Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomen terveydenhuollolla on maailman paras hinta-laatusuhde, ilmenee tutkimuksesta – "Muualla ei ole päästy tällaiseen näin edullisilla kustannuksilla"

Suomen terveydenhuollon laatu ja tulokset ovat laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan maailman parhaat. Suomen terveydenhuollon kustannukset ovat myös muita vertailumaita selvästi pienemmät.

Lääkärin vastaaotto terveyskeskuksessa.
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Johanna Latvala
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen julkisesti rahoitettu terveydenhuolto on laadun ja tulosten osalta maailman kärkikastia, ilmenee arvostetussa lääketieteen julkaisussa The Lancetissa kesäkuussa julkaistusta artikkelista.

– Hyvyys ja laatu tulevat monista asioista. Ne tulevat siitä, että ihmisiä sairastaa ja kuolee vähemmän, ihmiset pääsevät terveydenhuollon palveluiden piiriin, ovat tyytyväisiä palveluun ja että palvelut on tuotettu kustannustehokkaasti. Kun otetaan nämä kaikki huomioon, Suomi pärjää parhaiten, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Neurokeskuksen toimialajohtaja Atte Meretoja.

Meretoja kuuluu tutkimuksen tehneeseen Global Burden of Disease -tutkijaverkostoon.

Suomen lisäksi kärkeen yltävät myös Islanti, Norja, Alankomaat, Luxemburg, Sveitsi ja Australia. Näiden maiden välillä ei ollut tilastollisesti merkittävää eroa hoidon tulosten suhteen.

Suomen terveydenhuollolla on parhaat näytöt niin laadun, saatavuuden kuin kuolleisuustilastojenkin perusteella.

HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén

Suomen terveydenhuolto on viime vuosina kuitenkin parantanut tuloksiaan näistä kärkimaista eniten.

– Suomen terveydenhuollolla on parhaat näytöt niin laadun, saatavuuden kuin kuolleisuustilastojenkin perusteella ja sitä on mittareidemme perusteella kehitetty viime vuosina tehokkaimmin, toteaa HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén tiedotteessa.

Nainen hammaslääkärissä
Kansainvälisen tutkimuksen seitsemän kärkeen sijoittuneilla mailla ei ollut juurikaan eroa terveydenhoidon tulosten suhteen. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Suomen terveydenhuolto on maailman kustannustehokkainta

Lancetissa toukokuussa ilmestyneessä tutkimuksessa puolestaan verrataan, miten paljon terveydenhuolto on maksanut eri maissa suhteessa saavutettuihin tuloksiin. Lisäksi tutkittiin, kuinka tasaisesti terveydenhuolto ja sen maksuvelvollisuus jakautuvat väestössä.

Sveitsi, Islanti ja Suomi pärjäävät terveydenhuollon laadun ja oikeudenmukaisuuden osalta paremmin kuin muut maat, mutta Suomessa terveydenhuollon kustannukset ovat pienemmät kuin Islannissa ja Sveitsissä.

Missään muussa maassa ei ole koskaan päästy tällaiseen kattavuuteen, tehokkuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja laatuun näin edullisilla kustannuksilla.

HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén

Suomessa terveydenhuolto maksaa yhteisistä varoista henkilöä kohden 3 300 dollaria vuodessa, mikä on noin 10 prosenttia vähemmän kuin Islannissa ja 40 prosenttia vähemmän kuin Sveitsissä.

– Olemme nyt Suomessa saavuttaneet parhaimman ja tehokkaimman terveydenhuoltojärjestelmän, minkä ihmiskunta on missään ikinä saavuttanut. Missään muussa maassa ei ole koskaan päästy tällaiseen kattavuuteen, tehokkuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja laatuun näin edullisilla kustannuksilla, Lindén sanoo.

Kalleinta hoito on Yhdysvalloissa, yli 8 000 dollaria henkilöä kohden. Tutkijaverkostossa kehitetyt terveydenhuollon laatumittarit kertovat, että Yhdysvaltojen suurella summalla saavutetaan vain 70 prosenttia Suomen terveydenhuollon tuloksista.

Suomi sijoittui kärkikastiin myös Lancetissa toukokuussa julkaistussa tutkimuksessa, jossa vertailtiin terveydenhoidon saatavuutta ja laatua 195 maassa. Vertailu tehtiin 32 taudin perusteella 195 valtiossa. Aineisto oli vuodelta 2016.

Lääkäri kuuntelee potilaan keuhkoja.
Suomessa terveydenhuolto maksaa henkilöä kohden 3 300 dollaria vuodessa. Yhdysvalloissa vastaava summa on 8000 dollaria. Kuva: Jouni Immonen / Yle

"Perusterveydenhuolto on heikko lenkkimme"

Tutkijaverkoston mukaan Suomen terveydenhuollon kompastuskivet liittyvät sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Meretojan mukaan Suomessa on aivo- ja sydänverisuonisairauksia sekä alkoholi- ja mielenterveyssairauksia edelleen muita länsimaita enemmän.

– Tässä on kyse perusterveydenhuollosta, joka on meidän heikko lenkkimme. Toisin kuin muissa vertailun länsimaissa, meidän perusterveydenhuoltomme ei yleensä kutsu rutiininomaisesti ihmisiä terveystarkastuksiin, ellet ole koululainen tai kuulu työterveyden piiriin, Meretoja sanoo.

– Mutta Suomen terveydenhuoltojärjestelmä kokonaisuutena, heikko lenkki mukaan lukien, toimii paremmin kuin missään muualla. Paitsi Sveitsi ja Islanti olivat yhtä hyviä, mutta Suomella olivat halvimmat kustannukset.

Lancetissa on julkaistu useamman vuoden ajan Global Burden of Disease -ryhmän tutkimuksia 200 maan sairauksien ilmaantuvuudesta, esiintyvyydestä, tappavuudesta, riskitekijöistä ja sairauksien vuoksi menetetystä terveydestä.

Viime vuosina tuloksia on julkaistu myös terveydenhuollon rahoituksesta, laadusta ja saatavuudesta.

Lue lisää:

Tie silmälääkäriksi Suomessa vaati porontaljakauppoja ja yhden laivamatkan – Suman Patra työskentelee alalla, jonka potilasmäärät räjähtävät käsiin

Venäjän rintasyöpäpotilaat löytävät jo tiensä Suomeen, mutta terveysmatkailun iso potentiaali on vielä hyödyntämättä – Markkinoinnin ammattilainen tietää, mistä tulee aloittaa

Työntekijät poikkeuksellisen huolissaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotihoidosta: "Sairaalasta kotiutuu jalattomia ja harhaisia asiakkaita"

Arvostettu Lancet-lehti: Suomen terveydenhoito on viidenneksi laadukkainta

Suosittelemme sinulle