Hyppää sisältöön

Hämeenlinna saa vihdoin oman turvakodin – sinne tullaan, kun kotona pelottaa

Kanta-Häme on ollut ainoa maakunta, jossa ei ole ollut omaa turvakotia. Tilanne korjaantuu keskiviikkona, kun Hämeenlinnassa avataan seitsemälle perheelle tarkoitettu turvakoti.

Kanta-Hämeen perhetyön toiminnanjohtaja Sini Stolt (vas.) ja turvakodin palveluista apua saanut Laura Manninen kehottavat hakemaan apua ajoissa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle
Timo Leponiemi

Hämeenlinnassa turvakotia on odotettu pitkään. Tähän asti lähisuhdeväkivallasta kärsineet ovat joutuneet hakemaan apua Lahdesta, Tampereelta tai jopa kauempaa. Kun apu on kaukana, kynnys hakea apua nousee korkeaksi, huomauttaa Kanta-Hämeen perhetyön toiminnanjohtaja Sini Stolt.

Hämeenlinnan turvakoti on Suomen 27. turvakoti. Se on perustettu entisen hotellin tiloihin. Keskiviikkona avautuvassa turvakodissa on tilaa seitsemälle perheelle. Yhteen huoneeseen mahtuu enintään neljä henkeä. Jos on isompi perhe, silloin annetaan toinenkin huone, kertoo Stolt.

Usein odotetaan turhan pitkään

Turvakotiin tullaan yleensä lähisuhteessa tapahtuvan väkivallan vuoksi. Fyysistä väkivaltaa yleisempää on henkinen väkivalta. Se voi olla uhkailua, nöyryytystä, mitätöintiä ja kontrollointia. Sini Stolt toivoo, että apua haettaisiin ajoissa.

– Aika usein odotetaan niin pitkään, että tapahtuu fyysistä väkivaltaa. Se, että kotona pelottaa, on riittävä syy hakeutua turvakotiin.

Turvakotiin voi hakeutua akuuteissa tilanteissa suoraan, mitään lähetteitä ei tarvita. Etukäteen kannattaa kuitenkin varmistaa, että turvakodissa on paikka vapaana. Tiedot vapaista paikoista löytyy Nollalinjan kautta. Turvakodissa majoittuminen on maksutonta.

– Meillä on täällä hammasharjat ja muut valmiina, jos ei ole mitään tarvikkeita mukana, vihjaa Sini Stolt.

Kodinomaista asumista

Turvakodissa asuminen on pyritty tekemään mahdollisimman arkiseksi, kertoo Hämeenlinnan turvakodin johtaja Maria Svetloff.

Turvakodissa asuminen on pyritty tekemään mahdollisimman kodinomaiseksi. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

– Täällä tarjotaan ruokaa, täällä tehdään yhdessä ruokaa. Meillä myös käsitellään ihmisten kokemia tilanteita. Palvelut muotoutuvat sen mukaan, mikä kenelläkin on tarve. Jos tarvitsee esimerkiksi apua asunnon hakuun, me autamme siinä. Turvallinen ja rauhallinen olo on se, mitä ensimmäisenä tarjoamme.

Turvakodissa ollaan tarpeen mukaan muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen. Yleisin aika on kuukauden verran. Avohuollon palveluissa apua pyritään antamaan myös toiselle osapuolelle, mikäli se on mahdollista. Asioita käydään läpi myös lasten kanssa, kertoo Svetloff.

Suosittelemme sinulle