Suomen käännyttämien irakilaisten turvapaikanhakijoiden palauttaminen kotimaahansa on ollut toistaiseksi hidasta. Nyt vastentahtoisten palauttamisen tielle näyttää tulleen uusi este.
Ylen tietojen mukaan kolme viime viikolla Suomesta Bagdadiin palautettua irakilaista lähetettiin siltä seisomalta takaisin Suomeen.
Yle sai tiedon Yasmin Yusufilta, kertoo olevansa turvapaikanhakijoita auttavan Oikeus Elää -verkoston aktivisti. Hänen mukaansa henkilöt olivat saaneet lainvoimaiset kielteiset turvapaikkapäätökset, mutta eivät halunneet palata kotimaahansa vapaaehtoisesti.
Yusufin mukaan henkilöitä yritettiin palauttaa kahdella viime viikolla Suomesta lähteneellä palautuslennolla. Palautus oli kuitenkin pysähtynyt Bagdadin lentokentällä.
– Irakin poliisi kieltäytyi ottamasta heitä vastaan, koska he olivat sanoneet, etteivät ole vapaaehtoisesti palaavia ja koska heillä ei ole passeja.
Suomen poliisi vahvistaa tapahtuneen, mutta ei kommentoi asiaa sen enempää. Hän ei myöskään kommentoi, mistä syystä henkilöiden palautus Irakiin ei onnistunut.
– Tämä on tapahtunut. Asia on kuitenkin kesken, emmekä anna lisätietoja tai tarkennuksia. Selvittelemme asiaa, sanoo ulkomaalaispoliisin ylikomisario Liisa Lintuluoto Helsingin poliisilaitokselta.
Palautus aiemmin onnistunut ilman passiakin
Jos Suomesta käännytyspäätöksen saanut ei suostu palaamaan kotimaahansa niin kutsutun vapaaehtoisen paluun ohjelman kautta, poliisi yrittää saattaa henkilöt kotimaahansa henkilökohtaisesti. Vasten tahtoaan palautettujen henkilöiden maasta poistoa kutsutaan julkisuudessa myös pakkopalautuksiksi.
Suomi on palauttanut irakilaisia kotimaahansa aiemmin passin puutteesta huolimatta. Viime vuonna Suomen poliisi alkoi tällaisissa tapauksissa myöntää tilapäisiä asiakirjoja, jotta palautus saadaan tehtyä.
Yusufin mukaan tästä oli nytkin kyse. Henkilöillä ei ollut passeja vaan tilapäiset asiakirjat. Yusufin mukaan Irakin poliisi ei kuitenkaan niitä jostain syystä hyväksynyt.
– Hän oli sanonut, että ei oteta vastaan ilman passeja. Sen enempää asiaa ei perusteltu.
Ylen tiedossa ei ole vastaavia aiemmin sattuneita tapauksia. Myöskään säännöllisesti turvapaikanhakijoiden kanssa toimiva Yusuf ei ole kuullut sellaisista. Hän kuitenkin epäilee, että kyse ei ole yksittäisen bagdadilaisen poliisin päähänpiston kaltaisesta sattumasta. Kolmen henkilön tapaukset olivat hänen mukaansa sattuneet eri päivinä.
– Nämä kolme ihmistä oli palautettu kahdella lennolla, eli näin on nyt käynyt kaksi kertaa yhden viikon aikana. Lisäksi olen kuullut huhuja, että Tanskassa olisi käynyt samalla tavalla.
Yusuf pohtiikin, onko Irakin poliisi tehnyt jonkinlaisen linjanmuutoksen pakkopalautusten suhteen.
– Se muuttaisi monen ihmisen asemaa ja elämää. Turvapaikanhakijoista koostuva yhteisö kuohuu asian vuoksi.
Palautussopimusta yritetty sorvata Irakin kanssa vuosia
Vastentahtoisten palauttaminen Irakiin takkuaa, sillä Irak haluaisi ottaa vastaan vain vapaaehtoisesti kotimaahansa palaavat. Palautukset helpottuisivat, jos Suomi saisi aikaan maiden välisen palautussopimuksen. Käytännössä se tarkoittaisi, että Irakin viranomaiset toimittaisivat Suomelle palautukseen tarvittavia matkustusasiakirjoja, ja että Irakin lentokentät ottaisivat vastaan palautetuilla täytettyjä charter-koneita.
Suomi on yrittänyt sopia palautuksista Irakin kanssa jo vuosia, laihoin tuloksin. Palautuksia on siitä huolimatta tehty säännöllisesti, joskin pienissä erissä. Irakiin Suomen poliisi teki viime vuonna 154 saatettua palautusta. Vapaaehtoisesti kotimaahansa palasi yli tuhat irakilaista.
Suomen palautusjonossa oli huhtikuussa noin 1700 henkilöä, joista valtaosa on irakilaisia.
Lue myös:
Analyysi: Miksi pakkopalautukset Irakiin takkuavat? tässä 6 syytä
Suomi käännyttää entistä tehokkaammin – apuna uusi asiakirja, joka korvaa passin
Poliisin arvio: Saatettujen palautusten määrä kaksinkertaistuu tänä vuonna