemmaksi pöntöstä.

– Siinä on 20 metriä suojaa joka suuntaan, Neppius sanoo.

Kuva: Jukka Neppius

Hänen mukaansa suojarinki on laaja, eikä Neppius pidä uskottavana, että kaatuvan puun latva olisi osunut pönttöön.

Kuinka sitten kohukuva syntyi, jos kone ei tuhonnut pesää? Neppiuksen mukaan rengastaja Jukka Tanner kantoi itse poikasen pöntöstä hakkuualueen reunalle kannonnokkaan ja otti kuvan siinä. Tapahtumalla oli Neppiuksen mukaan kaksi silminnäkijää.

Kone kävi aukiolla viimeisen kerran maanantaina eli samana päivänä, jolloin kuva otettiin.

– Jos taas poikanen olisi pudonnut itse pöntöstä, se ei varmasti olisi tullut koneita kohti.

Neppius muistuttaa, että poikaset lähtevät joka tapauksessa lentokyvyttöminä pesästään.

”Voimme mennä vaikka paikan päälle katsomaan”

Kuvan ottanut rengastaja Jukka Tanner pitää tiukasti kiinni kertomuksestaan, että metsäkone vaurioitti pesäpönttöä, jolloin poikanen putosi maahan.

– Pöntön katto oli selvästi rikki.

Tanner arvioi, että koneen kaatama puu on saattanut raapaista pönttöä. Hänen mukaansa suojavyöhyke pöntöstä hakkuualueen reunaan on korkeintaan viisi metriä.

– Voimme mennä vaikka paikan päälle katsomaan.

Tannerin mukaan poikanen oli maassa ennen aikojaan todennäköisesti juuri hakkuiden vuoksi, ja se näytti nälkiintyneeltä. Emoa ei näkynyt lainkaan. Tanner sanoo rengastaneensa poikasen, minkä jälkeen hän vei sen takaisin pesään.

Tämän jälkeen Tanner sanoo hakeneensa autosta vaa’an, kiipesi takaisin pesään, toi poikasen maahan ja mittasi sen painon. Paino oli normaali.

Kuva: Jukka Neppius

Seuraavaksi Tanner kertoo kuvanneensa poikasen kädessään ja vasta tämän jälkeen kannonnokassa. Tässä vaiheessa paikalle ilmestyi kaksi henkilöä, joista ainakin toinen oli naapuripalstan omistaja.

– Sitten keskustelimme yleisesti hakkuista ihan hyvässä hengessä.

Tanner uskoo, että miehille on tullut väärinkäsitys siitä, miten poikanen alun perin joutui maahan. Hän ihmettelee myös uutisen saamaa käännettä.

– Ehkä joku on pelästynyt isoa kohua kuvan ympärillä.

Tanner kuitenkin kiittelee maanomistajaa siitä, että pöllön pesää on yritetty suojella siirtämällä hakkuualueen reunaa hieman kauemmaksi, vaikka hakkuu onkin tehty pesimäkaudella.

Tanner sanoo käyneensä pesällä kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla sieltä löytyi kaksi munaa mutta maanantaina poikasia oli vain yksi. Toisen poikasen tai munan kohtalosta Tannerilla ei ole tietoa.

– On mahdollista, että isompi poikanen on tallonut munan.

Tanner julkaisi maanantain myös videon, jossa neljä pöllön poikasta on maassa. Kuva on Hausjärveltä, jossa Tannerin mukaan pönttö oli niin ikään vaurioitunut hakkuiden yhteydessä.

Pöllötragedian uudesta käänteestä kertoi ensimmäisenä Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle