Hyppää sisältöön

Tupakointi huonontaa eturauhassyöpää sairastavan ennustetta – lisää riskiä kasvaimen uusiutumiseen

Sädehoitoon tai eturauhasen poistoleikkaukseen ohjattujen riski sairastua uudelleen on noin puolitoista kertaa suurempi, jos he tupakoivat.

Tupakka palaa sormien välissä
Tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaneilla voi olla neljä kertaa enemmän normaaleja keuhkoputkien pintasoluja kuin edelleen tupakoivilla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Yle

Tupakointi altistaa monille syöville, mutta se näyttäisi myös heikentävän syöpään sairastuneiden ennustetta (siirryt toiseen palveluun). Tuoreen tutkimuksen perusteella eturauhassyöpään sairastuneilla ja hoitoja aloittavilla tupakointi lisää muun muassa kasvaimen uusiutumisen ja etäpesäkkeiden riskiä.

Havainnot julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), ja niiden perusteella sädehoitoon tai eturauhasen poistoleikkaukseen ohjattujen riski sairastua uudelleen on noin puolitoista kertaa suurempi, jos he tupakoivat. Etäpesäkkeitä heillä todetaan puolestaan 2–3 kertaa todennäköisemmin ja myös riski menehtyä seuraavien kuuden vuoden aikana oli suurempi kuin savuttomien.

Tupakoinnin lopettaneiden riskit olivat selvästi vähäisemmät kuin tupakointia jatkavien. Lopettaneilla todettiin jonkin verran enemmän kasvaimen uusiutumisia kuin savuttomilla, mutta etäpesäkkeiden ja kuolleisuuden suhteen eroja ei ollut.

Tutkijat pitävät havaintojaan osoituksena paitsi tupakoinnin haitallisuudesta eturauhassyöpäpotilaille, myös osoituksena tupakoinnin lopettamisen hyödyistä.

Havainnot perustuvat yhdentoista tutkimuksen ja 23 000 potilaan kuusivuotisiin seurantatietoihin. Tulokset julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä.

Suomalaisista aikuisista noin 10–13 prosenttia tupakoi päivittäin. Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä Suomessa. Siihen kuolee noin 850 miestä joka vuosi. Uusia tapauksia todetaan vuosittain runsaat viisi tuhatta. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.

Suosittelemme sinulle