Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Sipilä: Sote-uudistus siirtyy vuodella – maakuntavaalit toukokuussa, tiedonantoa ei tule

Pääministeri Sipilä hakee hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä tukea sote-uudistukselle vielä tänään.

Sote- ja maakuntauudistus siirtyy vuodella eteenpäin.
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti juuri tiedotustilaisuudessaan, että sote-uudistus siirtyy vuodella eteenpäin. Asia varmistui Sipilän mukaan sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta teki päätöksen käsittelyaikataulustaan aamulla.

Yle seuraa tässä artikkelissa päivän sote-käänteitä reaaliajassa.

– Nyt on selvää, ettei keretä vuoden 2020 alkuun. Uudistus siirtyy vuodella eteenpäin, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Sipilä (kesk.) ilmoitti jo aiemmin, että sote-uudistus lykkääntyy, jos sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saa mietintöään valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoi aamulla, että sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Samalla työskentelyyn on varattu yksi päivä elokuulta ja toinen syyskuulta ennen eduskunnan varsinaista istuntokautta.

Kiuru ei suostunut arvioimaan, milloin se saa mietintönsä valmiiksi. Pääministeri Sipilän tulkinta asiasta kuitenkin on se, ettei valmista tule ennen heinäkuun lopussa.

Sipilän mukaan hallituksen pitää nyt selvitää, mitä kaikkea aikataulujen venyminen tarkoittaa uudistukselle.

Hallitus ei anna tiedonantoa

Juha Sipilä (kesk.) sanoi eilen Ylen A-studiossa, että hallituksen on harkittava tiedonantoa ja oman luottamuksensa mittaamista, jos sote-uudistus viivästyy vuodella.

– Se on aika iso muutos. Ei pelkästään vuosiluvun muutos, vaan se vaikuttaa moniin asioihin: vuoden 2020 budjettiin ja niin edelleen, Sipilä sanoi eilen.

Tänään pääministerillä oli toisenlainen viesti. Sipilä haluaa hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä tuen uudistukselle ja suurelle salille hän tekee pääministerin ilmoituksen uudistuksesta.

Ilmoitus ei kuitenkaan pidä sisällään eduskunnan luottamusäänestystä. Sipilä perusteli näkemystään tiukoilla aikatauluilla.

Sote-uudistus on herättänyt hallituspuolueissa riitasointuja. Kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Susanna Koski ovat ilmoittaneet äänestävänsä sote-esitystä vastaan.

Samoin kokoomuksesta eronnut kansanedustaja Harry Harkimo on empinyt kantansa kanssa. Hallituksen esityksen puolesta on laskettu äänestävän 101 kansanedustajaa 200:sta.

Maakuntavaalit toukokuussa 2019

Soten viivästyminen viivästyttää montaa osaa uudistuksessa. Hallitus tähyää nyt siihen, että maakuntavaalit pidettäisiin toukokuussa 2019.

Hallituspuolueista varsinkin keskusta toivoi pitkään, että maakuntavaalit voitaisiin pitää ennen huhtikuun eduskuntavaaleja 2019. Tällöin uudistus olisi voitu saada toteutettua vielä hallituksen suunnittelemassa aikataulussa.

Sipilä haluaakin tietää, että hyväksyvätkö hallituspuolueiden eduskuntaryhmät uuden vaaliaikataulun. Tämän lisäksi siunaus pitäisi antaa myös koko uudistuksen uudelle aikataululle.

Suosittelemme sinulle