Hyppää sisältöön

McDonald´s korvaa muoviset pillit paperisilla Britanniassa ja Irlannissa – Suomessa katsotaan ensin, miten uudistus toimii isommilla markkinoilla

Suomessa muutkin hampurilaisketjut lupaavat korvaajaa muovipillille, mutta tarkkaa ajankohtaa ei osata vielä kertoa.

Kuva: Steve Meddle / AOP

Hampurilaisketju McDonald´s aikoo korvata muoviset juomapillinsä paperisilla kaikissa Britannian ja Irlannin ravintoloissaan syyskuun alusta lähtien. Asiasta uutisoi perjantaina esimerkiksi BBC (siirryt toiseen palveluun).

Paperisia juomapillejä kokeillaan myös yksittäisissä McDonald´sin ravintoloissa Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Norjassa.

McDonald´s Suomi ei vielä tässä vaiheessa luovu muovipilleistä.

– Meillä ei ole vielä tarkkaa suunnitelmaa eikä aikataulua uudistukselle, mutta seuraamme erittäin kiinnostuneina, miten asia etenee Britanniassa ja Irlannissa, viestintäjohtaja Heli Ryhänen kertoo.

Ryhäsen mukaan McDonald´silla uudistukset yleensäkin testataan ensin isommilla markkinoilla ja laajennetaan sitten muille markkinoille, jos ne toimivat. Samoin tässä tapauksessa.

– Kun toimintatapa on testattu, niin muiden on helpompi hypätä kelkkaan mukaan. Nyt seuraamme, miten asiakkaat uudistukseen suhtautuvat, ja millainen maailmanlaajuinen tavarantoimittaja paperipilleille löydetään.

Asiakkaat toivoivat paperisia pillejä

Tällä hetkellä McDonald´s käyttää yksistään Britanniassa 1,8 miljoonaa kertakäyttöistä muovipilliä päivässä.

Yritys kertoi, että päätökseen vaihtaa pillien materiaali vaikuttivat asiakkaiden toiveet. Julkisuudessa käydään parhaillaan vilkasta keskustelua siitä, miten kertakäyttömuovista valmistetuttujen tuotteiden maatuminen voi kestää satoja vuosia, jos niitä ei kierrätetä.

Myös Britannian hallitus ehdotti huhtikuussa juomapillien ja muovisten pumpulipuikkojen myynnin kieltämistä Englannissa

Euroopan komissio ilmoitti toukokuussa haluavansa kieltää joukon kertakäyttöisiä muovituotteita meriin päätyvän muoviroskan vähentämiseksi.

Komission kieltolistalla ovat pillien lisäksi muoviset vanupuikot, aterimet, lautaset, sekoitustikut ja ilmapallotikut.

Hesburger on kokeillut kartonkipillejä Turun seudulla

Hesburgerilla on muovijätteen vähentämiseksi viestintäpäällikkö Heidi Santosin mukaan tehty töitä jo vuosien ajan muun muassa vähentämällä pillien ja muovikansien käyttöä.

– Virvoitusjuomille ja muille kylmille juomille annetaan yleensä pilli ja kansi ainoastaan pyydettäessä. Alkukeväällä poistimme pillit kokonaan asiakastilojen maustepisteistä pillien kulutuksen vähentämiseksi.

Santos kertoo, että yritys etsii tällä hetkellä aktiivisesti ekologisempaa vaihtoehtoa muovipilleille, mutta mitään aikataulua muutokselle ei ole määritelty.

– Olemme jo testanneet kartonkipillejä Turun seudun ravintoloissamme. Kehitystyö asian tiimoilta kuitenkin jatkuu.

Burger King etsii vaihtoehtoa muovipilleilleen

Burger King Suomen ketjujohtaja Tomi Söderström sanoo ketjun parhaillaan etsivän paperityyppistä vaihtoehtoa muovipilleilleen.

– Tällä hetkellä muovipillit ja muovikannet löytyvät ravintoloiden juoma-asemilta. Ensi viikolla aiomme muuttaa käytäntöä niin, että pillit pitää erikseen pyytää kassalta.

Suosittelemme sinulle