Ranskan nuoren uuden sukupolven tie A-maajoukkueeseen ja MM-kisoihin kulkee lähes poikkeuksetta sen kruunujalokiven kautta. 50 kilometrin päässä pääkaupunki Pariisista sijaitsee vanhaa linnaa ympäröivä 56 hehtaarin jalkapallokeskus, josta yli 60 000 neliömetriä on jalkapallokenttien peitossa.
Sisäänkäynnin edustalla kiiltää maailmanmestaruuspokaliin massiivinen jäljitelmä muistutuksena legendaarisista 20 vuoden takaisista kisoista. Kaikessa ylellisyydessään, loistossaan ja kasvattamissaan miljonääreissä Ranskan jalkapalloliiton Clairefontaine-akatemia on jyrkkä kontrasti naapurissa olevalle alle tuhannen asukkaan kylälle.
Vastaavanlaisia akatemioita on kymmenkunta ympäri Ranskaa, mutta yksikään niistä ei ole Clairefontainea loistokkaammassa asemassa. Sen nimi kirjoitettiin jalkapallohistoriaan ikuisesti viimeistään vuonna 1998, jolloin Ranskan maailmanmestarijoukkue majoittui ja harjoitteli akatemian tiloissa.
Ovet akatemiaan aukeavat kaksivaiheisen testiprosessin kautta vähintään 13-vuotiaille Ranskan kansalaisille, jotka asuvat ja pelaavat jalkapalloa Pariisin metropolialueella. Jokaisesta ikäluokasta seulotaan lopulta yleensä parinkymmenen pelaajan valiojoukko asumaan, kehittymään ja opiskelemaan Ranskan jalkapalloliiton kustantamana.
30 vuoden aikana akatemia on kasvattanut valtavan määrän huippupelaajia, legendaarisimpana Ranskan kaikkien aikojen maalintekijän, Thierry Henryn. Nyt Les Bleusin riveissä pelaa kuitenkin akatemian uusin timantti, jonka odotetaan jättävän varjoonsa jopa Henryn saavutukset.
Kylian Mbappé asui Clairefontainessa ennen läpimurtoaan maailmanluokan pelaajaksi. Kohtelias, mutta itsevarma ranskalaisen jalkapallon kohuttu lupaus erottui joukosta jo silloin. Jälkeenpäin voidaan todeta, että Mbappé oli kenties viime vuosien ajalta se ainoa pelaaja, jolle edes Clairefontaine ei kyennyt tarjoamaan juurikaan uutta.
Joillekin akatemian arki on ponnahduslauta kohti ammattilaisuutta, mutta Mbappén tapauksessa ero oli marginaalinen. Siitä kertoo paljon se, että vain kaksi vuotta myöhemmin hän alkoi rikkoa ennätyksiä Ranskan pääsarjassa.
Mbappén nousu on ollut rakettimainen. Hän ei muista vuoden 1998 maailmanmestaruutta, ei edes vuoden 2000 Euroopan-mestaruutta, mutta vasta 19-vuotiaana hän on Ranskan tärkeimpiä tähtiä MM-lopputurnauksessa, ja jalkapallohistorian toiseksi kallein pelaaja.
Satojen miljoonien mies
Kolme vuotta sitten Mbappé oli lähes tuntematon nimi intohimoisimmillekin kansainvälisen jalkapallon ystäville – toukokuussa 2018 Paris Saint-Germainin qatarilainen puheenjohtaja Nasser Al-Khelaifi sanoi, ettei kauppaisi Mbappéa, vaikka tästä tarjottaisiin miljardi euroa.
Niin nopea on ollut hehkutetun hyökkääjän nousu.
Hän on tuore Ranskan pääsarjan, cupin ja liigacupin mestari. Vaikka pariisilaisen jalkapallon valtaistuin on nykyisin Neymarin omistuksessa, Mbappé tulee pian perässä. Varsinkin Ranskan sisällä hänestä ei malteta olla kohisematta. Keskellä Pariisia, Champs-Élyséesin varrella sijaitsevassa PSG:n lippulaivaliikkeessä nuoren tähden pelipaita kisaa myyntiluvuissa tosissaan brasilialaisen megatähden kanssa.
