Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Toimittajalta: Miksi Suomen ei kannattaisi toivoa Trumpin ja Putinin huippukokousta

Länsimaiden kannalta Trumpin ja Putinin tapaaminen on riski, varsinkin Naton huippukokouksen lähellä.

Presidentti Vladimir Putin kuiskaa presidentti Donald Trumpin korvaan marraskuussa 2017.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kuva: EPA / Mikhail Klimentyev
Mika Mäkeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa näköjään kaikki Mäntyniemestä lähtien toivovat Trumpin ja Putinin huippukokousta Helsinkiin, koska se toisi näkyvyyttä Suomelle.

Se on sinänsä ymmärrettävä toive, koska Suomi ei voi vaikuttaa tapaamisen todennäköisyyteen tai ajankohtaan, vaan ainoastaan sen mahdolliseen pitopaikkaan.

Jos se jossain järjestetään, olkoon sitten vaikka kesäisessä Suomessa. Ei kai siitä voi olla haittaakaan – vai voiko?

En ole nähnyt yhtään suomalaiskommenttia siitä, onko tapaamisessa lännen kannalta mitään järkeä.

Länsimaiden yhteisten etujen kannalta tapaaminen on mielestäni suuri riski.

Trump on osoittanut olevansa "loose cannon", eli täysin arvaamaton tuuliviiri, joka saattaa tehdä suuria poliittisia myönnytyksiä sekä oman maansa että liittolaistensa puolesta, kunhan vain saa vastalahjaksi imartelua ja pömpöösiä julkisuutta.

Putinin kädessä Trump olisi sulaa vahaa.

Kun puhutaan Euroopan turvallisuudesta – ja siitä varmasti puhutaan koska kahden viikon päästä edessä on Naton huippukokous – niin Trumpin ja Putinin päästäminen neuvottelemaan Euroopan turvallisuudesta on suoraan sanoen edesvastuutonta.

Sille ei kuitenkaan voi mitään – herrat tapaavat, jos molemmat sitä tahtovat, ja kovasti näyttävät tahtovan. Siitä olisi kaikkien muiden syytä olla huolissaan.

Jos Trump sellaisen huippukokouksen jälkeen twiittaa Krimistä, Ukrainasta tai Natosta, en uskalla ennustaa mitään twiittien sisällöstä.

Jo pelkästään Trumpin osallistuminen Naton huippukokoukseen on riski lännen yhtenäisyydelle.

Riski kasvaa, jos Putin pääsee voitelemaan Trumpia ennen tai jälkeen kokouksen. Molemmat ajankohdat ovat suoraan sanoen huonoja vaihtoehtoja.

Ja vielä: Suomessa on kyllä muistettu huomauttaa, ettei Suomi nykyisin ole mikään "puolueeton" maa Yhdysvaltain ja Venäjän silmissä, vaan vahvasti osa länttä, vaikka ei Natossa ollakaan.

Statuksen päivityksestä julkisuudessa näyttää tulevan suururakka, sillä asiantunteva Politico-lehti (joka kertoi Suomesta todennäköisenä tapaamispaikkana) käytti Suomesta jutussaan muotoilua "neutral ground" eli "puolueeton maaperä". Siitä on lyhyt askel luonnehdintaan Suomesta puolueettomana maana.

Kannattaa kiinnittää tarkkaan huomiota siihen, miten suomalaiset poliitikot luonnehtivat maamme asemaa sitten jos nämä kaksi varsin yksinvaltaisesti esiintyvää valtionpäämiestä todella pääsevät tänne sopimaan asioista.

Ja kannattaa toivoa, että Trump ja Putin eivät sovi asioista Suomen ja muiden pienten maiden puolesta.

Kesän suursäätila voi kehittyä myrskyisäksi.

Kirjoittaja on toiminut Pekingin kirjeenvaihtajana 2015-2017 ja Washingtonin kirjeenvaihtajana vuosina 2006-2009.

Suosittelemme sinulle