Keittiömestari Ismo Sipeläinen on kokannut itsensä Bocuse d`Or-kokkikilpailun finaaliin, joka käydään ensi vuoden tammikuussa Lyonissa. Torinossa käydyissä karsinnoissa hän sijoittui neljänneksi. Pohjoismaiset kokit onnistuivat viemään neljä ensimmäistä sijaa karsinnoissa. Sipiläinen arvioi jatkuvuuden olevan avainsana pohjoismaiseen menestykseen.
–Organisaatiot taustalla ovat todella vahvoja. Informaatiota ei ole menetetty sillä, että esimerkiksi kilpailijoita olisi vaihdettu koko ajan. Kilpailijat myös tekevät kaikki kilpailutasot aina koulukilpailuista asti, sanoi Ismo Sipeläinen Ylen radion Ykkösaamussa.
Kilpailussa piti valmistaa 15 lautasannosta, sekä isolle vadille aseteltava liharuoka. Aikaa ruuanlaittoon oli varattu viisi tuntia ja 35 minuuttia. Kilpailujärjestäjän toimesta hankitut pakolliset pääraaka-aineet Fassona Piemontese-naudan sisäfilee, Sant' Andrea-riisi sekä vasikan kateenkorva, luomukananmuna, Castelmando DOP-lehmänjuusto sekä yllätys raaka-aine pasta taipuivat Sipeläisen käsissä tuomaristoa miellyttäviksi annoksiksi.
Ismo Sipeläiselle ruoka ja maut tarkoittavat eri asioita eri tilanteissa. Hänelle hyvä seura tekee puolet ruuasta. Aika, paikka ja mitä tarjotaan määrittelevät hänelle paljon.
–Hyvässä tilanteessa huonompikin ruoka voi maistua paremmalta.
Keittiömaailman paineet ovat paikoitellen raa'at
Ismo Sipeläiselle kisoihin valmistautuminen on niin kokonaisvaltaista, että hän on päättänyt jäädä harjoittelun ajaksi pois päivätyöstään. Tammikuussa Ranskan Lyonissa järjestettäviin Bocuse d'Or loppukilpailuihin valmistautuminen Sipeläisellä alkaa kuukauden päästä. Harjoitteluvaiheessa käsien läpi menee useita kiloja raaka-ainetta.
Ismo Sipeläinen jakaa kokit karkeasti kahteen leiriin: fiilispohjaisiin ja niihin, jotka tekevät tiukasti ohjeen mukaan. Kumpaistakin tarvitaan Sipeläisen mukaan keittiössä. Itsensä hän näkee fiilispohjaisena kokkina. Keittiömestari muistuttaa kuitenkin, että päästäkseen fiilispohjaiseen tekemiseen on pohjalta löydyttävä ensin vankka osaaminen.
–Jonkun verran täytyy olla luettua tietoa taustalla ja ymmärrystä siitä mitä tekee. Itse olen lukenut kaikkea kokkikirjoista elämänkertoihin sekä myös puhtaasti kemiaa ja fysiikkaa, Sipeläinen muistuttaa.
Keittiömaailman paine on Ismo Sipeläisen mukaan raaka. Välillä huippukokillakin menee hermo, eli "käpy".
– Hermostun joskus keittiössä ja silloin saattaa mennä käpy. Silloin otetaan hetki happea. Pahimmassa tilanteessa pakataan veitset ja lähdetään pois tilanteesta, hän sanoo.
Keittiömaailman paineiden todellisuudesta saimme todisteen viime viikolla, kun tieto tunnetun televisiokokin Anthony Bourdainin kuolemasta saavutti yleisön. Ismo Sipeläinen näkee työmaailman paineilla olleen osansa Bourdainin kuolemassa.
–Paine on ollut taustalla erittäin isossa roolissa. Se ei ollut niin hyvä lopputulos, Sipeläinen pohtii.