Hyppää sisältöön

Lääkekannabis hyväksyttiin markkinoille Yhdysvalloissa

Lapsuusajan epilepsian hoitamiseen tarkoitettu lääke on ensimmäinen kannabispohjainen hoito, joka hyväksyttiin myyntiin Yhdysvalloissa.

Kannabista lääkepurkissa.
Tällä lääkekannabiksella lievitettiin syöpähoitojen oheisvaikutuksia sydneyläisessä sairaalassa Australiassa joulukuussa 2016. Lääke ei ole sama kuin Yhdysvalloissa markkinoille hyväksytty. Kuva: Mick Tsikas / EPA
Jaro Asikainen

Yhdysvaltain lääkevirasto FDA on hyväksynyt myytäväksi Yhdysvaltain markkinoille ensimmäisen kannabiksesta johdetun lääkkeen. Epildiolex-nimistä lääkettä käytetään hoitamaan kahta harvinaista ja rajua lapsuusajan epilepsian muotoa.

Lääke sisältää puhdistettua kannabidiolia, eli CBD:tä, joka on yksi 80 kannabiskasvissa esiintyvästä kemiallisesta yhdisteestä.

FDA:n edustajan Scott Gottliebin mukaan lääkkeen salliminen merkitsee tärkeää lääketieteellistä edistysaskelta.

Hän huomauttaa samalla, että yhden lääkkeen hyväksyminen ei tarkoita kaikkien kannabisyhdisteiden sallimista.

– Tässä hyväksytään yksi erityinen CBD-lääkitys erityiseen tarkoitukseen, Gottlieb sanoo uutistoimisto AFP:lle.

CBD-yhdiste ei aiheuta päihtymystä tai hyvänolontunnetta. Päihtymystarkoituksessa käytetyn kannabiksen aiheuttama huumaus perustuu toisen kemiallisen yhdisteen, tetrahydrokannabinolin, eli THC:n vaikutukseen.

Uutisyhtiö CNN kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvaltain lääkevirasto on hyväksynyt keinotekoisesti valmistettuja kannabiksesta johdettuja kemikaaleja myös syövästä aiheutuvien kipujen hoitamiseen.

Lue lisää:

Lääkekannabista käytetään ainakin 15 Euroopan maassa – kannabistilanne kartalla

Australia aikoo laillistaa lääkekannabiksen viennin – pyrkii maailman ykkösviejäksi

Lääkekannabiksen vaikutukset ovat edelleen kiistanalaisia

Suosittelemme sinulle