Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Rangaistuspotkut ovat tuskastuttaneet Messiä monesti ennenkin - "Hän ei ole ihan kaikkein kylmäpäisin laukoja"

Lionel Messin epäonnistunut rangaistuspotku nousi puheenaiheeksi Argentiinan avausottelussa.

Asiantuntijat arvioivat Lionel Messin suoritusta
Matias Strozyk
Avaa Yle-sovelluksessa

Argentiina joutui tyytymään tasapeliin MM-kisojen avausottelussaan Islantia vastaan. Joukkueen supertähti Lionel Messi sai mahdollisuuden tehdä ratkaisevan maalin, mutta epäonnistui rangaistuspotkussaan.

Cristiano Ronaldon perjantai-illan hattutempun jälkeen odotukset Messiä kohtaan olivat kovat, mutta toistaiseksi maalihanat jäivät avaamatta. Yksittäisestä epäonnistumisesta huolimatta Messi toimi tuttuun tapaan Argentiinan moottorina.

- Messi on mukana kaikissa mahdollisissa tilanteissa, eli rooli hyökkäyspelaamisessa on kieltämättä iso. Hänellä oli laukaisupaikat molemmilla jaloilla ja kaikissa kunnon tilanteissa hän oli jotenkin mukana, Yle Urheilun asiantuntija Jari Litmanen sanoi.

Edellinen iso epäonnistuminen johti rajuun ratkaisuun

Messi oli mukana myös tilanteessa, josta Argentiinan 64. peliminuutin rangaistuspotku aiheutui. Joukkueensa johtaja haki pallon alhaalta ja antoi syötön, joka johti vihellykseen päättyneeseen kamppailutilanteeseen.

Rangaistuspotkun aikaan ottelu oli jo 1-1-tilanteessa, joka lopulta säilyi loppuvihellykseen asti. Pistejako miellyttää selvästi enemmän altavastaaja Islantia kuin turnauksen ennakkosuosikkeihin lukeutunutta Argentiinaa.

- En osaa tarkalleen sanoa, montako rankkaria Messi on missannut, mutta varmaan kymmenkunta olen nähnyt ihan itsekin, eli hän ei ole ihan kaikkein kylmäpäisin laukoja, Litmanen epäili.

Epäonnistunut yritys muistuttaa argentiinalaisia vuoden 2016 Etelä-Amerikan mestaruusturnauksesta, jossa Messi oli hilkulla voittaa A-maajoukkueuransa ensimmäisen arvoturnauksen. Tuolloin loppuottelu ratkaistiin 120 peliminuutin jälkeen rangaistuspotkukilpailulla, jossa Messi Argentiinan ensimmäisenä laukojana epäonnistui karusti pyssyttämällä pallon päätykatsomoon.

Kun Chile lopulta voitti mestaruuden, murtunut Messi nojaili Argentiinan vaihtoaitioon yksin kyyneleet silmissään, eivätkä joukkuetovereiden lohdutusyrityksetkään auttaneet. Pettymys oli niin raju, että se sai Messin jopa ilmoittamaan lopettavansa maajoukkueuransa.

- Yritin kovasti olla mestari Argentiinan kanssa, mutta en onnistunut siinä. En pystynyt siihen. Luulen, että tämä on parasta kaikkien kannalta, Messi sanoi silloin The Guardianin mukaan.

Argentiinan silloinen valmentaja Edgardo Bauza sai hyökkääjän kuitenkin pyörtämään päätöksensä.

Takana vaikea vuosi pilkulla

Tilastojen valossa Messi on perusvahva ampuja, mutta harvat kalliit epäonnistumiset ovat kuitenkin jääneet elämään muistoissa.

Transfermarkt-sivuston tilastojen mukaan Messi on kaudesta 2004-2005 alkaen viimeistellyt rangaistuspotkunsa 76 prosentin varmuudella. 25 kertaa hän on epäonnistunut. Lähihistoria on kuitenkin ollut nihkeämpi, sillä seitsemästä edellisestä rangaistuspotkustaan Messi on viimeistellyt vain kolme.

Islannin Hannes Halldorssonin pysäyttämä yritys on tuorein lisäys listalle ja kruunasi Argentiinan nihkeän startin MM-lopputurnaukseen.

- Korkeus oli juuri sellainen, mitä kaikki maalivahdit toivovat, eikä se hirveän kovakaan ollut. Huono pilkku, hyvä torjunta. Islannin maalivahti sai nyt aika ison sulan hattuunsa ja saa varmasti muistella tätä pitkään, sanoi Mika Väyrynen, joka itse HJK:n paidassa aikanaan onnistui ohittamaan Halldorssonin pilkulta.

Lue myös:

Entinen elokuvaohjaaja pysäytti Messin – Islannille uskomaton piste MM-avauksesta

Suosittelemme