– Pikkupoikana tulin Parc des Princesille katsomaan PSG:n otteluja. Pariisilaiselle jalkapallofanille on vain kaksi stadionia – Stade de France ja Parc des Princes – ja juuri se tekee kaupungista niin erityislaatuisen. Täällä on vain yksi iso seura, joten jokainen paikallinen lapsi seuraa PSG:tä. Ja jos rahatilanne sallii, hän tulee PSG:n otteluun, Mbappé kuvaili faniuttaan syksyllä Telegraphin haastattelussa.
Siinä missä vielä edellisten MM-kisojen aikaan Mbappé sai tallustella kotikaupunkinsa kaduilla jokseenkin rauhassa, nyt hän tienaa Pariisissa puolitoista miljoonaa euroa kuukaudessa. Yhdessä Neymarin ja Edinson Cavanin kanssa hän muodostaa yhden Euroopan pelätyimmistä hyökkäyskolmikoista. Hänet valittiin parhaaksi pelaajaksi pelaamistaan 27 Ranskan pääsarjan ottelusta seitsemässä. Kaikissa kilpailuissa otteluja kertyi 44, maaleja ja syöttöjä 34.
Mbappé on salamannopea ja äärettömän taitava. Laitapelaajana hän räjähtää nopeisiin juoksuihinsa ja sen jälkeen haastaa puolustajat nopealla leikkauksella, harhautuksella, suoralla maalintekoyrityksellä, tai luomalla vaarallisen tilanteen maaleja liukuhihnalta mättäville vieruskavereilleen.
Kauden päätteeksi hänet valittiin Ranskan pääsarjan tähdistöjoukkueeseen sekä parhaaksi nuoreksi pelaajaksi toisen kerran peräkkäin. Ranskan mestaruuden hän voitti sekä vuonna 2017 että 2018. Teoriassa Mbappé elää monien pikkupoikien unelmaa, vaikka on vastikään saanut valmiiksi ylioppilastutkintoa vastaavan koulutuksen.
Viime kesänä Mbappén oli tarkoitus suorittaa ajokorttinsa. Ensimmäisten oppituntien jälkeen ajatus kuitenkin hylättiin, koska – kuten pelaaja itse sanoi – tilanne vähän mutkistui.
Sillä hän tarkoittaa huhumyllyä, jonka päätteeksi PSG sopi AS Monacon kanssa 180 miljoonan euron siirrosta. Mbappé on muulloinkin puhunut siitä, miten hän on jäänyt käytännössä ilman nuoruutta, koska teki ensimmäisen ammattilaissopimuksensa jo 16-vuotiaana.
Jokainen liike on ollut tarkassa syynissä.
– Elän aivan toisenlaista elämää. Se on ainoa huono puoli. En voi tehdä mitään. Joudun olemaan kotona, koska jos lähden ulos, alkaa hirveä kaaos, Mbappé kertoi viime talvena Bleacher Report -sivustolle.
– Kaikillahan on ajokortti. Monille se on suorastaan pakollinen. Ajokortti nähdään usein vapautena liikkua toiveidensa mukaan, mutta minulla on aina ollut omia kuljettajia.
Osa Mbappén puheista ja menneisyydestä luo kuvan hemmotellusta ja menestyjäksi luodusta pelaajasta. Todellisuus on kuitenkin päinvastainen.
Kotikaupungin toivonkipinä
Boulevard Périphérique on Pariisia ympäröivä kehätie, jonka kiertäminen vie noin puoli tuntia. Yleisesti ottaen se rajaa Pariisin kaupunkialueen, jonka ulkopuolella ei takuuvarmasti näe kirkasta sateenvarjoa seuraavia turistimassoja.
