Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kaikkien aikojen katastrofi jalkapallon MM-kisoissa – Saksan umpisurkea suoritus sai asiantuntijatkin haukkomaan henkeään: “Täysin sekaisin”

Yle Urheilun asiantuntijoille Juha Maliselle ja Antti Niemelle Saksan putoaminen jo MM-kisojen alkuvaiheessa oli outo tilanne.

Saksa pettynyt Meksiko-ottelussa
Saksa joutui pettymään Meksikoa vastaan. Kuva: AOP
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksa putosi sensaatiomaisesti jalkapallon MM-kisoista jo ennen pudotuspelien alkua. Hallitsevana mestarina Venäjän kisoihin lähtenyt Saksa ei ollut karsiutunut jatkopeleistä pitkään aikaan.

Saksa putosi heti MM-kisojen aluksi viimeksi vuonna 1938. Tuolloin turnaus pelattiin cup-muotoisena, joten nyt maa putosi ensimmäistä kertaa historiassaan jo alkulohkovaiheessa.

Venäjällä viimeisessä ottelussa Etelä-Korea murskasi Saksan 2–0. Sitä ennen Saksa oli selviytynyt lisäajalla Ruotsia vastaan niukkaan 2–1 -voittoon juhannuksena. Ensimmäisessä ottelussa tapahtui jo shokki, kun Saksa hävisi Meksikolle.

Yle Urheilun asiantuntijat Juha Malinen ja Antti Niemi näkivät tilanteen hyvin outona.

– Urheilussa ei ole koskaan voinut tietää, mutta olen noin 60-vuotiaaksi asti tiennyt, että Saksaa pärjää. Nyt se on murrettu. Jo alusta pitäen näytti siltä, että Saksa ei ole oma itsensä, Malinen totesi tuoreltaan pelin jälkeen.

Saksan valmistautuminen MM-kisoihin oli jo nihkeää. Viidessä viime harjoituspelissä ennen MM-kisoja Saksa pelasi kolme ottelua tasan ja hävisi kolme viimeistä.

– Tämä oli toki suuri yllätys itselleni ennnakoasetelmiin nähdeen. Olemme ennakkoon sokeutuneet, että Saksa tulee pärjäämäään, Niemi mietti.

Saksan heikkoudet alkoivat näkyä jo ensimmäisissä peleissä Meksikoa ja Ruotsia vastaan.

– Jo ensimmäisellä kymmenellä minuutilla näki, miten Saksa ei ole sellainen kuin se on aina on ollut. Saksan joukkue oli epäorganisoitunut. Ensimmäinen peli olisi voinut päättyä Meksikolle kolmen tai neljän maalin erolla. Saksa oli puolustussuuntaan kenttätasapainolta täysin sekaisin, Niemi sanoi.

Malinen nosti ratkaisevaksi tekijäksi jo Ruotsi-ottelun juhannuksena, vaikka Saksa ottelun voittikin Toni Kroosin loppuhetkien osumalla.

– Ruotsi oli tosi passiivinen Saksaa vastaan ja antoi selkeästi pallonhallinnan. Mutta silti Saksalta peli oli selvää tervanjuontia, eikä tuttua pallot maaliin laittavaa konetta nähty, Malinen totesi.

Päävalmentaja Joachim Löw teki toukokuussa jatkosopimuksen vuoteen 2022 asti, mutta nyt Löwinkin asema voi olla mahalaskun jälkeen uhattuna.

– Silmiinpistävintä on ollut, että Saksa on ollut hengetön. Odotimme, että Saksa kypsyisi, mutta ei kypsynyt, Malinen mietti.

Lue lisää:

Saksalle jättipettymys! Maailmanmestari ulkona MM-kisojen jatkopeleistä

Ruotsi mätti maaleja ja nousi lohkovoittoon – Meksiko jatkoon rumasta tappiosta huolimatta

Suosittelemme