Hyppää sisältöön

Analyysi: Eduskunta lähti juhannuksenviettoon kaoottisissa tunnelmissa – sotekiista asetti vastakkain yllättävät tahot

Hallitus oli aluksi tyytyväinen siihen, että sote viedään maaliin eduskunnassa. Nyt sen on vaikea hyväksyä, että eduskunta myös tekee niin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sote-valiokunnan kokouksen yhteydessä eduskunnassa 21. kesäkuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Eduskunta lähti torstaina juhannuksenviettoon erittäin kaoottisissa tunnelmissa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan soteuudistuksen käsittelyn aikataulusta ei tuntunut enää kukaan tajuavan yhtään mitään.

Vielä aamulla valiokunnan jäsenillä tuntui olevan yhtäläinen näkemys siitä, että valiokunta käsittelee asiaa vielä heinäkuun ensimmäisellä viikolla ja palaa asiaan sitten, kun eduskunta jälleen syyskuun alussa kokoontuu.

Istuntotauon aikana mieli kuitenkin muuttui ja ilmeisesti ainakin keskustan edustajat saivat jostain sellaista neuvoa, että asiaan olisi syytä palata jo elokuun puolella.

Puhemiesneuvosto kukkulan kuninkaaksi

Nyt kun sosiaali- ja terveysvaliokunta ei osannut itse päättää omista tekemisistään, asia siirtyy eduskunnan puhemiesneuvoston käsiteltäväksi. Puhemiesneuvosto kokoontuu aina ennen eduskunnan täysistuntoa ja seuraava täysistunto on kutsuttu koolle ensi viikon maanantaina puolilta päivin, siis heti juhannuksen jälkeen.

Puhemiesneuvoston päätöksentekoa hankaloittaa eduskunnan virkamiesten virkaehtosopimus. Hallituksen sote-aikataulua on jo valmiiksi pidetty eduskunnassa liian kiireisenä ja nyt näyttää siltä, että myös tiettyjen eduskunnan virkamiesten jo myönnetyt kesälomat nauttivat virkaehtosopimuksen suojaa.

Ja kun maassa kuitenkin kaiketi terveydenhuolto toimii eikä sotatilaa ole julistettu, niin lomien perumiseen on vaikea löytää juridisia perusteita.

Tähän puhemiesneuvosto joutunee ottamaan maanantaina kantaa.

Kuka tässä maassa määrää?

Sote-uudistuksen aikataulukiistassa vastatusten ovat joutuneet yllättävät tahot. Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) on asettunut voimakkaasti tukemaan eduskunnan päätösvaltaa asiassa. Risikko yllätti myös puoluetoverinsa oikeusministeri Antti Häkkäsen ilmoittamalla kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa Ylen haastattelussa, että asian käsittely venyy ilman muuta syksyyn.

Häkkäselle Risikon ilmoitus tuli kiusallisena yllätyksenä, sillä hän on toiminut kokoomuksen ministeriryhmän pääneuvottelijana sote-asioissa sen jälkeen, kun Risikko hallitusremontin yhteydessä siirtyi sisäministerin paikalta eduskunnan puhemieheksi.

Risikko tunnetaan vahvana pohjalaisena tahtonaisena, eikä kenellekään pitäisi tulla yllätyksenä, että hän pitää myös eduskunnan puolta johtaessaan sen työtä valtakunnan protokollan kakkoshenkilönä.

Sipilän törmäyskurssi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kolmessa vuodessa ehtinyt jo moneen kertaan tuskastua poliittisen järjestelmän hitauteen. Hassuimmillaan Sipilän kärsimättömyys tuli esiin jo ennen hallituksen muodostamista, kun hän yritti pusertaa viikossa työmarkkinajärjestöjen kanssa yhteiskuntasopimuksen, joka sitten parin vuoden takkuamisen jälkeen kutistui kilpailukykysopimuksen nimellä kulkevaan ratkaisuun.

Sotenkin Sipilä yritti ratkaista jo oppositiossa. Katsoin itsekin skottilaisessa hotellihuoneessa Ylen Areenasta tiedotustilaisuuden, jossa oppositiojohtaja Sipilä kertoi yhdessä pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kanssa sopineensa, miten sote-asiat maassa jatkossa hoidetaan.

Siitä ei tullut mitään, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi hankkeen. Ja sitten tulivat jo uudet vaalitkin.

Valiokuntien värisuora

Kukaan ei ole millään tavalla moittinut perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaa Annika Lapintietä (vas.) puolueellisuudesta, eikä siihen ole kenenkään mielestä aihettakaan. Silti on vähintäänkin kummallista, että eduskuntavaalien voittajapuolueet jättivät nimenomaan perustuslakivaliokunnan ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan paikat vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien käsiin.

Ihan sodankäynnin strategisten oppien mukaan ratkaisevat komentopaikat kannattaisi pitää omissa käsissä. Suu auki vasemmistoliiton silloinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäkikin katsoi, miten paikkoja jaetaan.

Hallituspuolueissa ei myöskään varsinaisesti riemuita siitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa puhetta johtaa vastustajien leirissä hankalana säätäjänä pidetty Krista Kiuru (sd.).

Hallituksessa kukaan ei tullut ilmeisesti myöskään ajatelleeksi, että myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan virkakunnasta joku saattaa suhtautua markkinavetoiseen maakuntasoteen kielteisesti.

Siinä mielessä kokemus poliittisen järjestelmän toiminnasta voisi olla hyväksi, jos hankkii poliittista valtaa.

Sekin olisi hyvä muistaa, että kaikki valta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Sen kanssa on nyt vaan elettävä.

Lue lisää:

Krista Kiuru syyttää keskustaa eduskunnan sääntöjen rikkomisesta: "Tässä talossa toimitaan kirjan mukaan"

Analyysi: Kaatuiko hallituksen sote-uudistus tämänpäiväiseen aikatauluriitaan? Päivät näyttävät loppuvan kesken Sipilän hallitukselta

Suosittelemme sinulle