Hyppää sisältöön

Maailmanluokan drag-artistit villitsivät Finlandia-talossa – Nouseva tähti Aquaria: "Meissä kaikissa asuu pieni narttu"

Suosittu amerikkalainen tosi-tv-sarja RuPaul’s Drag Race on nostanut drag queenit marginaalista valtavirtaan.

"Meissä kaikissa asuu pieni narttu"
"Meissä kaikissa asuu pieni narttu"
Ville Vedenpää
Aquaria
Aquaria Kuva: Mikko Koski / Yle

Harvoin näkee tällaista suomalaisyleisöä. Finlandia-talossa oli maanantai-iltana hurmoksellinen meininki. Yleisö kiljui ja taputti lähes taukoamatta parin tunnin ajan.

Käynnissä oli RuPaul's Drag Race: Werq The World Tour -maailmankiertueen viimeinen Euroopan-keikka. Suomessa kiertueella oli kaksi esitystä, joista molemmat olivat loppuunmyytyjä.

Maailmanluokan drag queeneja oli tullut katsomaan värikäs porukka. Oli naisia ja miehiä peruukeissaan ja meikeissään, innokkaita lapsia sekä parrakkaita miehiä mekoissaan.

– Moi! Mitä kuuluu?, iltaa juontanut Shangela huudatti yleisöä vaaleassa isossa peruukissa ja paljettimekossa.

Tämän jälkeen alkoivat drag queenien esitykset, joissa he yksi toisensa perään mallasivat laulavansa tunnettuja kappaleita ja tanssivat villisti yksin tai miestanssijoiden kanssa.

RuPaul teki drageista tv-kelpoisia

Amerikkalaista RuPaul's Drag Race -tosi-tv-ohjelmaa on tehty pian kymmenen vuotta. Se on yhdistelmä Huippumalli haussa- ja Muodin huipulle -ohjelmia ja tarkoituksena on löytää seuraava drag-supertähti.

drag queen laulaa
RuPaul nousi drag queenina suuren yleisön tietoisuuteen 1990-luvun alussa. Kuva: Ángel Medina G. / EPA

Ohjelmaa vetävä RuPaul (oikealta nimeltään RuPaul Charles) on eräs kaikkien aikojen menestyneimmistä drag-artisteista. Hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1993 julkaistulla kappaleella Supermodel (You Better Work) (siirryt toiseen palveluun).

RuPaul on sen jälkeen työskennellyt viihdebisneksessä muun muassa mallina ja näyttelijänä. Vuonna 2009 käynnistynyt tv-ohjelma on kuitenkin tehnyt hänestä entistä suositumman. RuPaul on palkittu kahdella Emmy-palkinnolla ja hän pääsi viime vuonna Time-lehden maailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten listalle.

Ennen kaikkea hän on nostanut drag queenit marginaalista valtavirtaan. Tv-ohjelma on suosittu ympäri maailmaa ja on tehnyt siinä kilpailleista isoja tähtiä.

Esimerkiksi näyttävistä meikeistään tunnetulla Kim Chi -nimisellä artistilla on Instagramissa (siirryt toiseen palveluun) 1,4 miljoonaa seuraajaa.

mies istuu punaisella matolla
RuPaul sai tähden Hollywood Walk of Famelle maaliskuussa. Kuva: Priscilla Grant / AOP

Aquaria ponnistaa New Yorkin kovasta skenestä

Suomessa esiintyneistä RuPaul-drageista tuorein tapaus on 22-vuotias Aquaria. Hän on mukana tv-sarjan 10. tuotantokaudella, jonka voittaja julkistetaan ensi viikolla. Aquaria on yksi finalisteista ja suurimpia ennakkosuosikkeja kisan voittajaksi.

Aquaria, oikealta nimeltään Giovanni Palandrani, saapuu haastatteluun vaaleassa pitkässä peruuksissa. Tekoripset ovat valtavat ja silmämeikkiä koristavat silmien alla olevat keltaiset isot kimalteet.

