Hyppää sisältöön

Ovatko pyöräilijät täysin piittaamattomia? Poliisi jakoi tehovalvonnassa yli tuhat huomautusta jalkakäytävällä pyöräilystä

Poliisi valvoi viime viikolla Helsingissä erityisesti pyöräilyä jalkakäytävillä.

Poliisi puhutti pyöräilijää kevyen liikenteen valvonnan yhteydessä Helsingin Pasilassa. Kuva: Vesa Sundqvist / Yle

Helsingin poliisi valvoi viime viikon aikana tehostetusti kevyttä liikennettä lähinnä Helsingin kantakaupungin alueella. Tarkkailussa oli erityisesti jalkakäytävillä pyöräily. Valvonnan aikana jaettiin pyöräilijöille neljä rikesakkoa ja 1 344 huomautusta.

Komisario Pasi Tuominen Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että valvonnalla haluttiin kiinnittää hyvässä hengessä huomiota pyöräilysääntöihin. Hänen mukaansa jalkakäytävillä pyöräilystä tulee poliisille paljon valituksia ja kyse on isosta ongelmasta. Tuominen piti jaettujen huomautusten määrää huomattavan suurena jo parin ensimmäisen valvontapäivän jälkeen.

Pitäisi saada vain paremmin yleiseen tietoisuuteen iskostettua, että pyöräilijänkin pitää noudattaa liikennesääntöjä.

Pasi Tuominen

– Onhan tuo sillä tavalla iso ongelma, että ei sitä pelkästään meidän toimilla puuttumalla ratkaista. Pitäisi saada vain paremmin yleiseen tietoisuuteen iskostettua, että pyöräilijänkin pitää noudattaa liikennesääntöjä, sanoo Tuominen.

Tuomisen mukaan poliisi sai valvonnassa jonkin verran palautetta siitä, että pyöräilysääntöjä ei tunneta, mutta palautteen joukossa oli myös harmistuneisuutta siitä, että pyöräteiden merkinnät ovat puutteellisia ja muuttuvat esimerkiksi työmaiden kohdalla jatkuvasti.

Pyöräliiton toiminnanjohtaja: Kyse ei ole pelkästä välinpitämättömyydestä

Myös Pyöräliiton toiminnanjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Otso Kivekäs (vihr.) toteaa, että jalkakäytävillä ajetaan valitettavan paljon.

Kivekkään mukaan osa pyöräilijöistä voi olla piittaamattomia, mutta liikenneympäristössä on hyvin paljon paikkoja, joissa pyöräilijät ohjataan ajamaan väärin. Kivekäs ottaa esimerkiksi poliisin viime viikon valvonnasta lähettämässä twitter-viestissä kuvaaman tilanteen Helsingin Siltasaaresta.

– Siinä on ensin ihan jalkakäytävän näköinen alue, jossa on pyörätie, sitten suojatien jälkeen se vain loppuu. Missään ei ole ohjeistusta minne sitten pitäisi mennä. Siinä ei pääse luontevasti kadun yli toiselle puolelle niin, että voisi jatkaa ajorataa pitkin. Varmasti ei saa jatkaa ajorataa vastaantulevien kaistaa. Onhan se ihan ymmärrettävää, että moni ei tajua, että tästä ei saa jatkaa eteenpäin, kun kaikki liikenneympäristössä viittaa siihen, että tarkoitus olisi jatkaa sinne jalkakäytävälle, Kivekäs analysoi.

Kivekkään mukaan monia ihmisiä hirvittää vilkkaan liikenteen seassa ajaminen ja sellaistakin luuloa on, että autojen seassa ei saisi ajaa. Yksi tapa vähentää jalkakäytävillä ajamista olisikin Kivekkään mukaan valistaa pyöräilijöitä kadulla ajoradalla ajamisessa. Esimerkiksi Pyöräliitto järjestää aiheesta ajoittain koulutuksia.

Suosittelemme sinulle