Hyppää sisältöön

Tutkija: Suomalainen mökkeily on erityislaatuista - “Sitä minäkin aina mietin, että miksi tänne metsän keskelle tullaan hyttysten syötäväksi”

Jokamiehenoikeudet takaavat mahdollisuuden nauttia luonnosta ja siellä liikkumisesta. Tämä on yksi syy siihen, miksi Suomessa mökkeillään ahkerasti.

Kuva: Riina Kasurinen / Yle
Henrietta Nyberg

Keltainen labradorinnoutaja juoksentelee rannalla etsien uimapaikkaa. Kuuluu loiskahdus ja lasten naurua, kun koira hyppää veteen. Vantaalainen Natusen perhe aloitti mökkielämän jo ennen juhannusta.

Natuset menevät mökille aina kun se on mahdollista.

– Mökkeily on sellainen juttu, että aina sinne on lomilla päästävä. Metsänkaipuu, luonnonkaipuu, joku sellainen veri tänne vetää mökkeilemään, Pekka Natunen pohtii.

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä ja niillä noin 2,4 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Mökkivuorokausia kertyy mökkeilijälle vuoden aikana keskimäärin 79.

Luvut ovat korkeita Suomen kokoisessa maassa. Suomalainen on mökillä, satoi tai paistoi.

Mökkeily on tärkeä osa suomalaista kulttuuria

Mökkeily näkyy ja kuuluu suomalaisten puheissa ja kuvastoissa. Tutkija Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista kertoo mökkeilyn olevan tärkeä osa suomalaista vapaa-aikaa ja kulttuuria.

Suomessa mökkeilykulttuuri on Rantasen mukaan erityislaatuista.

– Suomalaisille luontosuhde on tärkeä. Se, että täällä on paljon järven- ja merenrantoja tekee laajamittaisen mökkeilyn mahdolliseksi.

Saunan terassilta näkyy kaunis järvimaisema. Kuva: Riina Kasurinen / Yle

Pohjoismaissa jokamiehenoikeudet mahdollistavat luonnosta nauttimisen ja siellä liikkumisen. Rantanen uskoo tämän olevan keskeinen syy siihen, miksi Suomessakin ollaan innokkaita mökkeilijöitä. Monessa muussa paikassa luonnossa liikkuminen on rajoitetumpaa.

Mökkien varustelutason noustessa luontoa on alettu arvostaa entistä enemmän. Sieltä haetaan virkistystä ja elämyksiä sekä rauhoittumista hektisen arjen keskellä.

– Sitä minäkin aina mietin, että miksi tänne metsän keskelle tullaan hyttysten syötäväksi. Ehkä se on sellainen hyvä vastapaino kaupungissa elämiselle, Natunen naureskelee.

Vuokramökin helppous viehättää

Natuset ovat kokeneita mökkivuokraajia. Tällä kertaa punainen vuokramökki löytyi lapsuusajan kotiseuduilta Juvalta, Salajärven rannalta.

– Teen työkseni remontteja enkä missään nimessä halua tehdä niitä mökilläkin. Mökillä päiväohjelma koostuu laiskottelusta, saunomisesta, uimisesta ja syömisestä, Natunen toteaa.

Natusen perheen lapset etsivät rannasta pikkukaloja. Kuva: Riina Kasurinen / Yle

Suomen suurimmat vuokramökkien välittäjät kertovat vuokrauskertojen määrän kasvavan vuosittain. Mikäli mökin käyttöaste jää pieneksi, on mökin vuokraaminen monesti ostamista halvempi vaihtoehto. Suurin osa mökkien vuokraajista on edelleen suomalaisia vaikka ulkomaalaisten vuokraajien määrä onkin kasvussa.

Manu Rantanen uskoo vapaa-ajan asuntojen vuokraamisen lisääntyvän tulevaisuudessa entisestään.

– Yhteiskunnan kehittyessä jakamistalous ja vuokraaminen ovat yleistyviä trendejä erityisesti nuorten keskuudessa.

Tutkijat ovat esittäneet, että nuoret ikäluokat eivät välttämättä saavuta suurten ikäluokkien tulotasoa. Pätkätyöt ja asumisen hintatason kehitys vaikuttavat kokonaisansioihin. Myös mökille liikkuminen maksaa. Tämä voi olla yksi syy, miksi mökin ostamista ainakin lykätään.

Suomalainen mökkeilee silti tulevaisuudessakin. Kyselytutkimuksen mukaan 82 prosenttia nuorista uskoo mökkeilyn olevan osa myös heidän elämäänsä.

Suosittelemme sinulle