Kehätien itäpuolella, 11 kilometrin päässä Pariisin keskustasta, on Bondyn pieni kaupunki. Matka keskustaan taittuu julkisilla välineillä nopeasti, mutta silti ajoittain puhutaan kuin toisesta maailmasta. Bondy on yksi Pariisin banlieueista: esikaupunkialue jolla on oma hallintonsa.
Pariisin tapauksessa keskiluokan ja eliitin voidaan sanoa sijoittuneen pääsääntöisesti kaupungin länsipuolelle, kun taas Bondyn kaltaiset koillisen ja itäisen puolen alueet tunnetaan pahamaineisempina, pienituloisina ja maahanmuuttajapainotteisina lähiöinä.
Bondyn laitamilla kerrostalon seinää koristaa nykyisin valtava Mbappén kuva. Tavaramerkkituuletuksessaan ikuistettua pelaajaa ympäröi teksti, joka kuvailee Bondya mahdollisuuksien kaupunkina.
Moinen mainoslause olisi vielä muutamia vuosia sitten ollut absurdi. Pariisilaisten keskuudessa lähiö tunnetaan ehkä parhaiten tuetusta asumisesta, työttömyydestä, sekä vuoden 2005 mellakoista, jotka olivat rajuimmillaan muiden muassa Bondyssa.
Nykyäänkin alueella on huomattava määrä arabi- ja afrikkalaistaustaisia asukkaita. Syntyperä ja juuret ovat yhä kuuma puheenaihe. Siihen nähden on rohkaisevaa, että Bondyn arvokkain vientituote on Pariisissa syntynyt kamerunilaisen isän ja algerialaisen äidin poika.
Niin ajatellaan ainakin Bondyn pitkäaikaisten asukkaiden keskuudessa. Huumeiden sijaan kaduilla näkyy yhä enemmän jalkapalloja.
– Yhteen aikaan Bondya pelättiin todella paljon. Paria välikohtausta suurenneltiin ja ihmisiä yleistettiin, vaikka emme ole sellaisia. Bondy ei ole sellainen kaupunki jona sinä pidetään, Mbappé on harmitellut.
Mbappé vietti jo lapsena tunteja päivässä isänsä, paikallisen jalkapallojoukkueen valmentajan, mukana. Kaupungin tekonurmella hän alkoi itsekin mättää satoja maaleja. 11-vuotiaana hän pelasi 13-vuotiaita vastaan, sitten 15-vuotiaita vastaan. Valtavat pituuserot haastoivat nuoren pelaajan, joka vastasi antamaansa tasoitukseen ylenpalttisilla taito-ominaisuuksillaan.
Vaatimattomien olosuhteiden keskellä uurastavassa AS Bondyssa ei ole koskaan aiemmin nähty vastaavaa pelaajaa. On aiheellista kysyä, tullaanko näkemään jatkossakaan.
Neymarista ja Mbappésta maksettu 402 miljoonan euron yhteishinta ylittää seitsemän itsenäisen valtion bruttokansantuotteen. Nykyisen elämän ylellisyys on Bondyssa kaukainen unelma, mutta Mbappé on tuonut sen paljon lähemmäs.
– Ennen lapset joutuivat kysymään vanhemmiltaan, miksi he näkisivät vaivaa, kun heistä ei kuitenkaan voisi tulla lakimiehiä tai lääkäreitä. He ihmettelivät, miksi näin on, vaikka olemme ranskalaisia? Nyt Kylian on muuttanut heidän tapansa nähdä maailma, Bleacher Report -julkaisun haastattelema paikallinen sanoi joulukuussa.
Mbappélle Bondy kelpasi vuosien ajan. Jopa silloin, kun Euroopan suurimmat seurat havittelivat häntä akatemiaansa, Mbappé palasi kerta toisensa jälkeen nöyränä kotikaupunkiinsa ja kasvattajaseuraansa. Clairefontainen akatemiasta hän lähti viikonloppulomille takaisin Bondyyn pelaamaan lisää jalkapalloa kasvattajaseurassaan. Viime talvenakin hän kävi pelikiireiden keskellä pelaamassa jalkapalloa paikallisen sairaalan lastenosastolla.
