Hyppää sisältöön

Koirien tappaminen syötäväksi kiellettiin Etelä-Koreassa

Etelä-Koreassa syödään arviolta miljoona koiraa vuosittain. Vastedes koiran tappaminen ruoaksi on laitonta.

Eläinoikeusaktivisti osoitti mieltään koiranlihan syömisen vastaisessa demonstraatiossa Soulissa.
Eläinoikeusaktivisti osoitti mieltään koiranlihan syömisen vastaisessa demonstraatiossa Soulissa. Kuva: Jeon Heon-kyun / Epa
STT,
Jaro Asikainen

Koirien tappaminen syömistä varten on vastedes laitonta Etelä-Koreassa. Maan tuomioistuimen antama ennakkopäätös saattaa johtaa koiranlihan syömisen kieltämiseen kokonaan.

Koiranliha on ollut pitkään osa eteläkorealaista ruokakulttuuria, ja maassa syödään arviolta miljoona koiraa vuosittain.

Kulutus on kuitenkin laskussa eläinsuojelujärjestöjen ja etenkin nuoremman väestön vastustuksen takia.

Viranomaiset ovat jo aiemmin asettaneet koiranlihan käytölle hygieniasäännöksiä ja eläinsuojelulakeja, jotka kieltävät julmat teurastustavat.

Maan koirafarmarit protestoivat tuomioistuimen tuoretta päätöstä vastaan. Etelä-Koreassa on noin 17 000 koirafarmia.

– Lehmiä, sikoja, kanoja ja ankkoja kasvatetaan syötäväksi, joten miksi ei koiria, sanoi alan etujärjestön edustaja Cho Hwan-ro YTN-televisiokanavalle.

Hwan-ron mielestä koirat lemmikkieläiminä ja syötäväksi kasvatetut koirat tulee erottaa toisistaan.

Koira on Etelä-Koreassa perinteinen kesäajan herkku. Rasvaisen, keittämällä kypsennetyn lihan ajatellaan tuovan paljon energiaa.

Vuonna 2017 suoritetun kyselyn mukaan 70 prosenttia eteläkorealaisista ei syö koiranlihaa, mutta vain 40 prosenttia ajattelee, että koirien tappaminen ruoaksi tulisi kieltää.

Myös muissa Aasian maissa, joiden ruokakulttuuriin koirat ovat kuuluneet pitkään, on keskusteltu koirien syömisen kieltämisestä. Kiinassa pahamaineinen Yulinin koiranlihafestivaali on saanut jatkua kansainvälisestä kauhistelusta huolimatta.

Koirien syömisen eettisyyttä on pohdittu myös länsimaissa (siirryt toiseen palveluun), joissa esimerkiksi koiraa älykkäämpi sika kelpaa ruoaksi.

Lue lisää:

Hollantilainen pikaluistelija raivostutti olympialaisten isäntäväkeä – avautui koiranlihan syömisestä Etelä-Koreassa: ”Pitäkää parempaa huolta koiristanne”

Suosittelemme sinulle