Hyppää sisältöön

Tekijänoikeuksien tiukennukset etenivät EU:ssa – Kampanja verkon vapauden puolesta ei tuottanut tulosta

Internetin meemejä uhkaava uudistus herättää huolta ilmaisunvapaudesta. Toisessa vaakakupissa on tekijänoikeuksien haltijoiden toimeentulo.

Uusi laki vaikuttaisi muun muassa YouTube-palvelun toimintaan. Kuva: AOP

BRYSSEL Internetin vapaan ilmaisun puolesta kampanjoivat aktivistit kokivat erätappion tänään keskiviikkona, kun tekijänoikeusdirektiivin uudistus eteni Euroopan parlamentissa.

Parlamentin oikeusasioiden valiokunta hyväksyi uudistuksen muodossa, joka avaa kriitikoiden mukaan mahdollisuuden internetiin ladattavan aineiston automaattiselle suodattamiselle nykyistä huomattavasti laajemmassa mitassa.

Valiokunta hyväksyi myös pykälän, joka velvoittaa palveluntarjoajat maksamaan uutisartikkelien linkittämisestä silloin, jos linkissä on mukana vähänkin artikkelin sisältöä.

"Katastrofaaliset välineet"

Uudistuksen tarkoitus on parantaa tekijänoikeuksien haltijoiden kuten artistien tai kustantajien mahdollisuuksia saada korvausta teostensa käytöstä.

Palveluntarjoajat, kuten Youtube, Twitter tai Instagram, velvoitettaisiin varmistamaan, että käyttäjät saattavat näkyville vain sellaista materiaalia, jota heillä on oikeus käyttää.

Uudistusta kritisoivien mukaan velvoite johtaa todennäköisesti siihen, että palvelut ryhtyvät automaattisesti suodattamaan käyttäjien verkkoon lataamaa materiaalia, jotta ne eivät tulisi vahingossa syyllistyneeksi tekijänoikeusrikkomukseen.

Esimerkiksi videopalvelu Youtube suodattaa sisältöjä jo nyt, mutta jatkossa suodattimien käyttö voisi levitä hyvin monenlaisiin palveluihin, kuten Facebookiin, deittipalvelu Tinderiin tai Wikipedia-tietosanakirjaan.

– Tässä on hyvät tavoitteet mutta katastrofaaliset välineet niiden saavuttamiseksi, sanoi Saksan piraattipuoluetta edustava europarlamentaarikko Julia Reda.

– Ainoa tapa noudattaa tätä direktiiviä on ottaa käyttöön automaattiset suodattimet, hän sanoi.

Iso kampanja

Reda kannatti muutosesitystä, jonka tarkoitus oli poistaa mahdollisuus suodattimien käyttöön. Esitys ei saanut riittävästi tukea valiokunnassa. Myös valiokunnan suomalaisjäsen Heidi Hautala (vihr.) oli tyytymätön ratkaisuun.

– Direktiivin sanamuoto ulottaa lisensointi- ja valvontavelvollisuuden niihinkin palveluihin, joissa musiikkia ja elokuvia ei käytännössä ole jaettu, Hautala sanoo tiedotteessa.

Valiokunnan hyväksymä muotoilu velvoittaa kuitenkin jäsenmaat varmistamaan, että palveluntarjoajien toimenpiteet ovat kohtuullisia.

– Internetin pitää jatkossakin olla ilmaisunvapauden airut, mutta yhteiskuntamme sääntöperustan pitää heijastua myös sinne, sanoi valiokunnan kannan laatinut saksalaismeppi Axel Voss, joka edustaa konservatiivista EPP-ryhmittymää.

Suodattaminen voisi kriitikoiden mukaan johtaa siihen, että palveluista poistettaisiin paitsi tekijänoikeuden suojaamat alkuperäisteokset, myös käyttäjien niistä tekemät meemit ja variaatiot.

Internetin ilmaisunvapautta puolustavat aktivistit ovat käynnistäneet mittavan kampanjan direktiivin 13. artiklaa vastaan, jossa tästä säädetään. Valiokunnan jäsenet kertovat saaneensa sadoittain yhteydenottoja asiasta huolestuneilta kansalaisilta.

Täysistunto päättää

Toisaalta pykälää ovat kannattaneet tekijänoikeuksien haltijoiden edustajat, jotka puolustavat sisällöntuottajien oikeutta tuloihin.

Tekijänoikeusdirektiivi siirtyy seuraavaksi parlamentin täysistunnon äänestykseen kahden viikon kuluttua. Jäsenmaat ovat jo tahollaan hyväksyneet ehdotuksen, joka pitää sisällään mahdollisuuden suodattimien käyttöön.

Direktiivin lopullinen muoto ratkeaa parlamentin, jäsenmaiden ja komission kolmikantaneuvotteluissa myöhemmin.

Suosittelemme sinulle