Mbappé on ylpeästi ranskalainen, eikä piilottele juuriaan kaukana metropolin varakkaammista osista. Bondyssa hän on sankari, jonka pelipaitoja vilisee katukuvassa.
– Kun ennen kerroin ihmisille olevan Bondysta, he kysyivät minulta väkivallasta ja huumeista. Nyt he kysyvät vain Kylian Mbappésta, pelaajan entinen juniorivalmentaja tiivisti.
Selkeä suunnitelma
Mbappén perhe oli kasvattanut aiemminkin yhden jalkapalloammattilaisen.
Jirés Kembo Ekoko, 30, pelaa nykyisin dubailaisessa Al Nasrissa. Ranskan nuorisomaajoukkueissakin pelannut hyökkääjä syntyi Zairessa, mutta hänen vanhempansa päättivät lähettää kuusivuotiaan pojan Eurooppaan. Koti löytyi Mbappéjen urheiluperheestä ja pelipaikka AS Bondysta. Vuonna 2001 Kembo Ekoko aloitti Clairefontainessa, kolme vuotta myöhemmin hän debytoi Ligue 1 -seura Rennesissä.
Adoptoidun isoveljen kokemukset opettivat perhettä ja syvensivät valmentajaisä Wilfriedin sekä ex-käsipalloilija Fayza-äidin ymmärrystä jalkapallon bisneksestä. Kun tuli Kylianin vuoro, suunnitelma oli valmiina. Bondysta ei ollut mitään pakkoa lähteä pitkään aikaan, eikä varsinkaan Ranskasta. Todennäköisesti suurseurat kiinnostuisivat jo ennen kuin Kylian ehtisi edes teini-ikään, mutta niiden akatemiakoneistoihin on ennenkin hukkunut lupaavia pelaajia.
Perhe päätti olla tarttumatta heti ensimmäiseen tarjoukseen. Kylianin kaltaisen pelaajan tapauksessa niitä kyllä satelisi.
Ruljanssi alkoi syksyllä 2010, kun Chelsea kutsui 11-vuotiaan Mbappén viikon mittaiselle vierailulle. Mukaan lähtivät vanhemmat sekä Pierre-setä. Mbappé pelasi yhden ottelun seuran junioreiden kanssa: Charlton kaatui 8-0. Lontoolaisseuran hulppeat olosuhteet ja uudenkarhea harjoituskeskus tekivät vaikutuksen, samoin tapaamiset silloisen managerin Carlo Ancelottin sekä tähtihyökkääjä Didier Drogban kanssa.
Viikko päättyi tarjoukseen akatemiapaikasta, ja Mbappén perheen kieltäytymiseen. Se oli ollut ajatuksena jo ennen lähtöä. Kukaan ei halunnut Kylianille brittijunioreille tyypillistä lainakurimusta ja nälkävuoden mittaista tietä edustusjoukkueeseen.
Kahta vuotta myöhemmin soitettiin Real Madridista. Mbappé vietti 14-vuotissyntymäpäivänsä Espanjassa, missä hän sai tavata idolinsa Zinedine Zidanen sekä suuresti ihailemansa Cristiano Ronaldon. Jälkimmäisen julisteet peittivät tuolloin Mbappén huoneen seinät. Realin harjoituskeskuksessa otettu yhteiskuva on kiertänyt mediassa taukoamatta Mbappéa ympäröivien siirtohuhujen yhteydessä.
Mbappén isä sanoi myöhemmin suoraan, että Madridiin lähdettiin vain Kylianin mieliksi, käytännössä lomamatkalle yhden maailman suurimman seuran piikkiin. Nuorta poikaa ei haluttu luovuttaa espanjalaisjätin armoille jonon jatkoksi.
