Hyppää sisältöön

Esitutkinta Karjalan lennoston entisen komentajan toimista valmistui – epäillään käyttäytyneen sopimattomasti vapaaehtoisessa harjoituksessa Lapissa

Eversti Markus Päiviön epäillään syyllistyneen esimiesaseman väärinkäyttämiseen ja palvelusrikokseen.

Karjalan lennosto on Ilmavoimien suurin joukko-osasto. Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Karjalan lennoston entisen komentajan, eversti Markus Päiviön epäillään syyllistyneen esimiesaseman väärinkäyttämiseen ja palvelusrikokseen, tiedottaa pääesikunta.

Pääesikunta on juuri saanut päätökseen tapauksen esitutkinnan. Lisäksi yksi asianomistajista oli tehnyt poliisille rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Pääesikunta on suorittanut esitutkinnan myös tästä tapauksesta poliisin pyynnöstä. Juttu on siirretty syyttäjälle syyteharkintaan.

Päiviön epäillään käyttäytyneen sotilaalle sopimattomalla tavalla ja käyttäneen väärin esimiesasemaansa Karjalan lennoston järjestämän vapaaehtoisen harjoituksen yhteydessä Lapissa Inarin Lemmenjoella syyskuun lopulla.

Lennoston komentajana tapahtumien aikaan toiminut Päiviö oli kolme päivää kestäneen harjoituksen johtaja. Harjoitukseen osallistui puolustusvoimien palkattua henkilöstöä ja reserviläisiä. Pääesikunta kuuli esitutkinnan aikana epäillyn lisäksi kahtatoista asianomistajaa ja kahdeksaa todistajaa.

Tutkinnanjohtaja ei avaa epäiltyjen tekojen sisältöä tarkemmin

Tutkinnanjohtaja, sotilaslakimies Jouni Pulkkinen pääesikunnasta ei avaa epäiltyjen tekojen sisältöä tässä vaiheessa tämän tarkemmin. Pulkkisen mukaan Karjalan lennoston järjestämään harjoitukseen osallistui noin 30 ihmistä, noin puolet heistä oli reserviläisiä. Harjoituksessa oli sekä miehiä että naisia.

– Koko harjoitus on ollut virallista ohjelmaa. Kyse on ollut sidosryhmätoimijoiden välisestä yhteistyöharjoituksesta ja valmiuden kehittämisestä Karjalan lennoston ja sidosryhmien välillä.

Pääesikunta sai Ilmavoimien esikunnalta Päiviötä koskevan tutkintapyynnön viime vuoden joulukuussa. Ilmavoimat tiedotti asiasta tämän vuoden helmikuussa. Samalla se kertoi Päiviön siirtyvän Ilmavoimien esikuntaan erityistehtävään. Karjalan lennoston komentajaksi määrättiin Päiviön jälkeen eversti Timo Herranen.

Päiviö ehti toimia Karjalan lennoston komentajan tehtävässä vain reilut puoli vuotta. Siilinjärvellä toimiva Karjalan lennosto on Ilmavoimien suurin joukko-osasto, jossa työskentelee 500 palkattua työntekijää ja 250 varusmiestä.

Yle ei ole tavoittanut Päiviötä kommentoimaan asiaa.

Jutun otsikkoa muokattu kello 09.28: Käyttäytyi -muoto muutettu muotoon epäillään käyttäytyneen.

Juttua päivitetty kello 10.06 ja 10:38: Lisätty tutkinnanjohtajan kommentit ja tieto, että harjoitus kesti kolme päivää.

Suosittelemme sinulle