Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tämä on laki: parturin leikattava myös naisten hiukset – naisasiakkaista kieltäytyvä ”kympin” parturi voi joutua maksumieheksi

Osa miehille suunnatusta parturiliikkeistä leikkaa hiuksia niin halvalla, että naisetkin haluaisivat tasauttaa siellä latvat. Ja siihen heillä on täysi oikeus.

mies leikkaa pitkiä hiuksia
Kuva: AOP
Marcus Ziemann
Avaa Yle-sovelluksessa

Hiusalan yrittäjä ei saa valita asiakkaitaan sukupuolen mukaan. Parturileikkausta pyytävää naista on siis palveltava myös ”miesten” parturissa.

Miehille suunnattuja parturiliikkeitä perustetaan Suomeen nyt kiihtyvällä tahdilla. Samalla miesten hiustenleikkauksen hinta on pudonnut muutamassa vuodessa kolmasosaan. Moni parturi lupaa leikata miehet kympillä – ja antaa työstä myös kuitin.

Halpa hinta tuo parturiliikkeisiin päivittäin myös naisia. Asiakkaiden kokemusten mukaan osa partureista kieltäytyy järjestelmällisesti palvelemasta naisia, osa leikkaa asiakkaan aiheuttaman metelin vuoksi hiukset vastentahtoisesti tai lupaa leikata, mikäli miesasiakkaita ei samaan aikaan ole näkyvissä.

– Kieltäytyessään palvelemasta parturipalvelua pyytävää naisasiakasta parturi-kampaaja syyllistyisi tasa-arvolaissa kiellettyyn syrjintään, ilmoittaa ylitarkastaja Miko Lempinen tasa-arvovaltuutetun toimistosta.

Parturileikkaus ei tarkoita miesten leikkausta

Tasa-arvolaki ei kiellä erillisten parturi- tai kampaamopalveluiden tarjoamista. Jokaisella hiusyrittäjällä saa olla oma liikeideansa. Parturi voi siis erikoistua ja tarjota pelkästään parturipalvelua ja kampaaja kampaamopalveluja. Mutta palvella pitää sukupuolesta riippumatta.

Tasa-arvolain lisäksi myös rikoslaki kieltää hiusyrittäjältä syrjinnän sukupuolen perusteella. Naisista kieltäytyvä parturi voidaan tuomioistuimessa tuomita maksamaan asiakkaalle hyvitystä.

Tasa-arvolain toteutumista itsenäisesti ja riippumattomasti valvova tasa-arvovaltuutettu linjaakin, että partureiden ja kampaajien tarjoamia palveluita ei jaoteltaisi sukupuolen perusteella esimerkiksi miesten tai naisten leikkauksiksi.

– Usein korjauksen voi tehdä melko vaivattomasti esimerkiksi muuttamalla vaihtoehdon ”miesten hiustenleikkaus” muotoon ”parturileikkaus”, jota tarjotaan myös sitä pyytäville naisasiakkaille, ylitarkastaja Miko Lempinen toteaa.

Halpaparturin hinnan pitää olla halpa myös naiselle. Hinnoittelun tulee perustua asiakkaalle tehtävään toimenpiteeseen eikä sukupuoleen. Jos naisen tukka lähtee samassa ajassa, samoilla välineillä ja samalla osaamisella kuin miehellä, on hinnankin oltava sama.

Parturista voi tulla syy olla käymättä kampaajalla

Tasa-arvovaltuutettu, kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä parturi- ja kampaamoalan yrittäjien toimijärjestö Suomen hiusyrittäjät ovat laatineet yhteistyössä sukupuolten tasa-arvoa parturi- ja kampaamoalan asiakaspalvelussa koskevan esitteen. Tuore esite tullaan jakamaan ainakin hiusalan opiskelijoille.

Suomalaistaustaisille hiusyrittäjille aihe on arka. Trendikkäitä parturiliikkeitä pitävät myös suomalaisyrittäjät, mutta halpaparturit ovat tulleet Suomeen ennen kaikkea maahanmuuttajien perustamista parturiliikkeistä. Suomalaisten hiusyrittäjien mukaan alle 15 eurolla ei hiuksia voi Suomessa leikata siten, että yritys huolehtisi kaikista veroistaan tai vastaavasti riittävästä palkanmaksusta.

Oli miten oli, mutta halpa vetää tunnetusti puoleensa. Yhä useampi nainen valitsee kampaamon sijaan parturiin, jos parturissa latvojen tai otsatukan tasaus on näinkin halpaa.

Hiusalan opiskelijoille suunnattu tasa-arvoesite ei välttämättä lisää parturiyrittäjien tasa-arvotietoisuutta, sillä suuri osa halpapartureista ei päädy alalle suomalaisen koulutuksen kautta. Meillä käytössä oleva tasa-arvolaki ei ole monelle parturille edes tuttu.

Asiakkaiden tasa-arvoinen kohtelu ulottuu tietysti sukupuolen lisäksi myös ihonväriin, uskontoon tai vaikkapa ikään. Monille yrittäjille voi esimerkiksi tulla yllätyksenä, että lapsiakin pitäisi ottaa asiakkaiksi.

Sama laki koskee tietysti myös kampaajia. Jos kampaamon tuoliin istahtava puolikalju mies haluaa kampaamopalveluja, ei kampaaja voi siitäkään kieltäytyä vetoamalla, että hän muotoilee vain naisten hiuksia.

Suosittelemme sinulle