– Minulla on ollut valmis urapolku mielessäni lapsesta asti. Tiedän, mitä haluan tehdä ja minne haluan mennä, enkä anna kenenkään sotkea sitä, Mbappé kertoi myöhemmin ranskalaiselle radiokanavalle.
Myöntävän vastauksen sai lopulta AS Monaco. Ensinnäkin se pelasi Ranskan pääsarjassa. Ja toiseksi, se tarjosi suorimman tien edustusjoukkueeseensa.
Ennätysputki palautti Monacon mestariksi
Vuoden 2015 joulukuussa Mbappé pääsi astumaan ensimmäistä kertaa Stade Louis II:n nurmelle Ligue 1 -pelaajana tullessaan vaihdosta kentälle Ranskan pääsarjaottelun loppuhetkillä. Seuraavalla viikolla hän debytoi Eurooppa-liigassa Tottenhamia vastaan, sitä seuraavalla hän oli ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa. Kolme kuukautta myöhemmin Monaco tiedotti Mbappén ensimmäisestä ammattilaissopimuksesta.
Samoissa punavalkoisissa väreissä Thierry Henry oli pelannut ensimmäiset minuuttinsa ammattilaisena 21 vuotta aiemmin. Yhtäläisyydet eivät ainakaan hillinneet yltynyttä vertailua: Monacolla oli jälleen nopea ja taitava, molemmilla jaloilla sujuvasti viimeistelevä maalintekijä ulkomaalaistaustaisesta perheestä ja Pariisin esikaupunkialueelta.
Entiset juniorivalmentajat vertaavat Mbappéa enemmänkin Eden Hazardiin, Robinhoon ja Neymariin. Pelaaja itse jätti puheet vähemmälle ja alkoi luoda omaa legendaansa.
Debytoidessaan 16-vuotiaana Mbappé rikkoi Henryn nimissä olleen ennätyksen nuorimpana pelaajana. Kaksi kuukautta myöhemmin hänestä tuli myös seurahistorian nuorin maalintekijä.
Hän on Monacon ja PSG:n nuorin Mestareiden liigassa maalin tehnyt pelaaja ja nuorin kymmenen maalia Mestareiden liigassa tehnyt pelaaja - yli kahden vuoden marginaalilla. Kukaan muu ei myöskään ole tehnyt teini-ikäisenä maalia Mestareiden liigassa kahdelle eri joukkueelle. Hän on nuorin Mestareiden liigan välierässä maalannut pelaaja, Ranskan maajoukkuehistorian kolmanneksi nuorin maalintekijä sekä nuorin ehdokas Kultaisen pallon voittajaksi, eli maailman parhaaksi pelaajaksi.
Viime vuoden maaliskuussa Mbappésta tuli ensimmäinen Ranskan maajoukkueen pelaaja, joka ei ollut syntynyt vuoden 1998 maailmanmestaruuden aikaan. Samalla hänestä tuli Ranskan maajoukkuehistorian nuorin debytantti 60 vuoteen.
Kaudella 2016-2017 Mbappé oli avauskokoonpanossa vain 12 sarjaottelussa, mutta teki silti 12 maalia ja syötti kahdeksan lisää. Mestareiden liigassa yhdeksässä ottelussa syntyi kuusi maalia. Niihin lukeutui kaksi maalia ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, jolla Monaco pudotti Manchester Cityn. Mbappé osui otteluparin molemmissa osissa.
Kausi päättyi Ranskan-mestaruuteen – Monacon ensimmäiseen sitten vuoden 2000 – joka katkaisi PSG:n neljän vuoden putken. Joukkueen kuumin pelaaja oli ensimmäisen täyden kautensa edustusjoukkueessa pelannut 18-vuotias, joka majoittui seuran akatemian asuntolassa ja juhlisti voittoa katsomalla vähän lisää jalkapalloa ennen nukkumaanmenoa.
