Hyppää sisältöön

Sipilän väläyttämä hallituksen tiedonanto muuttuikin pääministerin ilmoitukseksi – mitä eroa niillä on?

Sipilä perusteli tiedonannon muuttumista pääministerin ilmoitukseksi tiukalla aikataululla.

Juha Sipilä Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) väläytti eilen maanantaina Ylen A-Studiossa hallituksen tiedonannon antamista, jos sote-uudistus lykkääntyy vuodella.

Tänään tiistaina eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa Sipilän mieli oli kuitenkin muuttunut. Sipilä vahvisti, että sote-uudistus todella siirtyy vuodella eteenpäin, mutta tiedonanto oli muuttunut pääministerin ilmoitukseksi.

Sipilä perusteli tätä tiukalla aikataululla.

Yle seuraa täällä päivän sote-käänteitä reaaliajassa

Mitä eroa on tiedonannolla ja pääministerin ilmoituksella?

Hallitus voi antaa eduskunnalle valtioneuvoston tiedonannon jostain ajankohtaisesta asiasta. Tiedonanto käsitellään eduskunnan täysistunnossa. Sen jälkeen käytävässä keskustelussa hallitukselle voidaan esittää epäluottamuslausetta, ja tiedonantokeskustelu päättyykin yleensä äänestykseen hallituksen luottamuksesta.

Eduskunnan nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) selviää, että Sipilän hallitus on antanut kolme tiedonantoa: hallituksen aloittaessa hallitusohjelmasta, seuraavana syksynä kustannuskilpailukykypaketista ja viime kesänä hallituspohjasta sen jälkeen, kun perussuomalaiset hajosi.

Pääministerin ilmoituksessa pääministeri puolestaan esittelee ajankohtaisen aiheen, minkä jälkeen eduskunta keskustelee asiasta. Mitään päätöksiä ei tehdä eikä hallituksen luottamuksesta äänestetä.

Pääministerin ilmoituksia on kuultu tällä hallituskaudella huomattavasti enemmän. Niitä Sipilän hallitus on antanut jo 14 kertaa (siirryt toiseen palveluun).

Sipilän haluttomuutta antaa sote-uudistuksen lykkääntymisestä tiedonanto voi selittää sen hyvin niukka enemmistö eduskunnassa. Hallituksen esityksen puolesta on laskettu äänestävän 101 kansanedustajaa 200:sta.

Hallituspuolueiden edustajista kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Susanna Koski ovat ilmoittaneet äänestävänsä sote-esitystä vastaan. Samoin kokoomuksesta eronnut kansanedustaja Harry Harkimo on empinyt kantansa kanssa.

Suosittelemme sinulle