Kansainvälinen yhteisö on arvostellut laajalti Yhdysvaltain päätöstä irrottautua YK:n ihmisoikeusneuvostosta.
”Poliittisten ennakkoasenteiden likakaivoksi” neuvostoa haukkunut Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley ilmoitti keskiyöllä Suomen aikaa maan jättäytyvän pois organisaatiosta.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra’ad Al Hussein kirjoitti Twitterissä, että vaikka Yhdysvaltain päätös onkin pettymys, ei se varsinaisesti tullut yllätyksenä.
– Yhdysvaltain tulisi ottaa askelia eteenpäin, ei taaksepäin.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin toimitusjohtaja Kenneth Roth oli ulostulossaan huomattavasti YK:n ihmisoikeusvaltuutettua kärjekkäämpi.
Rothin mukaan Yhdysvaltain vetäytyminen neuvostosta kertoo surulllista kieltä Trumpin hallinnon yksiulotteisesta linjasta koskien ihmisoikeuksia.
– Israelin väärinkäytösten puolustaminen arvostelulta menee kaikkien asioiden edelle, Roth kirjoitti.
Roth muistutti, että YK:n ihmisoikeusneuvostolla on ollut merkittävä rooli muun muassa Pohjois-Koreassa, Syyriassa, Myanmarissa ja Etelä-Sudanissa.
– Mutta ainoa asia, mistä Trump vaikuttaisi välittävän, on Israel.
Britannian ulkoministeri Boris Johnson luonnehti Yhdysvaltain päätöstä valitettavaksi.
Yhdysvaltain päätös lähteä neuvostosta ei tullut yllätyksenä, sillä maa on arvostellut kärjekkäästi organisaatiota sen suhtautumisesta Israeliin. Viime vuonna Haley syytti neuvostoa armottomasta Israelin-vastaisesta kampanjasta.
Yhdysvaltojen vetäytymispäätös osuu ajanjaksoon, jossa maan oma ihmisoikeuspolitiikka on laajan kansainvälisen arvostelun kohteena. Tyrmistystä on herättänyt Trumpin hallinnon ”nollatoleranssin” maahanmuuttopolitiikka, mikä on johtanut siirtolaislasten erotettamiseen vanhemmistaan Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla.
Yhdysvaltain demokraattisen puolueen kansallinen komitea puolestaan korosti The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvaltain lähtö ihmisoikeusneuvostosta näyttäytyy huolestuttavana myös siksi, että Trump on osoittanut alituisesti ihailuaan ihmisoikeuksista piittaamattomia diktaattoreita ja despootteja kohtaan.
Yhdysvallat jätti tekopyhäksi kutsumansa YK:n ihmisoikeusneuvoston
US quits UN human rights council – 'a cesspool of political bias' (siirryt toiseen palveluun)