Ensin oli Zidane, sitten tuli Mbappé
Zidanen uran päättyminen on Mbappén ensimmäinen muisto jalkapallon MM-kisoista. Kun Ranska kaatoi Brasilian vuoden 2006 turnauksen puolivälierissä, 7-vuotias Mbappé oli katsomassa ottelua yleisön seassa fanitapahtumassa.
Taiturimainen hyökkääjä sai Mbappén niin pauloihinsa, että tämä pyysi parturiakin leikkaamaan hiuksensa Zidanen tyylisiksi ymmärtämättä, että Ranskan kapteenin tapauksessa kyse oli luontaisesta hiustenlähdöstä. Nyt kaksikon välillä nähdään Ranskassa suora kytkös, yhdestä keulakuvasta seuraavaan.
Zidane edustaa ruusuisten lasien läpi muisteltavaa maajoukkueen kulta-aikaa, joten paineet ovat kovat.
Nuori komeetta on jo saavuttanut ensimmäisen arvokisavoittonsa johdatettuaan Ranskan alle 19-vuotiaiden Euroopan-mestariksi vuonna 2016. Alaikäinen Mbappé teki kolmasosan joukkueensa maaleista ja muun muassa käänsi 1-1-tilanteessa olleen välierän 3-1-voitoksi.
Ne ottelut ovat nyt kuitenkin kaukaista menneisyyttä, sillä jo 19-vuotiaana Mbappélta alettiin odottaa suurtekoja jalkapallon tasokkaimmassa maajoukkueturnauksessa. Neljä vuotta sitten MM-lopputurnausta katsoi yli kolme miljardia ihmistä, joten näyttämö on vielä suurempi kuin Pariisin kirkkaissa valoissa tai Mestareiden liigan juhlavissa tunnelmissa.
Päävalmentaja Didier Deschamps laittoi Mbappén debytoimaan viime vuonna karsintaottelussa Luxemburgia vastaan. Yhdessä Ousmane Dembelen, Antoine Griezmannin ja Paul Pogban kaltaisten tähtien kanssa Mbappén on määrä taata Ranskalle kahden vuoden takaisen EM-hopean kaltaisia huipputuloksia vuosiksi eteenpäin.
Venäjän MM-lopputurnauksen ja Bondyn välillä on lopulta vaivaiset viisi vuotta. Moni Mbappén ikäinen alkaa tässä vaiheessa suorittaa korkeakoulututkintoaan - Mbappén silmissä taas siintävät Mestareiden liigan voitto ja maajoukkueen menestys. Harteilla ovat lähes kahden sadan miljoonan euron paineet, puhumattakaan arvostetuista jalkapalloasiantuntijoista, jotka eivät malta olla vertaamatta häntä ikonisiin pelaajiin.
– Hänessä on aina ollut jotain erityistä. Se, miten hän luo itselleen maalipaikan lähes mistä tahansa tilanteesta muistuttaa Henrya. Se, miten hän liitää pelaajien ohi näyttää Neymarilta, Clairefontainessa valmentanut Claude Lafargue on ihastellut.
Mbappé itse on oppinut elämään häntä ympäröivän sirkuksen kanssa, onhan tie tähän pisteeseen ollut perheen keskuudessa suunniteltuna jo vuosikausia.
Kaikkia huhuja, kehuja ja kaaosta hän on kutsunut Mbappé-saippuaoopperaksi.
– Tärkein ominaisuus sen käsittelemisessä on intohimo jalkapalloon. Minulla se on aina ollut vahva, ja auttaa hallitsemaan nämä tilanteet. Rakkaus lajia kohtaan tarkoittaa sitä, että astuessani kentälle kaikki paineet katoavat. Kentällä ei ole tunteita, Mbappé on kertonut.
– Olen aina pysynyt omana itsenäni ja siksi olen päässyt tänne asti. Tiedän mediahuomion ja tähtiloiston riskit. Isäni ainoa ohje tulevaisuuden suhteen oli pysyä aitona itsenäni. Tiedän, mistä olen tullut.
Lue myös