Poikamaisen hoikkaa vartaloa peittää sieltä täältä punakultainen ja leopardikuvioinen housupuku. Käsissä on mustat pitkät lateksihanskat. Mustat korkokengät ovat suhteellisen maltilliset.

Aquaria
Aquaria Kuva: Mikko Koski / Yle

Aquaria alkoi tehdä dragia kotikaupungissaan New Yorkissa vuonna 2014. Hän oli aina ollut kiinnostunut muodista, meikeistä ja teatterista.

– New York on yksi maailman viihdekeskuksista. Drag queen -skene on hyvin kova ja siellä on vaikeaa löytää paikkansa. Siellä on paljon kilpailua, mutta kaikki ovat toisilleen ystävällisiä. Meillä on hyvä työetiikka ja olemme toverillisia. Mielestäni tulemme hyvin toimeen keskenämme.

Omaa drag-hahmoaan Aquaria kuvailee erittäin monipuoliseksi. Hän haluaa leikitellä tyyleillä.

– Drag-hahmoni on kaikkea mahdollista. Voin tehdä hyvin tyttömäisiä tai sukupuolirooleja sekoittavia juttuja. Toisaalta voin tehdä täysin hulluja tai muotiin liittyviä juttuja. Tykkään sekoittaa asioita.

Miksi drag queenit narttuilevat?

Finlandia-talon lavalla Aquaria osoittaa monipuolisuutensa. Show'n alkuesittelyssä hän näyttää mustassa peruukissa ja mustassa liehuvassa mekossa gootilta. Loppuillan omassa osuudessaan hän tanssii villinä blondina keltaisessa minimalistisessa asussa.

Koska Aquaria on ollut mukana RuPaul's Drag Race -kilpailun kuvauksissa, hän pääsi mukaan maailmankiertueelle vasta sen Euroopan-osion loppupuolella.

– Kaikki muut tytöt ovat kuolemanväsyneitä, sillä he ovat tehneet niin paljon töitä, artisti paljastaa.

Osallistuminen tosi-tv-ohjelmaan on ollut Aquarialle lottovoitto. Hän pystyy elättämään itsensä drag queenina.

– Tällä hetkellä drag tarkoittaa minulle hyvää palkkaa. Siitä ei tarvitse huolehtia. Drag tarkoittaa minulle tapaa ilmaista itseäni fyysisesti ja esitysten kautta. En voisi tehdä sitä, kun lähden normaalisti aamuisin kotoa ulos.

yhdeksän drag queenia
RuPaul's Drag Race -kilpailijoita MTV Music Awardseissa. Kuva: XD xVanxTinex xFuturexImage / AOP

Vaikka nuori drag queen on ollut alalla vasta vähän aikaa, hän on silti huomannut, kuinka dragista on tullut valtavirtaa RuPaulin ohjelman myötä.

– Suuri yleisö hyväksyy dragit entistä paremmin ja ihmiset ymmärtävät, mitä me teemme. Emme ole vain pelottavia ilmestyksiä, jotka pyörivät kaupungilla kännissä. Jotkut toki tekevät sitä. Tämä on tehnyt turvallisemman olon drageille ja seksuaalivähemmistöille.

Aquaria ei vielä tiedä, kuinka hänelle käy RuPaul's Drag Race -ohjelman 10. tuotantokauden päätteeksi. Finaalista on kuvattu erilaisia vaihtoehtoja ja hän joutuu itsekin katsomaan lopputuloksen televisiosta.

Olennainen osa ohjelmaa ja ylipäätään drag queenien olemukseen kuuluu olla yltiöpäisen röyhkeä ja paha suustaan. Mistä se johtuu?

– Minulla on jalassani liian monet sukkahousut ja muutama muu asia on siellä, missä niiden ei oikeasti kuuluisi olla. Se pelkästään voi aiheuttaa narttumaista käytöstä. Mutta meissä kaikissa on sisällä narttumaisia piirteitä.

– Kun laittaa peruukin päähän ja irtoripset silmiin, sitä unohtaa, että pitäisi olla mukava ihminen. Silloin voi joskus olla hieman röyhkeä. Sitä sattuu ihmisille, Aquaria nauraa.

Suosittelemme sinulle