Hyppää sisältöön

"Kriittinen asia on löytää asteroidi ajoissa" – kilometrin kokoisia asteroideja törmää maahan pari kertaa miljoonassa vuodessa, mutta seuraukset olisivat katastrofaaliset

Kolmisen viikkoa sitten Botswanaan putosi kolmimetrinen meteoriitti. Maanantaina puolestaan uutisoitiin, että Suomesta on löytynyt 12. meteoriittikraatteri Saarijärveltä Summasjärvestä.

Mies ihailee Linnunrataa Mont Blancin maisemissa. Kuva: Alessandro Della Bella / EPA

Isoja asteroideja törmää maahan harvoin, mutta jos niin kävisi, tuhot voisivat olla mittavia. Lohdullista on se, että nykytekniikallakin asteroideja pystytään havaitsemaan ajoissa, sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina vieraillut akatemiatutkija Mikael Granvik.

Granvikin mukaan kilometrin kokoluokassa olevia asteroideja törmää maahan noin pari kertaa miljoonassa vuodessa.

– Ne voivat aiheuttaa globaaleja seurauksia eli tapahtuu esimerkiksi sellaista, että törmäyksen seurauksena ilmakehään nousee pölyä ja tulee ydintalvia, jotka vaikuttavat kasvien kasvamiseen. Saattaa tulla katovuosia ja sen seurauksena globaali katastrofi.

Tällä hetkellä maailmassa kartoitetaan, löytyykö sellaisia asteroideja, jotka voivat muodostaa uhan.

– Kriittinen asia on löytää asteroidi ajoissa. Niin kauan kun meillä on vuosikymmeniä aikaa, pystymme tekemään asteroidille jotain nykyiselläkin teknologialla, Granvik kertoi.

– Tietysti jos menemme sellaiseen, että törmäys tapahtuu hyvin nopeasti löydön jälkeen, silloin meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin evakuoida ihmisiä törmäysalueelta.

Siirto-operaatio käyntiin riittävän ajoissa

Törmäyksen estämiseksi riittää, että asteroidin paikkaa siirretään maapallon läpimitan verran.

– Mitä aiemmin siirtäminen aloitetaan, sitä vähemmän meidän ehkä tarvitsee sitä siirtää jollain tietyllä hetkellä. Erotus törmäyshetkeen mennessä kasvaa niin suureksi, että asteroidi käytännössä menee maapallon ohi. Mitä lähempänä törmäyshetkeä siirtäminen tapahtuu, sitä enemmän resursseja ja energiaa täytyy käyttää, Granvik kuvailee.

Mikael Granvik Kuva: Yle

Siitä käydään keskustelua, minkä kokoinen asteroidi ylipäänsä voi olla vaarallinen, Granvikin mukaan pitkään ajateltiin, että alaraja olisi jossain 50–100 metrin kokoisissa asteroideissa. Vuonna 2013 Venäjälle törmäsi 20-metrinen asteroidi, joka sopivasti kaupungin yllä räjähtäessään rikkoi valtavan määrän ikkunalasia ja noin tuhat ihmistä joutui käymään lääkärissä paikkaamaan haavojaan.

– Eli pienemmätkin voivat sopivasti osuessaan aiheuttaa merkittävää vahinkoa.

Suomen tuoreesta löydöstä tiedetään vielä vähän

Kolmisen viikkoa sitten Botswanaan putosi kolmimetrinen meteoriitti. Se havaittiin vasta noin kahdeksan tuntia ennen törmäystään maahan. Granvik arvioi, ettei kyseistä kappaletta olisi voitu paljoa aiemmin havaita.

– Tämä oli varmaan sieltä pienimmästä päästä. Pienimmät asteroidit, joita löydetään, ovat muutaman metrin kokoluokkaa. Paljoa sen pienempiä ei nähdä, koska ne havaitaan sen perusteella, että ne heijastavat auringon valoa ja jos pinta-alaa ei ole tarpeeksi, valoakaan ei heijastu.

Maanantaina puolestaan uutisoitiin, että Suomesta on löytynyt 12. meteoriittikraatteri Saarijärveltä Summasjärvestä.

– On mielenkiintoista, että Suomesta löytyy näitä uusia. Tästähän tiedetään aika vähän: tiedetään käytännössä että siellä on kraatteri, mutta esimerkiksi sen ikää ei osata vielä arvioida.

Lue lisää:

Uusi meteoriittikraatteri löytynyt Summasjärvestä

Suosittelemme sinulle