Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Muistatko Espanjassa tärvellyn Jeesus-freskon? Tällä kertaa satoja vuosia vanha Pyhän Yrjön puupatsas sai pinkit kasvot

Espanjalaisen pikkukirkon ehostustyö meni pahasti pieleen. Tärveltyä Pyhän Yrjön patsasta on ehditty jo verrata muun muassa Tinttiin.

Kuvakaappaus www.abc.es -nettisivuilta.
Pyhän Yrjön maalaustöistä uutisoi muun muassa espanjalaislehti ABC, jonka sivuilta kuvakaappaus on. Kuva: www.abc.es
Aishi Zidan
Avaa Yle-sovelluksessa

Vanhojen maalausten ja patsaiden kunnossapito on yleensä parasta jättää ammattilaisten vastuulle. Se saatiin kokea karvaasti Espanjassa, kun pieni kirkko päätti ehostaa 1500-luvulta peräisin olevan Pyhän Yrjön patsaan.

Pohjois-Espanjassa Estellan kaupungissa sijaitsevan kirkon tiloissa sijaitsevan puisen patsaan maali oli kulunut vuosien saatossa.

Seurakunnan pappi oli pyytänyt paikallista käsityöyritystä siistimään patsasta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kaikki meni kuitenkin pahasti pieleen.

Pyhä Yrjö sai käsittelyssä hailakan vaaleanpunaiset kasvot. Haarniskan ja hevosen väreistä tuli kirkkaan punaiset ja harmaat. Patsaan vanhat sävyt on menetetty.

Sosiaalisessa mediassa patsasta on ehditty jo verrata niin Tinttiin kuin erilaisiin piirroshahmoihin, sanomalehti The New York Times kertoo. Patsaan kohtalosta on tullut uutinen niin Espanjassa kuin kansainvälisessä mediassa.

Seurakunnan papin mukaan alkuperäinen tarkoitus ei edes ollut entisöidä vanhaa patsasta, vaan tehdä puhdistustöitä, kertoo uutistoimisto Efe.

Vanhan rouvan ehostama Jeesus-fresko järkytti taannoin

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Espanjassa on tärvelty kulttuuriperintöä. Vuonna 2012 epäonninen vanhempi rouva yritti entisöidä luvatta Jeesusta esittävän Ecce Homo -freskon.

Rouva halusi parannella rapistunutta patsasta.

Pilalle menneestä freskosta tuli kansainvälinen uutinen, minkä jälkeen Borjan kylässä sijaitsevalle kirkolle virtasi paljon turisteja.

Kuvat alkuperäisestä ja tuhotusta freskosta.
Ecce Homo -maalauksen restaurointi Espanjassa vuonna 2012. Kuva: EPA

Varomattomasti maalatun Pyhän Yrjön patsaan kuvista järkyttyivät niin paikalliset asukkaat, viranomaiset kuin entisöinnin ammattilaiset. Estellan pormestarin Koldo Leozin mukaan viranomaisia ei varoitettu suunnitelmista.

– En usko, että tässä oli kyse pahantahtoisuudesta. Mutta selvästikään he eivät ole kohdelleet vastuullisesti heidän hallussaan ollutta aarretta, Leoz sanoi The New York Timesin mukaan.

Pormestarin mukaan maalaustyössä on ilmeisesti käytetty vääränlaista maalia. Alkuperäinen maalikerros on saattanut tuhoutua lopullisesti.

Espanjalaislehti El Paisin mukaan asiantuntijat tutkivat nyt, voisiko patsaan vielä pelastaa.

Yritys oli erikoistunut lastentaiteeseen ja huonekalujen entisöintiin

Työstä vastuussa ollut Karmacolor-ryhmä latasi ensin Facebookiin videon, jossa se esitteli patsaan entisöinnin vaiheita. Sittemmin video ja Karmacolorin sivu on poistettu.

The New York Timesin mukaan yritys ei myöskään vastaa enää puheluihin.

Pormestari Leozin mukaan entisöinnin tehnyt yritys on erikoistunut lapsille suunnattuun taiteeseen ja huonekalujen korjaamiseen.

Espanjan taiteen suojeluyhdistys on ollut tyrmistynyt patsaan kohtalosta. Se on muistuttanut, että lain mukaan tällaisia entisöintejä saavat suorittaa vain ammattilaiset viranomaisten valvonnassa.

– Emme voi sallia enää hyökkäyksiä kulttuuriperintöämme vastaan, yhdistys sanoi kovasanaisessa lausunnossaan BBC:n mukaan. – Tämä osoittaa pelottavaa puutetta koulutuksesta, jota tällaiseen työhön tarvittaisiin. Yhdistys harkitsee oikeustoimia patsaan kohtalosta vastuussa olleita vastaan.

Lue lisää:

Luvaton entisöinti tuhosi vanhan freskon Espanjassa

Hullunkuriseksi restauroidun Ecce Homo -freskon alkuperäismaalaus löytyi

Ecce Homo -freskon "entisöijä" vaatii kirkolta osinkoja

Suosittelemme