Hyppää sisältöön

Suomen suurlippu nousee 100-metriseen tankoon Haminassa joulukuussa

Kaupungivaltuusto myönsi lisämäärärahan suurlipulle äänestyksen jälkeen.

Suomen lippu
Kuva: Anssi Leppänen / AOP
Petri Niemi

Maailman suurimman Suomen lipun on määrä nousta 100-metriseen terässalkoon Haminassa 4. joulukuuta.

Lippuhanke laitettiin keväällä uuteen valmisteluun, kun kustannukset karkasivat käsistä.

Haminan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina myöntää tangon rakennuttamiseen 580 000 euroa lisää rahaa äänin 27 -11. Viisi äänesti tyhjää.

Valtuusto kävi aiheesta vilkkaan runsaan puolentoista tunnin keskustelun.

Vastustajista esimerkiksi Perussuomalaisten ryhmä vastusti hanketta ja toi esiin lippumaailman kokonaiskustannukset, jotka ovat ryhmän mielestä kasvaneet hurjasti alkuperäisestä ja kaatuvat veronmaksajien maksettavaksi.

Viimeisessä äänestyksessä oli vastakkain lisämäärärahaa kannattava kaupunginhallituksen esitys ja Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtajan suurlippua vastustava ja lippumaailmahankkeen rahoituksesta irtautumista vaativa esitys.

SDP:n, kokoomuksen ja keskustan ryhmissä moni kannatti lisärahaa, mutta myös vastustajia löytyi. Puolustajat näkivät suurlipun vetovoimatekijänä ja investointina, joka tuo matkailueuroja ympyräkaupunkiin. Suurimmat valtuustoryhmät haluavat kuitenkin, ettei investointi vaaranna muita palveluita.

Vihreiden ryhmän puheenjohtaja puolestaan esitti, että lipputangosta tehtäisiin 75 metriä korkea.

Suurlippu tulee meren rantaan Sibeliuskadun kentälle, joka muuttuu Suomen lipun aukioksi.
Suurlippu tulee meren rantaan Sibeliuskadun kentälle, joka muuttuu Suomen lipun aukioksi. Kuva: Juulia Tillaeus/Yle

Tangon kilpailutus käyntiin pian

Lipputangon perustustyöt ovat lähdössä käyntiin pian. Tangon toimittaja etsitään kilpailuttamisen kautta heinäkuun loppuun mennessä.

Suurlippu liehuisi salossa ympärivuorokauden ja ympäri vuoden huoltokatkoja lukuunottamatta. Lippu valaistaisiin valonheittimin, joiden asennuksessa huolehditaan siitä, etteivät ne häikäise.

Haminan kaupunki haluaa houkutella matkailijoita uudella Haminan lippumaailmalla, johon kuuluu suurlipun lisäksi muun muassa lippupuistoja.

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen toivoo, että Hamina olisi ensi vuodesta alkaen esimerkiksi koulujen luokkaretkien houkutteleva kohde.

Suosittelemme sinulle